İngiliz muhabirin yanılgısı

İngiliz muhabirin yanılgısı
Tarihin hiçbir döneminde kahramansız kalmayan Türk Milleti, milli bir refleksle Çanakkale’de kahramanlık destanlarının şaheserini yazmıştır.

Çok olumsuz şartlara rağmen alınan olumlu sonuç; bir savunma savaşının boyutlarını çok aşan, sadece savunulan bölge ve ülke itibariyle değil, dünyadaki dengeleri sarsan, hatta değiştiren bir çerçeveye ulaşmış, etkileri de bir tek alanda değil, siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik olmak üzere pek çok alanda görülmüştür.

Savaşa İngiltere adına katılan muhabir Ellis Ashmead Bartlett ordu komutanı Hamilton’a “on şilin mükafat ve genel af karşılığında siperlerdeki Türk askerini firara teşvik etmeyi” önerecek kadar Türk askerini küçümseyen ve onun milli duygularını hiçe sayan bir düşüncedeydi.

Ancak savaş ilerleyip galibiyetin kendileri için hayal olduğu gerçeği iyice anlaşılınca Bartlett fikir değiştirmiş görünmektedir.

Son raporlarında Türk askerinin yiğitliğini ve iyi birer asker olduklarını itiraf etmek zorunda kalarak der ki: “…Son derece yüksek bir askeri maharetle sevk ve idare edilen cesur ve inatcı bir düşmanla savaşıyoruz. Türk bir köşeye sıkıştırılıp savunma durumuna geçtiği zaman dehşetli ve korkunç bir düşman olup kalır…askerlerimizin savaşmakta olduğu bu günkü düşman evladları, namdar gazi ve şöhretli kumandan Osman Paşa’nın kumandasında olarak Plevne’yi kahramanca tutan arslanların aynıdır…”

Hazırlayın: Ahmet Çolak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.