Filistin Konvoyu'nda arbede - FOTO

Filistin Konvoyu'nda arbede - FOTO
Mısır'ın konvoyda bulunan Amerikalılara ait 57 araca el koymak istemesi üzerine konvoydaki 500 kişi Ariş limanında protesto eylemi başlattı.

OLAY YERİNDEN İLK GÖRÜNTÜLER


FİLİSTİN'E YARDIM KONVOYUNA SALDIRI
"Filistin'e Yol Açık" yardım konvoyu ile Mısır polisi arasında taşlı çatışma yaşandı. 

İHH Basın sorumlusu Salih Bilici, "konvoyun bulunduğu El Ariş Limanı önüne yerleştirilen Mısır çevik kuvvet polisi arasında yer alan bazı sivil polislerin konvoya taş attığını ve gerilimi yükselttiğini" söyledi. "Limanda bulunan konvoy katılımcılarının polisin taş atmasına karşılık verdiğini" anlatan Bilici, taşlı çatışmanın yaklaşık 15-20 dakika sürdüğünü kaydetti.

"Çatışma sırasında Mısır polisinin konvoyda bulunanlara coplarla saldırdığını ve biber gazı kullandığını" ifade eden Bilici, "Çevik polisle birlikte panzerler ve itfaiye araçları da liman önüne konuşlandırılmıştı" dedi.

Mısır polisi ile yaşanan taşlı çatışma sırasında Murat Mercan, Hüsnü Tuna, Cemal Yılmaz Demir, Mehmet Nil Hıdır ve Seracettin Karayağız'ın da konvoyla birlikte olduğunu belirten Bilici, aralarında Türk gazetecilerin de bulunduğu yaklaşık 40 kişinin yaralandığını kaydetti.

Yaralılar için ambulans istediklerini ancak ambulansın 1 saat geç geldiğini anlatan Bilici, yaralıların hastaneye gönderilmeye başlandığını söyledi.

Bilici, konvoyda bulunan 7 kişinin Mısır polisi tarafından gözaltına alındığını belirterek, "Biz liman içine çekilmiş durumdayız. Limanın deniz tarafına Mısır askeri hücum botları yerleştirildi" dedi.

-MISIR HALKINDAN DESTEK YOK-

Mısır halkından herhangi bir destek görmediklerini kaydeden Bilici, limanda bulunan Türk milletvekillerinin Mısırlı yetkililerle temas halinde olduğunu söyledi.

Gazze'ye yardım konvoyunun 15 Aralıkta Türkiye'den ayrılmasından yana Mısır'ın çeşitli gerekçelerle konvoya engel çıkardığını savunan Bilici, gerginliğin Mısır'ın konvoyda bulunan 57 araca el koymak istemesi ile tırmandığını kaydetti.

Bilici, Mısır yetkili makamlarının, birkaç ay önce Amerikan vatandaşı kişiler tarafından Mısır'dan satın alınan ancak Türk plakası bulunan araçların Gazze'ye geçmesini istemediğini ifade etti.

-ANKARA VE İSTANBUL'DA PROTESTO-

Filistin'e insani yardım malzemesi götürmek için İngiltere'den yola çıkan ''Filistin'e Yol Açık'' konvoyunun Mısır'dan Gazze'ye geçişine izin verilmemesi Başkent'te protesto edildi.

Aralarında Mazlum-Der, İnsani Yardım Vakfı, Anadolu Gençlik Derneği'nin (AGD) de bulunduğu bazı sivil toplum örgütlerine üye bir grup, Mısır'ın Ankara Büyükelçiliği önünde toplandı.

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in aleyhinde sloganlar atan gruptakiler, konvoyun Gazze'ye geçişine izin verilmemesine tepki gösterdi.

Mısır'ın İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanan Saadet Partisi üyesi bir grup, pankart ve dövizler açarak çeşitli sloganlar attı.

İŞTE TÜM AYRINTILAR

SAAT 00:44

MISIR KONSOLOSLUĞU ÖNÜNDE PROTESTO
Saadet Partisi ve çeşitli sivil toplum örgütleri, Filistin'e Özgürlük Konvoyu'nun Filistin'e girişini engelleyen Mısır'ı protesto etti. Mısır Konsolosluğu önünde tolanan kalabalık, Mısır'ın bir an önce konvoyun geçişine izin vermesini istedi. 

Filistin'e Özgürlük Konvoyu'nun Mısır hükümeti tarafından Filistin'e girişine izin verilmemesi, protesto edildi. Saadet Partisi (SP) ve çeşitli sivil toplum örgütlerine mensup bir grup, saat 23.00 sıralarında Mısır Konsolosluğu önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Grup adına konuşan SP İstanbul İl Başkanı Erol Erdoğan, Mısır'ın bir an önce tavrını değiştirmesini istedi. Erdoğan, "Bu barışsever Filistin dostları, onlarca ülkeden geçerek Mısır'a ulaştı. Yunanistan'dan geçtiler, Suriye'den geçtiler, Ürdün'den geçtiler, İngiltere'den geçtiler ama Filistin dostu olması gereken Mısır'da takılıp kaldılar. Birleşmiş Milletler, İslam Konferansı Örgütü ve Arap Birliği, bu engeli kaldırmalıdır. Mısır hemen bu gece barikatı kaldırmalı, sınırı açmalıdır." diye konuştu.

Sorunun giderek büyüdüğünü söyleyen Erdoğan, "Milletvekillerinin içinde bulunduğu konvoya uygulanan taciz, zor kullanma ve kuşatmadan dolayı Mısır diplomatik kurallara aykırı hareket etmiştir. Bundan dolayı özür dilemelidir. Mısır barıştan yana olmalıdır, İsrail'den yana değil." şeklinde konuştu.

Mısır'ın konvoyda bulunanlara zor kullandığını belirten Erdoğan, "Bu tavır başta Türkiye olmak üzere, konvoyda vatandaşı bulunan her ülke için onur kırıcıdır." dedi.

Eylem nedenyle, Çevik Kuvvet polisi, Mısır Konsolosluğu çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı. Grup, sık sık İsrail ve Mısır aleyhine slogan attı. Filistin bayrağı açan eylemciler, Hüsnü Mübarek'in resmini yakarak Mısır'ı protesto etti.

SAAT 00:12


Filistin'e insani yardım götüren konvoya Mısır'da yapılan taşlı saldırı, Ankara'da Mısır Büyükelçiliği önünde basın açıklamasına telefonla canlı bağlanan Mazlumder Genel Başkanı Ömer Faruk Ünsal tarafından aktarıldı. Mazlumder Başkanı Ünsal, saldırı nedeniyle araçlarda büyük hasarlar olduğunu, konvoydaki bazı kişilerin de gümrük binalarına saldırması nedeniyle olayların kontrolden çıktığını söyledi.

23:50 'Filistin'e Yol Açık'' yardım konvoyunun Mısırlı yetkililerle yaşadığı gerginlik büyüyor. Mısır'ın El Ariş Limanı'nda biraraya gelenlere Mısırlılar konvoyda bulunan 57 araca Gazze'ye giriş izni vermedi. Bunun üzerine protesto gösterileri yapıldı. Liman kapısını kıran konvoydakilerin bazı camları da kırdı. Aralarında sivil giyimli polislerinde bulunduğu öne sürülen Mısırlı güvenlik güçleri konvoyda bulunanlara taşlı ve joplu müdehalede bulunuldu. Konvoyda bulunan çok sayıda kişi başlarına aldıkları darbelerle yaralandı. Yaralılara konvoyda bulunan doktorlar ambulanslarda müdehale etti.

15 Aralıkta Türkiye'den yola çıkan yardım konvoyu Mısır'ın Akabe Limanı üzerinden Gazze'ye ulaşmak istemişti. Ancak Mısır'ın Akabe limanının kullanılmasına izin vermemesi üzerine konvoy Suriye'ye geri dönerek Lazkiye limanı üzerinden Mısır'ın El Ariş Limanı'na ulaşmaya çalıştı. Konvoyda yer alan araçlar, Ulusoy 6 adlı Türk bandralı gemi ile Mısır'ın El Ariş Limanı'na taşınırken konvoyda yer alan yaklaşık 400 kişi özel bir uçakla 3 seferde ancak uçağın arıza yapması nedeniyle 2 günde El Ariş havaalanına ulaştırıldı.

Mısırlı yetkililer, dün konvoydakilerin pasaportlarına giriş-çıkış mühürü vurmuş, konvoyun El Ariş'e ulaşan kısmının hemen Gazze'ye geçmesini istemişti. "Konvoyun bütün olarak Gazze'ye girmesini" isteyen konvoy katılımcılarının protestosu üzerine çıkış mühürü iptal edilmişti.

SAAT 22:10

Sloganlarla Mısır'ı telin eden grup daha sonra limanın kapısına yöneldi. Limanın iki demir kapısı yerinden söküldü. Konvoydakiler sabahtan beri bekledikleri limandan dışarı çıktılar. Mısır çevik kuvvet polisleri gruba müdahale edilmek üzere dış kapının önüne koşullandırıldı. Mısır çevik kuvvet polislerine sürekli takviyeler yaparak eylemcilere göz dağı vermek istedi. Polis ve panzerlere ek olarak itfaiye ekibi de geldi.

17 ülkeden 500 insan, Mısır'ı protesto eylemine saatlerce devam etti. 'Mısır sabrımızı taşırma, İsrail'in suçuna ortak olma' şeklinde sloganlar atıldı. Konvoydakiler daha sonra limanın kapısına iki TIRı getirerek barikat kurdular.

Grupta bulunan İHH Başkanı Bülent Yıldırım, İngiliz Parlamenter George Galloway, Türk milletvekilleri Hüsnü Tuna, Cemal Yılmaz Demir, Mehmet Nil Hıdır, Secarettin Karayağız ve Hasan Murat Mercan Mısırlı yetkililerle sorunu çözmek için görüşmelerini sürdürüyor. Sorunun çözülmesi için Türkiye Dış İşleri Bakanlığının da devrede olduğu bildirildi. Türkiye'deki Mısır büyükelçiliği Dış İşleri Bakanlığı'na çağrıldı.

12:22
Filistin Konvoyu Gazze'ye geçmeyi bekliyor

Filistin konvoyunun El Ariş limanındaki bekleyişi sürüyor. Mısır polisinin dün gece göstericilere müdahale etmesinin ardından limanda bugün durum sakin. Taşlı-coplu saldırıda yaralanan 40 kişiden hastaneye sevk edilenlerden bazılarının tedavilerinin sürdüğü belirtildi. Mısır polisi liman çıkışında beklemeye devam ediyor.

Mısır yönetimi, daha önce Amerikalılar tarafından burada satın alınmış olan 57 araca izin vermemekte ısrarlı.Mısır; araçların lüks olduğunu, insani yardım niteliği taşımadığını iddia ediyor. Araçlar için pazarlıklar sürüyor.

Mısır'dan bugün gerekli izin çıkarsa konvoy, 40 kilometre uzaklıktaki Refah Sınır Kapısı'na doğru hareket edecek. Buradan Gazze'ye girilerek tıbbi cihaz ve araçlar teslim edilecek. Mısır'ın vereceği izne göre Gazze'de 24 saat veya 48 saat kalınacak.

AJANSLAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.