Bu geceye dikkat!

Bu geceye dikkat!
Ankara Üniversitesi (AÜ) Rasathanesi, saatte ortalama 50 akanyıldızın atmosfere gireceği gökyüzü şöleni için bugün özel bir etkinlik düzenleyecek.

AÜ Rasathanesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, halk arasında "kayan yıldızlar" ya da "akan yıldızlar" olarak bilinen gök taşları, gök bilimin en çok ilgi çeken konularından birini oluşturuyor. "Gök taşı yağmuru" da denilen bu gökyüzü şöleni, meraklıları için keyifli anlar yaşatırken, Dünya için bir tehdit oluşturmuyor.

Akanyıldız yağmurlarını izlemek için teleskopa ya da başka bir gözlem aracına ihtiyaç duyulmuyor. Akanyıldızlar, bulutsuz bir gecede çıplak gözle rahatlıkla izlenebiliyor.

Gökyüzünün açık olduğu herhangi bir gecede, gece boyunca en az 5-6 tane akanyıldız görülebiliyor. Dönemsel olarak tekrarlayan akanyıldızlardan birini Ağustosta gözlenebilen perseid yağmurları oluşturuyor.

Akanyıldızların yarın ve ertesi gün maksimum etkinliğe ulaşması bekleniyor. Işık kirliliğinden uzakta saatte 50 akanyıldızın atmosfere girişinin izlenebileceği belirtiliyor.

Ankara Üniversitesi Rasathanesi, yarın ve ertesi gün düzenleyeceği etkinliklerde, başkentlileri, akanyıldız yağmurlarını şehir ışıklarından uzakta izlemeye davet ediyor.

Saat 20.00'de başlayacak etkinlikte katılımcılar, akanyıldızlar konusunda bir sunum dinleyerek merak ettiklerini öğrenme fırsatına sahip olacaklar. Ayrıca, mevsim itibariyle görülebilen takımyıldızların mitolojik hikayeleriyle birlikte tanıtımı da yapılacak.

Etkinlikte, teleskoplarla Galile Uyduları, Jüpiter ve Andromeda Galaksisi de izlettirilecek.

Rasathane yetkilileri, akanyıldız yağmurunu uzun saatler boyunca izlemek isteyenlere tulumlarını da yanlarında getirmelerini öneriyor.

Bu arada, bilim insanları, gök taşlarından özellikle bir asteroid (küçük gezegen) ya da bir kuyruklu yıldız ile ilişkili olanların yörüngelerini, büyüklüklerini ve atmosfere giriş hızlarını çok iyi hesapladıklarından, bu gök taşları bulundukları bölgeden her yıl geçiyor.

Bu nedenle her yıl aynı zamanlarda bir kuyruklu yıldız ya da küçü k gezegen kalıntısından kaynaklanan bir gök taşı yağmuru izlenebiliyor.

Dünyanın yörüngesinin kalıntı olan bir bölgesinden her ge çişinde buradaki kalıntı daha da azalıyor ve büyük gök taşlarının sayıs ı iyice düşüyor. Yarın gece gerçekleşecek gök taşı yağmurunda da Dünya'nın atmosferine büyük bir gök taşının çarpması beklenmiyor.

Yıldız kaymasında, çok küçük çakıl taşları büyüklüğündeki gök taşları, atmosfere girip yandıklarında bıraktıkları izler olarak görülüyor.

Bu izleri izlemek ve her izden sonra belki de bir dilek tutmak, bir yaz gecesinin keyfini de katlıyor.

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.