Pakistan'da Bebekler Ölüyor

Pakistan'da Bebekler Ölüyor
İnsanlar aç bilaç yardım bekliyor. En büyük mağdur ise çocuklar... Tıpkı günlerdir hasta halde yatan 5 yaşındaki Said Raza gibi.

YÜREK YAKAN GÖRÜNTÜLER İÇİN TIKLAYIN

FELAKETE BİR DE BU GÖZLE BAKIN

PAKİSTAN'IN İÇLER ACISI HALİNİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

Pakistan'a ayak bastığımızda ilk yaptığımız, kollarımızı sağlık görevlilerine uzatmak oluyor. Sağlık görevlisi "Çocuk felci yaygınlaşıyor bu aşıyı yapmak zorundayız" diyor. Pakistanlı sağlık görevlileri canla başla çalışıyor ama gönderilen sağlık malzemelerin yetersizliğinden şikâyetçiler. Yüksek hava sıcaklığı ve nem, hastalıkların yayılması için uygun ortamı sağlıyor. Yetkililerin en büyük endişesi, kolera ve tifo gibi salgın hastalıklar. Çocukların çoğu ishal... Sel bölgelerinde gıda ve suyun dışında acil ilaca ihtiyaç var. İlk durağımız Multan. Belucistan'da sıkıntının en az yaşandığı Multan'dan araçla sel bölgesine doğru yola çıkıyoruz. Sind Eyaleti'nin Yukarı Sind bölümünde tarım arazileri, evler sular altında. Selin aracımıza geçit vermediği Muzaffargarh'a ulaştığımızda ise karşılaştığımız tablo vahim. Birçok yakınını kaybeden, çoğu çocuk yüzlerce insanın mahsur kaldığı bölgede büyük bir dram yaşanıyor. Yaşadıkları sıkıntıları anlatan Malik Muhammed Musa isimli afetzede, "Günlerdir açız. Çocuklarımız hasta. Ama bunca zamandır kimse yardıma gelmedi. Yiyeceğimiz yok. Birilerinin bir şey yapması lazım. Yoksa hepimiz öleceğiz" diye dert yanıyor. 

TEYZENİN ÇARESİZLİĞİ
Bölgede ne devletin ne de uluslararası yardım örgütlerinin henüz el atmadığı, atamadığı pek çok yer bulunuyor. Buralarda hastalık ve açlıktan bitkin düşmüş çocuklar çadırlarda yaşam savaşı veriyor. Bunlardan biri de 5 yaşındaki Said Raza... Raza'nın babası kayıp listesinde, fakat aramalardan bir sonuç alınamamış. Evleri sular altında kaldığı için kendi imkânlarıyla kurdukları bir çadırda yardım eli bekleyen minik çocuğun teyzesi Farza Raza, "Uzun zamandır sürekli yatıyor. Karnı aç, ateşi var. Sürekli ağlıyor. Sadece serinlesin diye yelliyoruz" diyor ve ekliyor: "Başka ne yapabiliriz ki?" Muson yağmurlarıyla gelen selin en çok etkilediği bölgelerden biri olan Belucistan'a dünyanın dört bir yanından yardım malzemeleri geliyor. Ancak bu yardımlar gerek koordinasyonun sağlanamaması gerekse yerel otorite boşluğu yüzünden İslamabad Havalimanı'nda bekletiliyor. Yardımların halka koordineli şekilde aktarılması için harekete geçen İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Pakistan'da yerel otorite yetersizliğini ortadan kaldırmayı hedefliyor.

YARDIM KOORDİNASYONU
İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ve Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, ülkedeki İKT üyesi 30 insani yardım kuruluşunun temsilcilerini başkent İslamabad'da toplayarak, yardımlar konusunda işbirliği ve koordinasyonu sağlamaya çalışıyor. İKT ayrıca, Pakistan Afet Yönetimi, Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü, Türk Kızılayı, Kimse Yok Mu Derneği ve İnsani Yardım Vakfı (İHH) gibi yardım örgütleriyle de sıkı bir işbirliği yapıyor. Pakistan hükümetinin verilerine göre, felakette bugüne kadar bin 539 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 55 kişi yaralandı ve 17 milyon insan da evsiz barksız kaldı. Bir milyon 226 bin konut da su altında kaldı. sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.