Makovsky Erbakan'ın, Rubin Erdoğan'ın baş belası

Makovsky Erbakan'ın, Rubin Erdoğan'ın baş belası
Neo-conların önde gelen bu iki isminden Makovsky'e Erbakan'a karşı savaş açmıştı. Halefi Rubin de, bugün aynı şekilde Erdoğan'a karşı taarruza geçti ve Türkiye'yi karıştırmak isteyen bir yazı yazdı.

Dört ayrı isim. İkisi Türkiye'den, ikisi Amerika'dan. Türkiye'dekiler Amerika'dakilerin hedefinde. Sebep ise Türkiye'deki isimlerin, Amerikan çıkarlarına ters düştüğü iddiası. 1997 yılındaki ilk raundu Amerikalılar ya da Amerika kazanmış gözüktü. Peki, ikinci rauntta kim galip gelecek? Bunu önümüzdeki aylarda göreceğiz ama 1997'de Erbakan'a savaş ilan eden Makovsky, bugün kılıcını daha keskinleştirmiş bir halde Erdoğan'a savaş açan şövalyesi Rubin'e devretmiş görünüyor.

AYNI GRUPTAN İKİ AYRI KİŞİ, HEDEFLER AYNI
Geçtiğimiz Pazartesi günü Amerikalı neo-conların toplandığı  Michael Rubin yazdığı makalede Fettullah Gülen ve AK Parti’nin Türkiye’de İslam devleti kurmaya çalıştığı şeklinde özetlenebilecek yazısı tepki toplamıştı. Rubin’in AK Parti’ye karşı olan bu tavrı, Refah-Yol döneminde Erbakan’a karşı mücadele eden hatırlattı.

MAKOVSKY, ERBAKAN’I ABD’YE TEHDİT GöRMüŞTü
Bugünkü halefi Rubin’i aratmayan Makovsky’de Washington’daki think tank kuruluşlarında ve yazdığı makalelerle bir an önce devrilmesi gerektiğini, çünkü Amerika’nın menfaatlerine aykırı olduğu ifadelerini kullanmıştı. Makovsky, Mart 1997’de  yazdığı bir makalede, Erbakan’ın Türkiye’yi ABD’den uzaklaştırdığını ve kendi başına hareket ettiğini belirtmiş ve bunun da Amerika’nın çıkarlarına aykırılık teşkil ettiğini yazmıştı.

MAKOVSKY’NİN ‘ABD DOSTLARI TüRKLER’ DEDİĞİ KİM?
Makovsky, Erbakan’ın D-8 projesinin de Amerika için büyük bir tehdit oluşturduğunu yazarken, Erbakan’dan kurtulmak için bir dizi madde sıralarken, bu maddeler arasında Türkiye’deki  desteklenmesi gerektiğini belirtmişti. Erbakan, Makovsky’nin Refah-Yol Hükümeti aleyhine gerçekleştirdiği çalışmaları, 28 Şubat sürecinden sonra, Türkiye’de ‘Hükümeti ordu yıktı’ söylemlerinin aksine, ‘Refah-Yol Washington’da yıkıldı’ şeklinde özetlenebilecek sözleriyle Makovsky’e vurgu yapmıştı.

MAKOVSKY BIRAKTI, RUBİN BAŞLADI
Erbakan’ın ‘baş belası’ olarak da nitelendirilen Makovsky, Refah-Yol’un yıkılmasıyla kendi açısından bir başarı elde ederken, bugünkü halefi Michael Rubin de aynı şekilde AK Parti’ye karşı taarruza geçmiş durumda. Rubin, AK Parti’yi destekleyen Gülen hareketinin Türkiye’de Humeyni’nin İran’da yaptığı gibi bir devrim yapmaya hazırlandığını iddia ederek, ‘2008 İstanbul’u, 1979 Tahran’ı gibi olabilir’ diye yazdı.

AK PARTİ VE GüLEN’E İLİŞKİN SöZLER
AK Parti Hükümeti’nin ve Gülen hareketinin medyadan, bürokrasiye kadar birçok alanda örgütlenme sağladığını yazan Rubin, Amerikan yönetiminin AK Parti’ye yanaşmamasını istedi. Rubin, Gülen’in 2003 yılında Texas üniversitesi tarafından Martin Luther King, Mahatma Gandhi ve Dalay Lama ile birlikte ‘barış kahramanı’ ilan edildiğini yazarak, Gülen’in Batı’daki ılımlı gözükmesine rağmen, Türkiye’de bir devrim gerçekleştirmek istediğini kaydetti.

Rubin'in Gülen ve AK Parti ile yazdığı son makalesiyle AK Parti'yi devirme çalışmalarına destek verirken, Erbakan'a karşı mücadele eden selefi Makovsky ile aynı taktikleri kullandığı ise gözlerden kaçmıyor.


(Mehmet Nedim Aslan-habervaktim)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.