En çarpıcı anayasa teklifi

En çarpıcı anayasa teklifi
Fatih Medreseleri, 25 sivil toplum örgütünün desteğiyle hazırladıkları anayasa taslağını TBMM Anayasa Komisyonu’na sundu. Taslakta, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bakanlık haline getirilmesi ve bakanın MGK’ya üye

Türkiye genelinde 170 şubede hizmet veren ve 8 bin 500 öğrencisi olan Fatih Medreseleri, 25 sivil toplum örgütünün desteğiyle hazırladığı anayasa taslağı teklifini, dün TBMM Anayasa Komisyonu’na sundu.

BAŞBAKAN ERDOĞAN İLE GÖRÜŞTÜLER

Fatih Medreseleri Heyet Kurulu üyelerinden Ahmet Binici, Ahmet Güngör ve Recep Konuk ve Mehmet Akdemir, Akit’in Ankara Temsilcisi Yener Dönmez’i ziyaret etti.

Dönmez’e yaptıkları açıklamada, hazırladıkları anayasa taslağı teklifini Meclis’e sunduklarını belirten Recep Konuk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM eski Başkanı Mehmet Ali Şahin, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ve MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ile görüşerek anayasa teklifleri hakkında bilgi verdiklerini söyledi.

“MANEVİ DEĞERLER GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMALI”

Anayasa taslağı teklifleri hakkında bilgi veren heyet, anayasa çalışmalarının Türkiye’yi ve İslam alemini yakından ilgilendirdiğini söyledi. Hazırladıkları taslağın 171 maddeden oluştuğunu söyleyen heyet, anayasanın toplumun birliği, beraberliği ve kardeşliğini pekiştirici ve toplumun manevi değerlerini göz önünde bulundurucu bir metin olması gerektiğini belirtti.

“DİYANET İŞLERİ BAŞKANI, BAKAN OLSUN”

Anayasa tekliflerinde “İstanbul başkent olsun. Askeri yargı kalksın. Eğitim sistemi değişsin” gibi önerilerde bulunduklarını belirten heyet, her şeyin rıza ile olması gerektiğini söyledi. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Şeyh-ül İslam’a danışmadan padişahın karar almadığını belirten heyet, anayasa tekliflerinde Diyanet İşleri Başkanı’nın bakan olmasını ve Milli Güvenlik Kurulu’na (MGK) üye olarak katılmasını önerdiklerini söyledi.

“KUSUR VE NOKSAN OLABİLİR”

Anayasa tekliflerinin kusursuz olmadığını belirten heyet, “Kusursuzluktan söz etmek, haddi aşmak olur. Esasen kul yapısı hiçbir eser, kusursuz değildir. Kusur ve noksan bu çalışmada da olabilir. Ancak bizler, yapabildiğimizin en güzelini yapmaya çalıştık. Herkesin anlayabileceği bir dili kullanmaya özen gösterdik” dedi. Heyet, Anayasa tekliflerinin “Hayatın bütün yönleriyle bir bütün halinde ele alıp, her alanda bireye ve topluma yardımcı olmayı, ona kılavuzluk etmeyi ve ona huzur ve mutluluk kazandırmayı” amaçladığını ifade etti.



“YASALAR ÖNÜNDE HERKES EŞİTTİR”

“Kanunlar ve yasalar önünde herkes eşittir. Hiç kimsenin bir başkasına karşı kanun karşısında bir üstünlüğü ve ayrıcalığı yoktur” diyen heyet, dokunulmazlığını kaldırılmasını da istiyor. Heyet, “Kimse; ırk, renk, dil, din, zenginlik, yoksulluk, beyaz, siyah, Türk, Kürt gibi ayrılıklardan dolayı kınanamaz, farklı muameleye tabi tutulamaz, zorlama, baskı ve işkenceye maruz bırakılamaz” ifadelerini kullandı.

DİN VE VİCDAN ÖZGÜRLÜĞÜ

Tekliflerinin “Halkın ihtiyaç ve beklentileri” göz önünde bulundurularak hazırlandığını belirten heyet, şu ifadeleri kullandı: “Müslüman veya gayri müslim bütün vatandaşlarımız din ve vicdan özgürlüğü çerçevesinde hukuki bağlamda, kendi dinlerinin onlara sağladığı, evlilik, boşanma, miras ve ibadet ölçüleri gibi hak ve özgürlüklerden yararlanırlar. Her vatandaşımız bu anayasadaki temel hak ve hürriyetlerden, eşitlik ve sosyal adalet ilkeleri gereğince yararlanır. Dini ve milli kültür, medeniyet ve hukuk düzeni içinde şerefli bir hayat sürdürme ve maddi-manevi varlığını bu yönde geliştirme hak ve yetkisine doğuştan sahiptir.”

Yeni Akit

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.