'Özel yetkili mahkemeleri kaldırttık, görev tamam'

'Özel yetkili mahkemeleri kaldırttık, görev tamam'
30 bin üyeli İstanbul Barosu’nda seçim heyecanı başladı. Genel kurulun açılış konuşmasını yapan mevcut başkan Ümit Kocasakal, baronun Ergenekon ve Balyoz davalarındaki tavrını savundu.

Kocasakal, yeniden seçilmesi halinde bu davalarda yargılananlara daha fazla destek vereceklerini açıkladı. Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının da kendi vaatleri olduğunu belirterek, “Bu mahkemeleri kaldırttık, görev tamamlanmıştır.” dedi. Hukukun Üstünlüğü Platformu’nun adayı Rıza Saka ise yönetimin Ergenekon ve Balyoz davalarındaki tavrını eleştirdi: “Birey olarak eylem yapabilirsiniz. Ama baroyu temsil eden hukukçu olarak yapamazsınız. Biz istiyoruz ki, mesleğimizin sorunlarını konuşalım.”

Kocasakal’ın seçim vaadi: Ergenekon ve Balyoz sanıklarına daha çok destek

İstanbul Barosu’nun, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen genel kurulunda kürsüye ilk olarak mevcut başkan Ümit Kocasakal çıktı. Kocasakal, kamuoyunda oluşan ‘Baro ideolojik tutum takınmasın, meslek sorunlarıyla ilgilensin’ talebine, “Bu yaşamın doğal akışına aykırıdır. Bizi yüksek siyaset yapmakla suçluyorlar. Yüksek siyasetten anlaşılan Atatürk ilkelerini, laikliği, cumhuriyeti korumak ve kollamaksa, söz veriyoruz devam edeceğiz bu siyasete.” karşılığını verdi. ‘Darbeci baro’ eleştirisine de değinen Kocasakal, “Bu yafta nereden çıktı? Bunu çıkaran Genç Siviller sivil falan değil. Bunlar bir yerlere bağlı. ‘Darbeci baro’ hukuka aykırılıkları dile getirdiğimiz için üzerimizde yürütülen bir psikolojik harekâttır. Bunu yemezler. Sizin gibi düşünmeyen, iktidara destek vermeyen herkes darbeci mi? Baro, hem askeri hem de sivil darbelere karşıdır.” cümlelerini kullandı.

‘Darbeci baro’ ifadesi sebebiyle gazetelere açtıkları davaları kazandıklarını söyledi. Ancak bu konuda Yargıtay’ın Zaman’ı haklı bularak, ‘darbeci baro’ ifadesini fikir özgürlüğü çerçevesinde gördüğüne ise değinmedi. Ümit Kocasakal, baro yönetiminin Ergenekon ve Balyoz davalarında sanıkları desteklerken, KCK davasında destek vermediği için eleştirildiğini de hatırlattı. BDP’yi kastederek, “Biz burada siyasi parti tarafından bir organizasyon yapıldığını gördük. Biz böyle bir fotoğrafın içinde yer almak istemedik.” demekle yetindi. Bu sırada ayağa kalkarak tepki gösteren KCK avukatlarından Baran Doğan, “Yalan söylüyorsunuz, çok büyük bir yalan söylüyorsunuz.” diye bağırdı. Balyoz davasında mahkemeyi kilitlemeyi hedefleyen tavırlarıyla tepki çeken Baro Başkanı Kocasakal, konuşmasının ikinci bölümünde ise Ergenekon ve Balyoz sanıklarına daha fazla destek vaadinde bulundu.

Baronun bir önceki başkanı ve başkan adaylarından Muammer Aydın ise konuşmasında yönetime sert eleştirilerde bulundu. İstanbul Barosu’nun hiçbir kanun tasarısıyla ilgili faaliyet göstermediğini söyledi. Baronun İstanbul Boğazı manzaralı açtığı kafeteryayı gündeme getiren Aydın, “Başkan, ‘baro hayal satmayacak’ diyor. Baro, hiçbir dönemde hayal satmadı. Ancak baro ilk kez bu dönemde çay ve tost satıyor.” eleştirisinde bulundu. Seçimlerde, Ümit Kocasakal ve Muammer Aydın’ın yanı sıra Rıza Saka ve Filiz Kerestecioğlu başkan olmak için yarışıyor.

ajanslar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
17 Yorum