Amerika'dan kalkan itirafı

Amerika'dan kalkan itirafı
ABD, Türkiye’ye kurulacak füze kalkanı sisteminin İsrail’e de hizmet vereceğini itiraf etti.

NATO füze kalkanı kapsamında Malatya'da kurulacağı açıklanan radarlardan elde edilecek istihbaratın İsrail'le de paylaşılacağı iddia edildi.

Füze kalkanıyla ilgili Beyaz Saray'da verilen bir brifing hakkında bir haber yayımlayan New York Times gazetesine konuşan Amerikalı bir yetkili, ABD'nin veri paylaşımıyla ilgili herhangi bir kısıtlamayı kabul etmediğini söyledi. Aynı yetkili ABD'nin bütün istihbarat kaynaklarından gelecek verileri harmanlayıp İsrail dâhil bütün müttefikleriyle paylaşmaya devam edeceğini söyledi. Bir diğer yetkili ise "Bu bir Amerikan radarı" dedikten sonra füze kalkanının Türkiye'nin kendi güvenliğine de katkı yapacağına işaret etti.

Mavi Marmara saldırısıyla ilgili hazırlanan BM raporunun medyaya sızdığı aynı gün, Türkiye Dışişleri Bakanlığı, radarların Türkiye'ye kurulmasının kabul edildiğini açıklamıştı. Bu hamle BM raporunda umduğunu bulamayan Türkiye'nin İsrail'i sıkıştırmak için bir diğer adımı olarak yorumlanmıştı. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri de radarlardan elde edilecek verilerin asla İsrail'le paylaşılmayacağının altını çizmişti.

Gazetenin değerlendirmesinde, füze kalkanının, 2003 yılında TBMM'de reddedilen Irak'a geçiş tezkeresinden beri ABD ile Türkiye arasındaki en önemli askeri işbirliği olduğu yorumuna da yer verildi. ABD'li yetkililere dayandırılan bu iddia, bir Beyaz Saray görevlisinin "Bu karar muhtemelen ABD ile Türkiye arasında son 15-20 yıldaki en büyük stratejik karar." sözleriyle desteklendi. Yazıda ayrıca Türkiye'nin, füze kalkanının özellikle İran'a karşı olduğuna dair bir ifade kullanılmaması için gösterdiği hassasiyete dikkat çekildi. Buna karşılık ABD'li yetkililerin "Füze kalkanı Ortadoğu'dan, özellikle İran'dan gelecek tehditlere karşı tasarlandı." sözlerine yer verildi, aynı yetkililer füze kalkanının kesinlikle Rusya'ya karşı olmadığının altını çizdi.

Brifinge geniş yer ayıran bir diğer gazete Wall Street Journal verilerin İsrail'le paylaşılmasının Türkiye'den tepki görebileceği yorumunu yaptı. Washington Post gazetesi ise Türkiye ile ABD arasında süren insansız hava araçları pazarlıklarının füze kalkanı radarından ayrı olarak yürütüldüğünü yazdı.

Diğer taraftan füze kalkanı projesinde füzelerin konuşlandırılması öngörülen Polonya da ABD ile anlaşmaya vardı. Romanya ile birlikte füzelere ev sahipliği yapacak olan Polonya'nın ilgili anlaşmayı yürürlüğe koymasından ötürü memnuniyetini belirten NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, "Bu anlaşma, NATO'nun mevcut ve gelişen balistik füze tehditlerine karşı koyacak füze savunma sisteminin ilerlediğinin yeni bir işaretidir." diye konuştu.

Kürecik'teki ilk radar üssü Sovyet tehdidine karşı kurulmuş

NATO tarafından Malatya'nın Akçadağ ilçesine bağlı Kürecik nahiyesinde kurulması planlanan erken uyarı merkezinin daha önce de Sovyetler Birliği tehdidine karşı radar üssü olarak kullanıldığı öğrenildi. Radar üniteleri için, Muş-Malatya eksenine karar verilmeden önce, Adana-İncirlik, Diyarbakır-Pirinçlik-Batman ve İskenderun-Hatay havzaları da değerlendirilmişti. Arazi keşif çalışmaları, uydu üzerinden yapılan incelemeler sonucu belirlenen 2 bin metre rakımlı tepe, çevresine hakim bir yükselti olarak dikkat çekiyor. Kent merkezine 50 kilometre uzaklıkta bulunan bölge Malatya 7. Ana Jet Üs Komutanlığı'na da 40 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Söz konusu tepede halihazırda terk edilmiş bir askeri tesis bulunuyor. NATO tarafından 1965 yılında da Sovyetler Birliği tehdidine karşılık radar üssü olarak kullanılan askeri tesisin 1990'lı yıllarda Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından bir süre kullanıldığı biliniyor. NATO'nun Kürecik'teki bu tesise AN/TPY 2 tipi radarlar yerleştirmesi bekleniyor.

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.