İşte o plan

İşte o plan
‘Kendi jetimizi vuralım, camilere bomba atalım’

Taraf gazetesinin yayımladığı Balyoz Eylem Planı, iddialara göre 5 bin sayfadan oluşuyor ve birbirinden vahim eylem planları içeriyor. Planın, AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılının son aylarında ve 2003 başında TSK içinden bir grup tarafından hazırlandığı öne sürülüyor.FİKİR BABASI ÇETİN DOĞAN: Balyoz’un fikir babası olarak 2004’te emekli olan dönemin Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan gösteriliyor.

FIRTINA VE ÖRNEK’İN İMZASI VAR: Planın ayrıca dönemin Harp Akademileri Komutanı Hava Orgeneral İbrahim Fırtına’nın ve Dönemin Donanma Komutanı Oramiral Özden Örnek’in imzasını taşıdığı öne sürülüyor.

ÇARŞAF-SAKAL: Hükümeti devirmeyi amaçladığı iddia edilen ‘Balyoz Güvenlik Harekat Planı’nın “Çarşaf”, “Sakal”, “Oraj” ve “Suga” adı verilen eylem planlarından oluştuğu söyleniyor. SAĞCILARA YUMRUK, SOLCULARA KÜREK: Mahkemeye sunulunan Balyoz İddianamesi’nde darbe ortamı için hazırlanan 4 eylem planının (Sakal, Çarşaf, Oraj, Suga) dışında, darbe yapıldıktan sonra muhalif olabilecek gruplara karşı 8 kanlı eylem planı daha yapıldığı ileri sürülüyor. Darbe karşıtı sağcılar için Yumruk, solcular için Kürek, liberaller için Testere, akademisyenler için Tırpan, Ermeni basını için Orak, dini liderler için Döküm, sivil toplum örgütleri için Urgan, azınlık liderleri için Sakal adlı planlar yapıldığı ve her plan için profesyonel 4-5 asker görevlendirildiği iddia ediliyor. YUNANİSTAN’LA SAVAŞ ÇIKARALIM: ‘Balyoz’da yer aldığı iddia edilen eylem planlarından bazıları ise şöyle: ‘Çok gizli’ damgasını, Şubat 2003 tarihini ve Harp Akademileri Komutanı Hava Orgeneral İbrahim Fırtına’nın imzasını taşıyan Oraj Hava Harekât Planı’nda Türkiye ile Yunanistan arasında savaş çıkartılması öngörülüyor: “Bir uçağımızın Yunan Hava Kuvvetleri tarafından düşürülmesi sağlanacak, bu gerçekleşmediği takdirde yeniden teşkilatlandırılan ÖZEL FİLO personelinden bir pilot tarafından kendi uçağımızın düşürülmesi sağlanacak. Uçağın, Yunan Hava Kuvvetleri tarafından düşürüldüğü yönünde medyada haberler yaptırılarak, AKP hükümetinin bu konudaki acizliği ortaya konulacaktır.”

HAVA MÜZESİ’NE CÜPPELİ BASKIN: İddiaya göre Oraj’ın Türk-Yunan gerilimi senaryosunu iç karışıklığa tahvil etme ve ordu ile “irticacı” tabir edilen kesim arasında çatışma ortamı yaratma amaçlı icra hükümleri, Fatih ve Kadıköy semalarındaki gösterileri de kapsıyor. Bu gösteriler ardından, “cüppeli, sarıklı, çarşaflı” gruplar oluşturularak Hava Müzesi’ne saldırılması planlanıyordu.

FATİH VE BEYAZIT CAMİİ’NE BOMBA: Çarşaf Eylem Planı Harekât Emri’nde Jandarma Yüzbaşı Hüseyin Topuz’un, Sakal Eylem Planı Harekât Emri’nde ise Jandarma Binbaşı Hüseyin Özçoban’ın imzaları var. Her iki eylem planı da, İstanbul’daki camilere saldırı düzenlenmesini öngörüyor. Çarşaf Planı İstanbul Fatih, Sakal Planı ise Beyazıt camilerine cuma namazı vakti bombalı saldırı amaçlıyordu.

Belgeler savcıya bavulla geldi!

2010’da başlayan hükümeti devirmek için bir askeri darbe planı hazırlandığı iddiasıyla açılan ve “asrın davası” olarak adlandı-rılan Balyoz Davası, 21 ay sonra, 107. celsede sonuçlandı...

Balyoz darbe planı davası, 5-7 Mart 2003 ayında 1. Ordu Komutanlığı’nda yapılan plan seminerinde hükümeti devirmek için Balyoz isimli bir askeri darbe planı hazırlandığı iddiası üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma sonucu İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davadan oluşuyor.

Taraf’ta yayımlandı

Bu plan ilk olarak Taraf gazetesinin 20 Ocak 2010 tarihinde Mehmet Baransu, Yıldıray Oğur ve Yasemin Çongar imzalı haberde açıklanan 2003 tarihli “Balyoz Harekât Planı” başlıklı belgelerle gündeme geldi. İddialara göre plan, dönemin 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan’ın liderliğinde hazırlandı ve darbe zeminini hazırlama amaçlı Çarşaf, Sakal, Suga ve Oraj kod adlı eylem planlarından oluşuyor. 5 bin sayfalık belgelerde Fatih ve Beyazıt Camiilerinde bomba patlatılarak hükümetin sıkıyönetim ilan etmeye zorlanması, Yunanistan hava sahası üzerinde bir Türk jetinin düşürülerek halkın galeyana getirilmesi ve darbe sonrası demokrat görüşlü gazetecilerin tutuklanması gibi planlar yer alıyordu.

Bavulla geldi

30 Ocak 2010 günü Taraf muhabiri Mehmet Baransu elindeki belgeleri bir bavul içerisinde Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne teslim etti. Dosya için Mehmet Berk, Bilal Bayraktar ve Ali Haydar adlı savcılar görevlendirildi. Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet savcıları yaklaşık bir aylık incelemeden sonra 22 Şubat 2010 günü aralarında emekli generaller ve muvazzaf subayların da bulunduğu 49 askeri gözaltına aldı.

3 iddianame birleşti

Davaya bakan İstanbul 10. Ağır Ceza mahkemesi iddianameyi 19 Temmuz 2010’da kabul etti. İlk duruşma Beşiktaş’taki Ağır Ceza Mahkemesi salonunun yetersiz olması dolayısıyla 16 Aralık 2010’da Silivri Ceza ve İnfaz Kurumu Yerleşkesi’ndeki mahkeme salonunda yapıldı. Daha sonra 6 Aralık 2010’da Gölcük Donanma Komutanlığı ve Eskişehir’de ele geçirilen belgelerle kapsamı genişleyen davada hazırlanan 3 iddianame birleştirildi.

Komuta kademesi yargılandı

Davada tutuklu olarak eski Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu komutanları emekli orgeneraller Çetin Doğan ve Ergin Saygun gibi Türk Ordusu’nun komuta kademesinin önemli isimleri yargılandı. Bir numaralı sanığın Çetin Doğan olduğu iddianamede tüm sanıkların “Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs” suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyordu.

İlker AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
19 Yorum