İHL'liye 28 Şubat zulmü

İHL'liye 28 Şubat zulmü
28 Şubat sürecinde, daha imam hatip lisesi 2. sınıfa giden, 14 yaşındaki Yakup Köse, İBDA-C üyesi olmakla suçlanmış, işkence sonucu zorla ve tehditle ifadesi alınmış ve tam 10 yıl, suçsuz yere hem de çocuk ıslah evleri

28 Şubat sürecinin aktörlerinden hesap sormaya hazırlanan Köse, yaşadıklarını Akit’e anlattı...

28 Şubat darbe sürecinin karanlık yüzü her geçen gün daha net bir şekilde ortaya çıkıyor. 28 Şubat sürecinde gözaltına alınan Antalyalı imam hatip lisesi öğrencisi Yakup Köse’nin, adını bile bilmediği İBDA-C örgütü üyesi olma iddiasıyla yaklaşık 10 yıl hapiste yattığı ortaya çıktı.

“DERGİYİ DELİL GÖSTERİP GÖZALTINA ALDILAR”

Akit’e konuşan Köse, yaşadığı korku dolu günleri şöyle anlattı: “28 Şubat darbe sürecinde Antalya İmam Hatip Lisesi 7. Sınıf öğrencisi iken İBDA-C örgütü üyesi olmak ve örgüt adına eylemler yapmak iddiasıyla gözaltına alındım. Örgütle bağlantıya delil olarak evde buldukları bir dergiyi ve sıhhi tesisatçı olan babamın evdeki borusunu gösterdiler. Halbuki hiçbir eyleme karışmadım. İBDA-C’nin ne olduğunu bile bilmiyorum”

 “POLİSLER ZORLA İFADE ALDI”

“O zamanlar Avrasya Feribotu kaçırılmıştı. Refah Partisi Antalya İl Başkanlığı, Avrasya Feribotu’na destek mitingi yapmıştı. Ben de oraya katılmıştım. Bir gece evimize operasyon düzenlediler. Beni alıp götürdüler. Emniyette polisler zorla ifademi aldılar. Savcıya çıkarken polisler ‘Sakın ifadeni değiştirme. Eğer değiştirirsen. Seni götürür sabaha kadar döveriz’ dediler. ‘Babanı ve kardeşini de içeri alırız’ dediler. ‘Zaten yaşın küçük hemen çıkarsın merak etme’ diyorlardı. Aralarında birbirlerine ‘İyi operasyon yaptık değil mi, iyi prim alırız. 25 milyon alır mıyız?’ diye soruyorlardı. O zamanlar dindar insanlara operasyon yapmanın karşılığında ödül alıyorlardı.”

MAHKEME, TALEPLERİ REDDETTİ

“İzmir DGM’de yargılandım. Zaten 3 defa duruşmaya katıldım. Her duruşma 5 dakika falan sürüyordu. Hakime ‘Benim bir suçum yok. İmam hatipte okurken Taraf dergisini spor dergisi diye aldım, okudum o kadar. Bir de gösteriye katılmaktan başkada bir şey yapmadım. Ne örgütü bilirim ne de atılı suçları bilirim’ dedim. Ayrıca yaşım küçük olduğu için Çocuk Mahkemesi’nde yargılanmak istediğimizi yazılı olarak talep ettik. Ancak Mahkeme reddetti. Özellikle de babamın tesisat borusu konusunda talebimiz oldu. Onu da reddettiler. Ne olduğunu anlayamadık zaten. 2-3 ayda her şey bitti.”

“9 GÜN İŞKENCE GÖRDÜM”

“9 gün Terörle Mücadele’de işkence gördüm. 14 yaşındaydım. Sorguda ne olduğunu bile anlamadığım, bilmediğim sorular soruldu. Bana kabul edersem çıkacağımı, dışarıda ailemin beni beklediğini söylediler. Ben de o zaman bana uzatılan kağıtları korkuyla imzaladım. Aslında İBDA-C’nin açılımını bile bilmiyordum.”

“ANNEMİN ELİNİ BİLE ÖPMEME İZİN VERMEDİLER”

“Mahkemeye çıkarıldım ve hemen tutuklanma kararı verildi. Bir gün infaz kalemi iddianamemi getirdi, aldım okuyorum. Acaba tahliyem mi geldi diye. Maalesef ben neymişim ki devleti anayasal düzenin silah zoruyla devirmeye teşebbüs etmişim. Emin olun o an anayasa, düzen, teşebbüs kavramlarını bile anlamayacak kadar yetersizdim... Mahkemeye çıkarıldım. Annem de gelmişti mahkemeye. Tam 1,5 senedir annemi görememenin hasretiyle elini öpmek istedim. Bir komutan annemi ve beni itti; ‘Yassak’ dedi. Bunu hiç unutamam.”

18 YIL HAPİS CEZASI VERİLDİ

“Hakimin suratını görünce bütün umutlarım yıkıldı. Karar verildi; ‘Yakup Köse’nin anayasal düzenin silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs ettiği suçu anlaşıldığından 146/1 maddesi idam cezasına, iyi halinden dolayı müebbet hapis cezasına, yaşının 18 yaşından küçük olduğu için 55. madde uygulanarak 18 yıl 8 ay hapsine’ diyerek kararı verdi ve kalemimi kırdı.”

“ÇOCUK MAHKEMESİ YERİNE DGM’DE YARGILANDIM”

“Antalya, Nazilli, Bandırma, Eskişehir ve Bolu’da E tipi cezaevlerinde kaldım. Yaklaşık 10 yıl içeride kaldım. İçeride adam öldürmekten, yaralamaktan ve çeşitli suçlardan insanlar vardı. İnsanlar, ‘Siyasi suçluya bak’ diye benimle dalga geçiyorlardı. Aslında yasal olarak çocuk ıslah evine konmam gerekirken E ve F tipi cezaevlerine koydular. 14 yaşında olduğum için Çocuk Mahkemesi’nde yargılanmam gerekirken neden DGM’de yargılandım? Çocuk ıslah evine konmam gerekirken neden E ve F tipine konuldum? Bu mudur ıslah etme? Bu mudur topluma kazandırma? Bundan sonra geçmişin izlerini nasıl sileceğim?”

“28 ŞUBATÇILARA DAVA AÇACAĞIM”

“2005 yılının başında cezaevinden çıktım. İşsizim, insanlar bana garip gözlerle bakıyor. 10 yıldır içeride haksız yere yatırılmamın hesabını kim verecek? Adaletin yerini bulmasını istiyorum. Ergenekon ve Balyoz operasyonlarında o zamanki mahkeme süreçlerini etkileyecek belgelerin çıktığını görüyoruz. Zaten benim tutuklanmamı o zaman DGM’nin üyesi olan askeri hakim istemişti. Yani birileri tarafından dikte ettirildiği anlaşılıyor. 28 Şubat sürecinin bütün aktörlerinden hesap sormak istiyorum. Maddi ve manevi tazminat davası açacağım.”

Hasan Tosun / Yeni Akit

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.