AYM Başkanı Kılıç'a 'Keçi' benzetmesi!

AYM Başkanı Kılıç'a 'Keçi' benzetmesi!
Yargıtay Onursal Başkanı Sabih Kanadoğlu ve YARSAV Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Atatürkçü Düşünce Derneği Van Şubesi'nin düzenlediği 'Türkiye'de Hukuk Devleti, Bugünü Yarını' konulu konferansa katıldı.

Kültür Merkezi Salonu'nda düzenlenen konferansta konuşan Kanadoğlu, AK Parti'nin hazırladığı 26 maddelik anayasa değişikliğini kepazelik olarak değerlendirdi. 

İktidarın yüce divan korkusuyla Anayasa Mahkemesi'nin oluşumun değiştirmeye gittiğini ileri süren Kanadoğlu, şunları söyledi: "Şimdiki Anayasa Mahkemesi'nde bir tek hukukçu olmayan üyesi var. O da başkan. Yeni değişiklikle şartlar oluşursa 13 hukukçu olmayan kişi mahkemeye üye olabilir. Biz bir 'keçi' ile baş edemiyorduk. Şimdi 13 hukukçu olmayan üye karşı karşıya kalacağız."

Bu sırada salondan gülüşmeler ve alkışlar duyuldu.

Sabih Kanadoğlu, cumhuriyetin kuruluş felsefesini laik, hukuk ve ulus devlet ilkesini bağlandığını belirterek, seçimlerde aldıkları oy yüzdesiyle 4 yıllık iktidara gelenlerin istediklerini yapamayacaklarını, anayasanın belirlediği sınırlar içinde kalma zorunlulukları olduğunu söyledi. Kanadoğlu, öncelikle anayasa değişikliğini gerekli olduğu ancak sorun anayasa değişikliğinin gerekliliğinden ziyade, değişikliğin zamanı mıdır sorusu olduğunu savundu.

Kanadoğlu, "Hayır zamanı değildir. Neden. Çünkü, anayasa değişiklikleri ciddi ve samimi bir iktidar ihtiyacı gerektirir. Değişiklik daha çağdaş, demokrat ve millete yeni ufuklar açacak şekilde olmalıdır. Öncelikle uzlaşma olmalıdır." dedi.

Parti kapatmada değişikliğin Venedik Kriterleri'nde olduğu gibi meclisin onayına bırakmasını eleştiren Kanadoğlu, parti kapatma konusunda Türkiye'nin uyması gereken tek ölçüt Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları olduğunu belirtti.

Değişiklin temelinde HSYK ve Anayasa Mahkemesi'nin yapısını değiştirme ile parti kapatmayla ilgili maddeler olduğunu ifade eden Kanadoğlu, diğer maddelerin bunun birer sosu olarak sunulduğunu ileri sürdü.

Kanadoğlu, her yurttaş gibi anayasa değişikliği yorumlama hakkına sahip olduğunu ve bu hakkını kullanmak istediğini ifade ederek, öncelikle Ankara'da hala hakimler var onlara güvenilmesi gerektiğini kaydetti.

Hazırlanan anayasa paketinde değişiklikler yapılabileceği gibi geri adım atılacağını ümidini taşıdığını anlatan Kanadoğlu, "Aksi halde bu anayasa değişikliği halk oylamasına sunarken, kamu denetçiliği veya anayasa mahkemesinin yapısını nasıl değiştirildiği halka anlatılamaz. Burada yurttaşa sorulacak olan 'Sen bu iktidardan memnun musun değil misin?. Sen refah ve mutlu musun?. Türkiye'nin birliği bütünlüğü, dirliği tehlikede midir değil midir?' soruları olacak. Halk oylamasına giderse, Türkiye seçim nedeniyle değil, gündeme getirilmemiş seçim olayıyla karşı karşıya kalacaktır. Bu oylama bizi yoracak ve bizi daha da bölecek. İnşallah bir uyanış ve birleşme ve bir aklın peşinde doğması mümkün olur. Pek ümidim olmamasıyla birlikte diliyorum, bu değişiklikten vazgeçilmesidir. Yapılsa da bu iktidara evet veya hayır oylamasına haline gelecektir" dedi.

YARSAV Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu da hükümeti ve hazırlanan anayasa değişikliği paketini eleştirdi.

Eminağaoğlu, iktidarın kendi hukukunu ve yargısını oluşturmaya çalıştığını savundu. (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.