Yahudi milletvekili: Irkçı İsrail diyalogdan anlamıyor

Yahudi milletvekili: Irkçı İsrail diyalogdan anlamıyor
Gazze’yi ziyaret eden Avrupalı 60 milletvekiline liderlik yapan Yahudi asıllı İngiliz milletvekili Gerald Kaufman, İsrail hükümeti yöneticilerinin radikal ve ırkçı olduğunu belirtti.

MEHMET NEDİM ASLAN/LONDRA

Avrupalı 60 parlamenterden oluşan heyetin geçtiğimiz hafta Filistin’in Gazze Şeridi’den düzenlediği ziyareti değerlendiren heyetin lideri Yahudi asıllı İngiliz milletvekili Gerald Kaufman, İsrail’in Gazze’de bir yıl önce kullandığı fosfor bombalarının etkisinin hala sürdüğünü ve Gazze’de insani bir krizin yaşandığını söyledi.

TUTUKLULAR BAKANLIĞI’NIN BULUNDUĞU TEK ÜLKE

Parlamentoda Gazze’ye giden diğer milletvekilleriyle birlikte bir basın toplantısı düzenleyen İşçi Partisi Milletvekili Gerald Kaufman, Gazze’de HAMAS Başbakanı İsmail Haniye ve diğer yetkililerle görüştüklerini ve Gazze’deki insani drama birinci elden şahitlik ettiklerini kaydetti. İsrail’in 29 üyesini katlettiği Samoni ailesini de ziyaret ettiklerini kaydeden Kaufman, dünyanın “Tutuklular Bakanlığı’nın olduğu tek ülkenin Filistin olduğunu, İsrail hapishanelerinde binlerce Filistinli’nin tutulduğunu kaydetti.
 
IRKÇI İSRAİLLİLERLE KONUŞULMAZ
Kaufman Gazze’ye yaptıkları bu ziyaretle ilgili olarak bir rapor da hazırlayacaklarını kaydederek, Gazze’deki izlenimlerini Dışişleri Bakanı David Miliband ve diğer bakanlarla da paylaşacaklarını söyledi. Kaufman, benzeri bir ziyareti İsrail’e yapıp yapmayacağına dair bir soruya da, “Netanyahu, İsrail’in görebileceği en radikal başbakan. Dışişleri Bakanı Lieberman ırkçı biri. Bu insanlarla gidip ne konuşacağız. Bu insanlara ‘Filistinlileri öldürmeyin?’ mi diyeceğiz. Bu insanlar bundan anlar mı?” diye cevap verdi.

İSRAİLLİ LİDERLER YARGILANMALI
Kaufman, kendisinin bir Yahudi olduğunu ve İsrail yasalarına göre bu ülkeye göç etme hakkı bulunduğunu belirterek, Filistinlilere insanlık dışı muamelede bulunan İsrailli liderlerle konuşulamayacağını ifade etti. Gazze’ye giden heyette bulunan bir başka İngiliz vekil Robert Marshall Andrews ise, Goldstone Raporu’nda ortaya konan her şeyi birinci elden gördüklerini kaydederek, Gazze’de katliam gerçekleştiren İsrailli liderlerin uluslar arası savaş suçları mahkemesinde yargılanması gerektiğini kaydetti.

HAMAS, FKÖ’NÜN İMZALADIĞI ANLAŞMALARA SAYGI GÖSTERİYOR
Milletvekili Martin Linton ise Gazze’yi Şubat 2009’da ziyaret ettiğini ve geçtiğimiz gün gerçekleştirdiği ziyaretle karşılaştırdığında hiçbir değişikliğin olmadığını kaydederek, “Binalar, evler, okullar, camiler hala aynı şekilde yıkık bir şekilde duruyor. Ziyaretimiz Goldstone Raporu’nu bir kez daha onaylamış oldu. Gazze’de Başbakan İsmail Haniye ile görüştük. Kendisi bize Filistin Otoritesi’nin imzaladığı tüm uluslar arası anlaşmalara saygı gösterdiğini söyledi” dedi.

İSRAİL İLE TİCARET KESİLMELİ
Heyette bulunan İngiliz Lordlar Kamarası üyesi Lord Ahmed ise Gazze nüfusunun yarısından fazlasının çocuklardan oluştuğunu kaydederek, İsrail’in işlediği devlet terörüne karşı Batılı hükümetlerin karşı çıkması çağrısı yaptı. Lordlar Kamarası üyesi Baroness Tonge ve İşçi Partili milletvekili Jeremy Corbyn’un da bulunduğu basın toplantısında Milletvekili Lynne Jones da Avrupa Birliği’nin İsrail ile olan ticaretini kesmesi çağrısı yaptı. Jones, Gazze’yi abluka altında tutan İsrail’in de ticaretin kesilmesiyle cezalandırılabileceğini kaydetti.
 
MISIR, ZORLUK ÇIKARMADI
Öte yandan, İngiltere’den 12 milletvekilinin katıldığı 60 kişilik heyette İsviçre, İskoçya, Polonya, Slovakya, Luksemburg, İtalya, İrlanda, Almanya, Fransa, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti ve Belçika’dan da milletvekilleri katıldı.  Heyete liderlik eden İngiliz Milletvekili Gerald Kaufman, Gazze’ye girişte Mısırlı yetkililerin kendilerine kolaylık sağladıklarını belirtti.

VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.