Mafya nasıl küreselleşti?

Mafya nasıl küreselleşti?
Birleşmiş Milletler (BM) Uyuşturucu ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanı Antonio Mariya Costa, günümüzde organize suç dünyasının artık küresel bir iş dünyasına dönüştüğünü belirtti. Costa göre bu konuda acilen önlem alınması gerekiyor. Mafyanın g

Rus Kommersant yayın grubuna ait Ogonyok dergisine özel makale yazan BM yetkilisi Costa, dünyanın uluslararası terörizmle uğraştığı sıralarda, organize suç dünyasının yeni ticaret boyutuna ulaştığının altını çizdi. Costa, "Burada bilgi almak kolay değil. Suç piyasası bugün küresel boyut kazandı. Yasadışı ürün bir kıtada hazırlanıyor, bir başka kıta üzerinden taşınıyor ve satışı ise üçüncü bir kıtada gerçekleştiriliyor. Ayrıca bu ticarette tüm güçlü devletler de yer alıyor. G-8'den tutun da bölgesel büyük devletlere kadar." dedi.

YILLIK UYUŞTURUCU KAPASİTESİ 300 MİLYAR DOLAR
20 yıl önce SSCB' nin yıkılması ve Soğuk Savaş'ın sona ermesiyle dünyanın büyük bir 'köye' dönüştüğünü belirten Costa, ticaret ve iş dünyası adına olumlu gelişmelerin yanı sıra, mafyanın güç kazandığını ifade etti. Costa, 1989 yılında Berlin duvarının yıkıldığı sırada yüz binlerce insanın Batı'ya gitmeye çalıştığı sırda mafyanın doğu bloku ülkelerine yöneldiğini kaydetti. 

BM yetkilisi, "Dünyadaki uyuşturucu piyasası ilk 20 büyük ekonomi sayılan İsveç'in yıllık Gayri Safi Milli Hasılasına denk. Yani 300 milyar dolar. Bu çeteler; kara para aklanması, uyuşturucu, özel bilgilerin çalınması, elmas ve petrol gibi kaynakların hasılatı, bilgisayar ortamında işlenen suçlar, yasadışı insan kaçakçılığı ve diğer alanlarda faaliyet gösteriyor. Biz ticaretle ilgili gerçek kapasiteleri de bilmiyoruz. Uluslararası suç çeteleri iş dünyasında muhteşem başarılara imza attı. Örneğin Afrika'daki sanayi atıklarının taşınması veya Balkan ülkelerinin birindeki sigara kaçakçılığına da el atabiliyorlar." dedi. 



BM yetkilisinin konuyla ilgili sıraladığı rakamları: 

-Avrupa'da 140 bin kadın köle durumunda. Buradaki insan ticaretinin yıllık geliri üç milyar doları aşıyor

-ABD 'ye her yıl üç milyon insan kaçak giriş yapıyor. Burada kaçakçıların yıllık geliri 6,6 milyar dolar

-Eroin satışı en fazla Batı Avrupa'da gerçekleştiriliyor. Yıllık satış 20 milyar doları aşıyor.

-Rusya'da yılda yaklaşık 70 bin ton eroin tüketiliyor. Yıllık satış 13 milyar dolar. Ülkede uyuşturucudan ölen gençlerin sayısı 40 bin. 

-Kokain yıllık satış geliri 72 milyar dolar, bunun da yüzde 70'i uyuşturucu tacirlerinin cebine giriyor

-Makineli tüfek ve tabanca gibi silah piyasasının yıllık kapasitesi yaklaşık 320 milyon dolar

-Afrika ve Güneydoğu Asya ülkelerinde üretilen ilaçların yarısı sahte markalı. Avrupa'da her yıl 10 milyar dolarlık sahte markalı ilaç satılıyor.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.