Kahreden ihanete Erdoğan el attı
Türkiye, ihanet konuşmalarına kilitlenirken Genelkurmay sessizliğini koruyor. Beklenen açıklama Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'den geldi.
İhaneti ortaya çıkaran Bugün'e teşekkür eden Gönül, mahkemenin suçu sabit görmesi halinde olayın 'Korkunç bir felaket' olduğunu söyledi.
Türkiye'nin gündemine bomba gibi düşen 'ihanet konuşmaları' başkenti hareketlendirdi. Genelkurmay sessizliğini korurken Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Gönül, dosyadan haberdar olduğunu ve gereğinin yapıldığını açıkladı. Mahkemenin suçu sabit görmesi halinde olayın 'Korkunç bir felaket' olduğunu vurguladı. BUGÜN'ün manşetiyle dosyayı yeniden 'derinlemesine incelediklerini belirtirken, "İyi bir iş yaptınız. İyi bir gazetecilik yaptınız, teşekkür ederim." ifadelerini kullandı.
2,5 YIL GEÇTİ
MİT'in tespit ettiği ses kaydında 10 Ekim 2007'de Yarbay Selami Selçuk Ç.'yi arayan Hava Pilot İsteğmen Fırat Ç., PKK'lılar için 'bizimkiler' diyerek çok zayiat verdiklerini, bu nedenle Heronlar'ın ya düşürülmesini ya da koordinatlarının değiştirilmesini istiyordu. Yarbay ise çaresine bakacaklarını dile getiriyordu. Bu konuşmanın üzerinden 2.5 yıl geçmesine rağmen adı geçen subaylar hala orduda görev yapıyor.
SÜRÜNCEMEDE KALDI
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay Askeri Savcılığı'nın dosyayla ilgili soruşturmasının sürdüğünü söyledi. Dosyanın Genelkurmay Askeri Savcılığı ile Hava Kuvvetleri sürüncemede kaldığını anlatan Gönül, şöyle devam etti: "Orada çözülemeyince rutin uygulama olarak bize intikal etti. Bize intikal edince, biz çözdük. Genelkurmay Askeri Savcılığı bakıyor.Yargı aşamasında olduğu için müdahale etmiyoruz, ne yaptınız diye sormuyoruz." Bakan Gönül, ihtilafın ne zaman çözüldüğünü ise hatırlamadığını ifade etti.
BAŞBAKAN'I BİLGİLENDİRDİK
Suçun subutunun mahkeme sürecinde belli olacağını belirten Bakan Gönül, "Olay doğruysa korkunç bir şey, felaket. Başka bir şey denilemez." ifadesini kullandı. Gönül, olayla ilgili Başbakan Erdoğan'ı da bilgilendirdiklerini kaydetti. "Halkın iradesini temsil eden görevli olarak görevimizi yaptık' diyen Gönül, vatandaşlardan rahat olmalarını ve endişe etmemelerini istedi. Gönül, "Mahkemeler tamamen bağımsız, burada gereken yapılacak." dedi.
Genelkurmay mutlaka soruşturma yapacaktır
ŞAHİN: TSK SORUŞTURMA YAPACAKTIR
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, 'Ordu içinde PKK'lıların bulunduğu' iddiasının çok ciddi olduğunu belirterek Genelkurmay Başkanlığının, kendi içinde inceleme, değerlendirme, soruşturma yapacağını söyledi. Şahin, TBMM'de gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin ''Ordu içinde PKK'lılar olduğuna ilişkin haberler var. Muhalefet, Genelkurmayın, habere ilişkin açıklama yapmamasını, sessizliğini eleştirdi. Genelkurmay Başkanlığının sessiz kalmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?'' şeklindeki sorusu üzerine şunları kaydetti: ''Bu çok ciddi bir iddiadır. Mutlaka Genelkurmay Başkanlığımız, kendi içinde bir inceleme, değerlendirme, soruşturma yapacaktır. Bu inceleme ve soruşturma sonucu ortaya çıkınca açıklama yapması herhalde daha uygundur diye düşünmüş olacaklar.''
PKK'YA "KENDİ ADAMLARIMIZ" DİYEN HAİNLER!
BUGÜN, 15 Temmuz'da ‘İşte İhanet’ başlıklı manşetiyle vahim olayı kamuoyuna duyurdu. Hava Pilot Yarbay Selami Selçuk Ç.'ye telefon açan Hava Pilot Üsteğmen Fırat Ç., PKK'lı teröristlerden "Kendi adamlarımız" diye bahsediyordu. İnsansız hava aracı Heron'lar yüzünden çok zayiat verdiklerini belirtirken "Çok zayiat veriyoruz. Ya koordinatlarını değiştirin ya da Heron'ları düşürün" diyordu. Yarbay Selami Ç. ise "Bir çaresine bakarız" karşılığını veriyordu.
KARARGAH BAĞLANTISI
İhanet konuşması, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) 2007 yılında takibine takıldı. Konuya ilişkin rapor Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na gönderildi. Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ'un askeri savcılığa verdiği talimat çerçevesinde skandal konuşmayı yapan subaylarla ilgili soruşturma, İşçi Partisi (İP)/ Karargah Evleri dosyasına bakan Hava Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'a verildi.
Tıpkı İP/Karargahevleri dosyasında yaptığı gibi bu dosyayı da kararttığı iddia edilen Üçok, Heron dosyasını karargah evleri dosyasıyla birleştirmedi. Dosyanın geldiğini 23 Eylül 2008'de Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bildiren Üçok, dosyayı ayrı bir dosya olarak devam ettirdi. Dosyaya uzun süre dokunmayan Üçok'un, soruşturma kapsamında Hava Pilot Üsteğmen Fırat Ç.'yi şüpheli olarak dinleyerek sadece 1 gün nezarete alıp tutuklamaya sevk etmeden bıraktığı iddia edildi. Yarbay Selami Selçuk Ç.'yi de tanık sıfatıyla dinleyip hakkında işlem yapmadı.
ŞEHİT AİLELERİ AYAKTA
Şehit aileleri, haberin ardından "Yavrularımız boşuna mı öldü? İhanetin hesabını verin!" tepkisini verdi. İhanet planından 11 gün sonra gerçekleşen Dağlıca Baskını'nda yakınlarını kaybeden aileler de "Hakkımızı helal etmeyeceğiz" dedi.
Haberin yayımlanmasının 3. gününde de Genelkurmay sessizliğini korudu. Adalet Platformu Başkanı Adem Çevik ise skandal görüşmeyle ilgili suç duyurusunda bulundu.
Bugün
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.