Bir trilyon dolarlık yağma

Bir trilyon dolarlık yağma
ABD ve Batılı güçlerin, petrol ve değerli madenlere el koymak için emperyalist ve sömürgeci mantıkla hareket ederek, terör bahanesiyle nasıl dünyayı savaşa sürüklediği bir kez daha ortaya çıktı. 11 E

ABD ve batılı güçlerin, petrol ve değerli madenlere el koymak için emperyalist ve sömürgeci mantıkla hareket ederek, terör bahanesiyle nasıl dünyayı savaşa sürüklediği bir kez daha ortaya çıktı. 11 Eylül saldırılarından sonra 10 yıldır Afganistan'ı işgal altında tutan ABD, bu ülkedeki yerleri tespit edilen zengin maden yataklarını ülkesindeki şirketlere pazarlamak için harekete geçti. ABD'nin el koymak istediği madenlerin 1 trilyon dolar değerinde olduğu ileri sürülüyor. Bu haber, ABD'nin petrol ve zengin maden yataklarına el koymak için bilinçli şekilde dünyayı terör paranoyasına sürüklediği tezlerini güçlendirdi.

Üç önemli madde

Afganistan'ın zengin madenlerinin ABD tarafından çıkarılıp değerlendirileceğine ilişkin haber, İngiliz The Sunday Times gazetesinde yayınlandı. Önceki gün çıkan habere göre, ABD'li yeraltı araştırma ekipleri (USGS) bölgeye gönderilerek en zengin madenlere ev sahipliği yaptığı iddia edilen Helmand bölgesindeki volkanik Hannesin dağından örnekler aldı.

Alınan örneklerde, daha önceki Pentagon yazışmasını doğrular şekilde, dağın çevresinde LCD TV'ler ile elektrikli arabaların yapımında da kullanılan ve çok nadir bulunan 3 elementten Lantanyum, Cerium ve Neodimium de bol miktarda bulunduğu tespit edildi. Hanneşin'in 1.3 milyar tonluk kayaları üzerinde yapılan araştırmada sadece bu ender bulunan minerallerin rezerv değerinin 80 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Habere göre, USGS özellikle Kabil'e 90 km uzaktaki Hacıgak bölgesinde tespit edilen altın, bakır, çinko, demir ve lityum yataklarının değerinin ise 700 milyar dolar civarında olduğunu iletiyor.

20 şirket teklif sundu

Afganİstan'daki bu değerli madenleri çıkarmak için başta ABD'li firmalar olmak üzere uluslar arası firmalardan teklif istendi. Şu ana kadar 20 şirketin teklif sunduğu belirtiliyor. Tercihler, güçlü tahminlere göre ABD'li şirketlerden yana olacak. Afganistan'daki madenlerin ihalesini tamamen ABD yapıyor. Her ne kadar Afganistan Maden Bakanlığı yetkisinde olsa da, danışmanlık yapan Pentagon son sözü söylüyor. ABD'nin gerekçesini ise, Savunma Bakan Yardımcısı Paul Brinkley, "Maden Bakanlığı bu işin üstesinden gelebilecek donanımda değil. Onlara hazır olmaları için yardımcı oluyoruz" diyerek açıklıyor.

2006'dan beri arıyorlar

Habere göre, 2004'te incelemelerde bulunmak için gönderilen Amerikalı jeolog ekibi, Afgan Jeolojik Araştırmalar Merkezi kütüphanesinde, tozlu dosyalar ve haritalar buldu. Bu haritalar, 80'lerde ülkeyi işgal eden Sovyetler'in mühendislerince hazırlanmıştı ve Afganistan'daki maden potansiyelini gösteriyordu. ABD'li uzmanlar haritalardan yola çıkarak 2006'dan bu yana ülkenin yüzde 70'ini kapsayan bir bölgede maden arayışına başladı. Toprağın 3 boyutlu haritaları çıkarıldı. Ve nihayet, zengin maden yataklarına ulaşıldı.

MİLLİGAZETE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.