Mahkeme kendi kararıyla çelişti!

Mahkeme kendi kararıyla çelişti!
Vakit yazarının “vatan sevgisi” vurgulu bir yazısından ötürü gazetemizi rekor düzeyde bir tazminat ödemeye mahkum eden Ankara 20. Asliye Mahkemesi’nin, benzeri bir başka davada ise tam tersi karar verdiği ortaya çıktı.

Mahkemenin, Yargıtay tarafından onanan 21.11.2001 tarihli kararında “dava hakkının yansıma yoluyla genişletilemeyeceğine” karar verdiği belirlendi. “Beş genel başkanın seçtiği, yalakalık yapan insanlar Meclis’e geldi” sözü sebebiyle milletvekili Kemal Vatan’ın açtığı davada mahkemenin, “Yalaka sözcüğüyle tüm milletvekillerini hedef aldığı açıktır. Ancak yansıma suretiyle davacının bundan alındığını ileri sürüp manevi ödence dilemesi yerinde bulunmamıştır” diyerek davayı reddettiği ortaya çıktı.

BU CEZA VAKİT’İ SUSTURMA GİRİŞİMİDİR
Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri, vakit’e verilen 1.8 trilyon liralık cezayı, gazetemizi susturmaya yönelik linç girişimi olarak yorumladılar

Sağlık-İş Genel Başkanı Mustafa Başoğlu: Vakit gazetesini hazmedemiyorlar. Vakit’i kapatamayacaksınız! Boşuna uğraşmayın. Bu kararlar ve davalar ısmarlama işler. Amaç belli Vakit gazetesini parasal açıdan susturmak ve çökertmektir. Biz Vakit okurları olarak Vakit gazetesini yaşatmaya kararlıyız. Vakit’in yaptığı yayınlar ülke yararına yapılan yayınlardır. Başka gazeteler de suçlayıcı haberler yapıyor ancak toplu ceza verilmiyor. Mahkeme kararları olur ama bu karar içime sinecek bir karar değil.

Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu: Özgürlüklerin yanında duran ve milletin sesi olan Vakit’e karşı başlatılan yok etme harekâtını kınıyorum. Bu karar dünya tarihine ibret ve utançla geçecek bir karar olacaktır. Herkes çok iyi bilsin ki Vakit yalnız değil.

Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal: Bu ceza, özgür basının susturulma olayıdır. Örtülü sansürdür. Basını susturma girişimidir. Demokrasilerin en önemli özelliğinden birisi de özgür basındır. Bu ceza özgür basına bir darbedir. Kınıyoruz.

“HUKUKİ DEĞİL SİYASİ BİR KARAR”
Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Hizmet-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan: Türkiye halen düşünce ve ifade özgürlüğünün keskin sınırlarında yaşadığını gözler önüne sermiştir. Kararın hukuki olduğu tartışılmakla beraber, dönemin siyasal şartları ile paralel bir karar olduğu açıktır.

“MİLLET VAKİT’İN YANINDA”
Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay: Vakit bugüne kadar yapmış olduğu habercilik ile milletin yanında olmuş, ön açmış, doğruyu haber vermiştir. Bu halk, Vakit gazetesine sahip çıkacaktır. Hiçbir şey için olmasa bile, maksatlı şekilde atıldığı ayan beyan ortaya çıkan Danıştay manşetlerinin unutturulmaması için sahip çıkacaktır.

“DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜNE DARBE”
GAP Gazeteciler Birliği Genel Başkanı Zeynel Abidin Kıymaz: Dünya, basın özgürlüğünün önünü açarken, bizdeki sığ düşünce halen kapılara kilit vurma derdinde. Bu karar, hukukun bağımsız olmadığını gözler önüne sererken, halen bazı güçlerin de yargıyı kullandıklarını gözler önüne sermektedir.

VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.