Yapmadığı bir bu kalmıştı!
Türkiye, CHP'nin Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesini değiştirmek için başlattığı girişimi tartışırken, mahkeme tarafından haklarında yakalama emri verilen subayların askeri tesislerde koruma ve kollama altına alındığı ortaya çıktı.
Cumhuriyet'i koruma ve kollamayı yasal bir çerçeveye oturtan TSK'nın, haklarında yakalama emri verilen Balyoz sanıklarını da koruma ve kollama altına almasına sert tepki gösterildi. Toplumun önde gelen isimleri ve aydınlar, "Darbelere zemin hazırlayan, darbecilerin en büyük bahanesi haline getirilen 35. madde, şimdi de darbe planlayıcıları için mi kullanılıyor?" sorusunu gündeme getirdi.
BALYOZCULAR KOLLANIYOR
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 102 Balyoz sanığı hakkında verilen yakalama kararının infaz edilememesinin ardında darbe sanıklarının korunaklı askeri sosyal tesis ve orduevlerinde saklanmalarının yattığı tespit edilmişti. Ankara, İstanbul ve İzmir'deki sosyal tesislerde buluşan Balyoz sanıkları, Yüksek Askeri Şura'ya (YAŞ) kadar saklanması için buralarda koruma ve kollama altına alındı. Ankara Merkez Orduevi, İstanbul Fenerbahçe Orduevi ve İzmir Ege Bölge Deniz Komutanlığı Narlıdere Askeri Sosyal Tesisleri'nde saklandıkları belirtilen Balyoz sanıklarının adalete ne zaman teslim edilecekleri ise bilinmiyor. 1-4 Ağustos tarihleri arasında yapılacak kritik YAŞ toplantısından önce durumları görüşülecek olan 11 muvazzaf generalin, askeri bölgelerde toplantı bitimine kadar saklanacağı ileri sürüldü.
YARDIM VE YATAKLIK SUÇUDUR
Yakalama kararları doğrultusunda harekete geçen polis, mahkeme tarafından iletilen adreslerden 26'sından eli boş dönmüştü. Muvazzaf personelin belirlenen mekanlarda toplanması nedeniyle ikamet adresleri boşaltılmış durumda. Bu nedenle de tebligatlar yapılamıyor. Muvazzaf personelin YAŞ'a tebligat almadan girmelerinin sağlanmasının da terfi açısından hukuksal bir açık oluşturacağının, Adli Müşavirlerin yaptığı toplantıda alınan kararlardan biri olduğu öğrenildi. Merkez Komutanlıklarına muvazzaf personel için tebliğ ve teslimat yapılmaması yönünde emir verilirken, hukukçular sözkonusu durumun ve sanıkların TSK'ya ait tesislerde organize biçimde toplanmasının "yardım ve yataklık" suçunu oluşturabileceğini iddia ettiler. Ayrıca "yargı karlarına karşı hile yoluyla suçluların korunması" suçunun oluştuğu da dile getirilen iddialar arasında.
İŞTE ARANILAN 11 MUVAZZAF GENERAL
* 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek
* Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu
* Hakkâri 3. Taktik P.Tümen Tümgeneral Gürbüz Kaya (Gediktepe brifingini veren komutan)
* KKK Denetleme ve Değerlendirme Bşk. Yrd. Tümgeneral Salim Erkal Bektaş
* Kara Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Ahmet Yavuz
* 4. Jandarma Komando Eğt. Tugay Komutanı Tümg. Halil Helvacıoğlu
* 52. Taktik Zırhlı Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Dalay
* Ulaştırma ve Personel Okul Komutanı Tümgeneral İhsan Balabanlı
* Kayseri Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ali Aydın
* Kocaeli Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Ahmet Türkmen
* Kocaeli Hücumbot Filo Komutanı Tuğamiral Abdullah Gavramoğlu.
Önce terfi sonra işlem
Balyoz darbe soruşturmasını yürüten İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin emekli ve muvazzaflardan oluşan 102 TSK mensubunun görüldükleri yerde yakalanmasına yönelik kararını uygulamamakta direnen Genelkurmay'ın, YAŞ taktiği belli oldu. Hakkında tutuklama kararı verilen subayların YAŞ'ta terfi etmesi sağlandıktan sonra, prosedürün işlemeye başlayacağı ifade edildi. TSK Personel Yasası'nın 65. maddesine göre, "Açığa alınan veya tutuklanan subayların, terfileri ve kademe ilerlemeleri yapılmaz" deniliyor. Genelkurmay'ın, 1-4 Ağustos tarihleri arasında yapılacak YAŞ'a girecek subayların terfi engeline takılmaması için şura sonuçlanıncaya kadar "tutuklama" işlemini yaptırmama kararı aldığı belirtildi.
'AYRI' YOLDAN YAŞ'A GİDECEKLER
Balyoz Darbe Planı ile ilgili soruşturmayı yürüten İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, "yakalama" kararını yerine getirmemekte direnen Genelkurmay'ın, "yakalama kararı, tutuklama anlamına gelmemektedir, bunu karşılamıyor. Yakalamayı, tutuklamaya dönüştürmek suretiyle personelin YAŞ'ta hak kaybına uğramasına meydan verilemez" şeklinde görüş oluşturduğu öğrenildi. Askeri personel hakkında "tutuklama" işlemi gerçekleşmediği için, YAŞ'ta tayin ve terfi işlemlerinin gerçekleştirilmesinin amaçlandığı ifade edildi.
Savcılar harekete geçti
Balyoz davası kapsamında haklarında tutuklama kararı çıkarılan 102 askeri sanığın TSK'ya ait sosyal tesislerde taplandıkları ve YAŞ toplantısı bitene kadar buralarda kalacaklarına ilişkin haberler üzerine savcıların harekete geçtiği öğrenildi. Savcılar, saklanma yerleri olduğu şeklinde basına yansıyan askeri tesislere yönelik girişimde bulunacakları belirtildi. Merkez komutanlıklarında görevli askerlerin de mahkemenin yakalama emri yerine, amirlerinin talimatına uygun olarak yakalayıp teslim etmemelerinin onları da suçlu durumuna düşüreceği belirtildi. Savcılığın yakalama emri çıkarılan emekli askerlerin tamanın ikametgahlarını değiştirmeleri ve telefonlarını kapatmalarını da 'organize' bir hareket olarak değerlendirdiği ifade edildi.
Yeni Şafak
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.