Faili meçhul için Albay Doğan görevlendirilmiş
On yedi yıl önce gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamayan Muhsin Taş’ın öldürüldüğüne ilişkin AİHM’de Türkiye aleyhine sonuçlanan davanın detayları şok etkisi yarattı. Davaya gönderilen dosyada olayı incelemek üzere JİTEM’in kurucusu o dönem Binbaşı olan Arif Doğan’ın görevlendirildiği ortaya çıktı.
Ergenekon sanığı ve faili meçhul olayların faili iddiasıyla yargılanan Doğan’ın AİHM’e gönderdiği dosyada Taş’ın PKK sığınaklarını gösterdiği sırada dağa kaçtığı, belgelerin ise yandığını söylediği belirtildi.
DOSYADAKİ İLGİNÇ TESPİTLER
Diyarbakır’daki JİTEM davasında itifraçıların ‘Onlarca cinayet işlemekle suçladığı’ Uzm. Çvş. Burhanettin Kıyak’ın, 17 yıl önce Cizre’de gözaltına alındıktan sonra öldürülen Muhsin Taş olayında AİHM’de mahkûm olduğu ortaya çıktı.
KAYITLAR DA YOK OLMUŞ
AİHM kararında, komisyonun Muhsin Taş’ın yakalanmasının ardından gözaltına alındığı tarih ve saatlerin kayıtların tutulduğu tutanakları istediğine dikkat çekerek devletin, Taş’ın belirtilen tarihler ve saatlerde nerede olduğuna dair hiç bir belge sunamadığı vurgulandı.
TUTANAK GÜVENİLİR DEĞİL
Yapılan yargılama sonucunda, 9 Kasım 1993 tarihinde olay yeri tespit tutanağının güvenilir bir belge olmadığını saptayan Komisyon, Hükümetin o dönemde Muhsin Taş’ın güvenlik güçlerine yardımcı olurken kaçtığı iddiasının kanıtlarla desteklenmediği görüşüne yer verildi.
DOĞAN İNANDIRICI BULUNMADI
Muhsin Taş’ın öldürüldüğüne ilişkin AİHM’de dava açılması ardından, Jandarma Genel Komutanlığı tarafından JİTEM komutanlarından Binbaşı Arif Doğan’ıiddiaları araştırması için görevlendirdiği öğrenildi. Doğan’ın, 7 Şubat 1997’de AİHM’e gönderdiği ifadede, Muhsin Taş’ın Gabar dağında PKK sığınaklarını göstermeye götürülürken kaçtığını onu götüren jandarma grup komutanlığındaki yetkililerin isimlerinin bulunduğu evrakların yandığını belirttiği ifadesi AİHM tarafındaninandırıcı bulunmadı.
BELGELER DE REDDEDİLMİŞ
AİHM kararında, hükümetin Şırnak Jandarma İl Komutanlığında Muhsin Taş’ı sorguladığı belirtilen isimler ve sorgu kayıtları ile ilgili bilgi ve belgeyi kendilerine sunmadığına yer verdi. AİHM ayrıca Hükümetin bu belgelerin varlığını reddettiğine de dosyada yer verdi.
Kendileri yazıp kendileri oynamış
JİTEM davasının müdahil avukatlarından Tahir Elçi konuyla ilgili olarak şunları söyledi: ”Hem kendileri yaptı, hem kendileri görevlendirdi. Aynı sorumluluk zinciri içinde yapıldı. Kendisi sorumluluğunda olan bir olayı soruşturma görevi verilmesi düşündürücü. 1996 yılına kadar Arif Doğan bu bölgeden sorumlu biriydi. Sonrasında bu bölgede bir olay olsa yine onun adı geçiyordu. Çünkü görev yeri değişse bile JİTEM’de o bölgenin sorumlu komutanlarından biriydi.”
Star
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.