Gölge Milli Savunma Bakanı!
Sahte çürük raporu çetesiyle ilgili belgeleri silmekle suçlanan Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu'nun peş peşe gönderdiği yazılarla savcılara baskı yaptığı ortaya çıktı. Bu çaba sonuç verdi. Dosya Milli Savunma bakanlığına gönderildi. Dosyanın emanet edildiği isim de ilginç. Aynı soruşturmanın şüphelisi Albay Uncu.
Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu hakkında 'suç örgütü üyesine ait belgeleri' karartmaktan soruşturma açan İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nın Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay'dan gönderilen yazılarla baskı altına alındığı ortaya çıktı. Davet edildiği halde ifade vermeye gitmeyen Çubuklu, sivil yargıya "Dosyamı Milli Savunma Bakanlığı'na gönderin" diye talimat verdi. Baskılar sonuç verdi. Dosya Milli Savunma Bakanlığı'na gönderildi.
SUÇ ÖRGÜTÜNE YATAKLIK
Çubuklu, 'sahte çürük raporu çetesine üye olmak' ve 'yağmaya teşvik' iddiasıyla hakkında 400 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Hava Kuvvetleri eski Askeri Savcısı Ahmet Zeki Üçok'un bilgisayarlarında belge temizliği yapmakla suçlanıyor. Bilirkişi raporunda Üçok'un bilgisayarlarından 397 dosyanın silindiği belirlenmişti. Çubuklu, İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Hikmet Usta tarafından Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 250. maddesi kapsamında suç örgütüne yardım ve yataklık ettiği gerekçesiyle ifadeye çağrıldı. Adli Müşavirlik çalışanları Hakim Binbaşılar Okşan Çiğdem ve Olcay Yeşilkaya ile Milli Savunma Bakanlığı Askeri Adalet İşleri Daire Başkanı Albay Ahmet Neşet Uncu, sorgulandıktan sonra tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme üç ismi tutuksuz yargılanmak üzere adli kontrol şartı ile serbest bıraktı. Çubuklu ise ifade vermeye gitmedi.
BAKANLIĞI DEVREYE SOKTULAR
Kamuoyunda bu tartışmalar sürerken perde arkasında ilginç yazışmalar yaşanıyordu. Çubuklu gibi ifadeye çağrılan Hava Kuvvetleri Askeri Mahkemesi Kıdemli Hakimi Albay Ahmet Erdem için Milli Savunma Bakanı devreye sokuldu. 3 Mart 2010'da Adalet Bakanlığı'na Vecdi Gönül imzalı gönderilen yazıda askeri hakimler hakkında soruşturma için Milli Savunma Bakanının izninin alınması gerektiği savunuldu. Yazıda, Adalet Bakanlığı'ndan soruşturma dosyasının ve mevcut delillerin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Milli Savunma Bakanlığı'na gönderilmesinin sağlanması istendi.
HABERVAKTİM'İN NOTU: Hıfzı Çubuklu ve ekibinin suç delillerini imha ederkenki ses kaydında bulunan Albay Neşet Uncu da "Milli Savunma Bakanı adına" dediği resmi yazısında sitelerden ses kaydını kaldırmalarını istemişti.
DOĞRUDAN SAVCIYA YAZDI
Milli Savunma Bakanlığı yazısıyla soruşturma engellenemeyince bu kez devreye çağrıldığı halde ifadeye gitmeyen Çubuklu girdi. Askeri yargının en tepesindeki isim olan Çubuklu, Genelkurmay Adli Müşaviri sıfatıyla Cumhuriyet Savcısı Hikmet Usta'ya talimat gibi yazı yazdı.
'ACİL' FAKSLA GÖNDERDİ
Çubuklu, "İddia edilen suç askeri mahalde işlenen göreve ilişkin bir suçtur. Askeri hakimlerin görevlerinden dolayı ve görevleri sırasında işledikleri suçları nedeniyle haklarında soruşturma açılabilmesi Milli Savunma Bakanı'nın iznine tabidir. Soruşturmaya ilişkin mevcut bilgi ve belgelerin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Milli Savunma Bakanlığı'na gönderilmesi gerekmektedir." ifadelerini kullandı. Çubuklu, "Konunun aciliyetine binaen işbu yazı faks aracılığı ile gönderilmiş olup, yazı aslı postaya verilmiştir" diye de not düştü.
VE DOSYA GÖNDERİLDİ
Başka bir yazıda da askeri hakimler hakkında görev dışında sivil yargıya tabi başka bir suçtan soruşturma ve yargılama yapılmasına karar verilmesi halinde bu yargılamanın yapılacağı yerin Ankara Adliyesi olduğu bildirildi. Bu baskılar sonuç verdi ve savcılık Çubuklu ile ekibinin dosyasını ayırarak Milli Savunma Bakanlığı'na gönderdi.
HİYERARŞİYİ KULLANARAK DELİLLERİ GİZLEDİLER
Savcı Usta, Albay Ahmet Zeki Üçok'un da sanığı olduğu çürük davasından ayrılan dosyayla ilgili önemli hukuki tespitlerde bulundu. Çubuklu ve ekibinin temizlik yaptığı bilgisayarda 397 adet dosya silindiği bilirkişi raporuyla vurgulandı.
ÖNEMLİ BİLGİLER SİLİNDİ
Çubuklu tarafından hazırlatılan askeri bilirkişi raporunda askeri belge denilerek sivil savcılara gönderilmeyen dosyaların bu kapsamda olmadığı iddianamede yer aldı.
“TAMAMEN KEYFİ”
Bu dosyalardan bazılarının Ergenekon soruşturması kapsamında yürütülen Karargah Evleri yapılanmasına ilişkin çok önemli bilgiler olduğu kaydedildi. Savcı Usta, iddianamede Tuğgeneral Çubuklu ve Albay Uncu hakkında şu tespitlerde bulundu: "Tamamen keyfi bir surette davranıp bir kısım dosyaların Cumhuriyet Başsavcılığımıza gönderilip gönderilmeyeceği noktasında ayrıştırma yaparak, hiyerarşik bakımdan üstünlüklerini de kullanarak, askeri savcılara da bu yönde emir ve talimat vererek, delillerin gizlenmesi yönünde hareket ettikleri anlaşılmıştır."
KARARI AYNI SORUŞTURMANIN ŞÜPHELİSİ VERECEK
General Çubuklu ve diğer askeri hakimlerle ilgili Milli Savunma Bakanlığı'nda işlem yapacak birimin başında ilginç bir isim bulunuyor: Aynı soruşturmada şüpheli bulunan Albay Neşet Uncu. Çubuklu ve diğer askeri hakimler hakkında iki iddia konuşuluyor. Ya işlenen suç "görev suçu" denilerek askeri yargıda konu kapatılacak ya da "görev suçu değil ancak görev yerleri Ankara olduğu için yargılama buradaki adli mahkemelerde yapılabilir" denilerek yargılama sonu belli olmayan bir sürece yayılacak.
Bugün
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.