Dergâh böyle yağmalanmış

Dergâh böyle yağmalanmış
Yahudi işadamları da uyuşturucu baronları da Beşiktaş’ın en kıymetli yerinde bulunan Yahya Efendi Dergahı’nı sömürmüş. Alaton’un işgal ettiği Yahya Efendi Dergahı, 1995’te çakma bir dernek kuran uyuşturucu baronu Kemal Ata’ya

Yahya Efendi Dergahı’nı sömürmek için kurulan tezgahı bozan Akit, dergahı ele geçirmek için çevrilen dolapları da gün yüzüne çıkartmaya devam ediyor. Bir süre önce Musevi iş adamı İshak Alaton’un işgaliyle yeninden gündeme gelen Beşiktaş’taki Yahya Efendi Dergahı’nın uyuşturucu kaçakçılığında tutuklanan Kemal Ata’ya film gibi bir operasyonla tahsis edildiği ortaya çıktı.

Kemal Ata’nın 1995 yılında Sakarya’nın Karasu ilçesinde 375 m2’lik bir arsa üzerine Şeyh Yahyâ Efendi Kültür ve Araştırma Vakfı adı altında bir vakıf kurduğu, bu tabela vakıf üzerinden de 472 yıllık dergahın tahsisini aldığı belirlendi. Kütük kayıtları üzerinden Yahya Efendi’nin torunları olduğunu kanıtlayan gerçek varislerine tahsise onay vermeyen mahkeme, sadece isim benzerliği bulunmasına rağmen Kemal Ata’nın başvurusunu jet hızıyla kabul edip tahsis çıkartmış.

İKİ ARSA BİR GECEKONDUYLA 472 YILLIK DERGAH MALLARINA KONMUŞ

Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton’un bir bölümünü işgal ettiği Yahya Efendi Dergahının uyuşturucu kaçakçısı Kemal Ata’ya devredilmesinin arkasında tam bir skandallar furyası olduğu ortaya çıktı. Dergahın devralınabilmesi için şeytani bir plan hazırlayan Kemal Ata’nın Sakarya Karasu’da iki adet bitişik arazi üzerine küçük bir gecekondu yaptırdığı, Sakarya Valiliği, Sakarya Emniyet Müdürlüğü ve Vakıflar Genel Müdürlüğüne başvurarak Şeyh Yahyâ Efendi Kültür ve Araştırma Vakfı adı altında vakıf kaydı açtırdığı vurgulandı. İsim benzerliği dışında hiçbir ilişkisi olmamasına rağmen Sakarya’daki Yahya Efendi Vakfının Beşiktaş’taki Yahya Efendi Dergahının varisi olduğunu iddia eden Ata’nın, vakıf başkanı sıfatıyla Beyoğlu 4. Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açtığı kaydedildi.

JET HIZIYLA TAHSİS

1995 yılında Beyoğlu 4. Asliye Hukuk Mahkemesinde açılan davada jet hızıyla karar verilip, “Vakıf kurucusu Kemal ATA’ya ait Sakarya ili, Karasu ilçesi, Deniz köyü, Camiitepe mevkiinde kain; a) Tapunun 19.11.1986 tarih, 26 cilt, 2537 sahife, 2535 yevmiyesinde kayıtlı, 21 pafta, 2524 parsel sayılı 375 m2 mesahah 75.000 TL. na satış bedelli arsa
b) Tapunun 19.11.1986 tarih 27 cilt, 2633 sahife, 2535 yevmiyesinde kayıtlı, 21 pafta, 2619 parsel sayılı 375 m2 mesahah 75-000 TL. na satış bedelli arsa olmak üzere iki adet taşınmaz mal” ile kurulan vakfa Yahya Efendi Dergahının tahsis edilmesine onay verdiği ifade edildi. Tekke ve Zaviyeler Kanunu ile kapatılan Yahya Efendi Dergahına ait kayıyları dahi istemeyen mahkemenin dergahı jet hızıyla Sakarya’da kurulan vakfa devretmesi manidar bulundu.

ALATON GÜZELLEŞTİRDİK DEMİŞTİ

Alarko Holdingin sahibi İshak Alaton’un tahsisi Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından iptal edilen vakıf başkanı Kemal Ata ile birlikte hareket ettiği iddia edilmişti. Şeyh Yahya Efendi’nin yaptırdığı cami ve türbesinde bulunan tarihî mezarlar dozerlerle yıkılıp talan edilesi sonrası işadamı İshak Alaton’un yıkılan alanda 130 metrekarelik bir bölümü istinat duvarı ile kendi arazine kattığı belirlenmişti.
Bir kitap tanıtımında basın mensuplarının Akit’te yayınlanan haberle ilgili sorularına maruz kalan Alaton, kaçak yaptığı villalar ve işgal ettiği 130 metrekarelik alanla ilgili konuşmayıp Akit’i hedef göstermekle itham etmişti. Sorulardan bunalan Alaton, tapu kayıtlarını gösteremeyip sadece “güzelleştirdik” demekle yetindi. Alaton sözde “güzelleştirme” iznini ise dergahın imamından aldığını söylemişti.

ŞEYH YAHYA EFENDİ KİMDİR?

Üsküdar’da Aziz Mahmut Hüdaî, Beykoz’da Yuşa Efendi’nin türbesi, Sarıyer’deki Telli Baba ile birlikte İstanbul Boğazının dört manevi bekçisinden biri olduğu söylenen Beşiktaş’taki Yahya Efendi Dergâhı’nın kuruluşu 1538 yılına kadar gidiyor. Kanuni Sultan Süleyman ile birlikte Trabzon’da doğup büyüyen ve Kanuni’nin süt kardeşi olan Yahya Efendi daha sonra döneminin en büyük müderrislerinden biri oluyor. Yahya Efendi, emeklilik hayatını da Çırağan sırtlarındaki ev ve dergâhında sürdürüyor. Daha sonra aynı yere gömülen Yahya Efendi’nin türbesi İstanbul’un en çok ziyaret edilen dinî mekânlarından biri.

yeniakit

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum