Öğrencilere kredi kartı zulmü

Öğrencilere kredi kartı zulmü
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'ndeki 'zorunlu' kredi kartı dayatması sürüyor. 40 bin öğrenciye kredi kartı kullanmayı zorunlu hale getiren üniversite yönetimi, kredi kartı almak istemeyen öğrencilere akıl almaz baskılar uyguluyor. Öğrencilerin birçoğu bask

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'ndeki 'zorunlu' kredi kartı dayatması öğrencileri huzursuz etmeye devam ediyor. Banka personellerinin sınıflara gelip öğrencilere "kredi kartı almalarının zorunlu olduğunu" söyledikleri, almak istemeyen öğrencilere de hakaret ettikleri iddia edildi. İsminin açıklanmasını istemeyen bir öğrenci, "Ben öğrenciyim. Sadece okumak istiyorum. Bunlarla uğraşmak istemiyorum. Hocalarım beni sorun çıkaran öğrenci olarak görüyor. Tek suçum kredi kartını almamak."

İsminin haberde geçmemesi konusunda ısrarlı davranan Cumhuriyet Üniversitesi öğrencisi, kredi kartı almamak için direndiğini, ancak büyük baskı yapıldığını söyledi. Derse giren öğretim görevlilerinin artık kendisini sorunlu bir öğrenci olarak gördüğünü ve bunun psikolojisini olumsuz etkilediğini belirtti. Gözyaşlarına hâkim olamayan öğrenci, "Kart almamak için direnmekten öğrenciliğimi unuttum.

Sınavlarım başlayacak, derslerime çalışamıyorum. Motivasyonum bozuldu" dedi. 40 bin öğrencisi bulunan üniversitede, öğrencilerin yüzde 20'sinin hâlâ kredi kartı almadığını ve almak da istemediklerini belirten öğrenci, kendilerine uygulanan baskıyı ve maruz kaldıkları hakaretleri anlattı.

Bankacı sınıftan kovmuş
Ders bitiminde hocanın sınıftan çıkması bekleniyor. Bankacılardan biri dışarıda duruyor. Diğeri de sınıftaki masaya geçip 'kartı almayanlar alacak' diyor. Almak istemediğimizi söyleyince hakaretler ediyor. Banka görevlisi, 'biz her öğrenciden azar işitiyoruz. Buna rağmen size insan gibi davranıyoruz. Ama sen hiçbir şeyi hak etmiyorsun' diyor bana. Ben de siz ne biçim konuşuyorsunuz değdiğimde bana, 'işimi yapıyorum git buradan' diyerek kendi sınıfımdan beni kovuyor. Hocamı arayıp durumu bildirdiğimde de 'biz öyle bir şey söylemedik. O bize saldırdı' şeklinde iftiraya maruz kalıyorum.
Hedef olmaktan korkuyorum

Bankacılar bana kafayı takmış. Her gördüklerinde benimle uğraşıyorlar. Onlardan korkuyorum. Ayrıca hocalarımdan da korkmaya başladım. Beni, sorun çıkaran bir öğrenci olarak görecekler. Ben sadece hakkımı savunuyorum. Bu kartı niçin almak istemediğimi artık anlatmak istemiyorum. Bu kartı kullanmak istemiyorum. Ben sadece öğrenciyim, okumak istiyorum. Kart tüccarlarıyla uğraşmak istemiyorum. Sınavlarım başlayacak. Ama motivasyonum bozuldu.

Bu baskı değil mi?
Görünüşte kartı almak mecbur değilmiş gibi gösteriyorlar. Ancak almamız için zorluyorlar. Hatta tehdit bile ediyorlar; 'Okula giremezsin, almaya mecbursun...' gibi. Şunu söylüyorum: Benim iznim olmadan kart çıkartıp, sınıfıma gelerek 'bu kartı almayanlar alsın' demek baskı değil midir?
Sadece okumak istiyorum

Sınavlarım var. Ama ben adliye koridorlarında geziyorum. Avukatlarla görüşüyorum. Kanunları araştırıyorum. Ben öğrenciyim. Sadece okumak istiyorum. Bunlarla uğraşmak istemiyorum. Keşke kabul etseler de başka bir üniversiteye gidebilsem. Hocalarım beni sorun çıkaran öğrenci olarak görüyor. Tek suçum kredi kartını almamak.

Kart istemeyenlere alternatif bulunmalı
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ile Vakıfbank arasında imzalanan protokol ile 40 bin öğrenciye kredi kartı verilecek. Kartlarda 500 TL limit olacak. Öğrenciler üniversiteye girişte ve yemekhanede bu kartları kullanacak. Ancak kredi kartı almak istemeyen öğrenciler için herhangi bir alternatif düşünülmemesi, bir dizi problemi de beraberinde getiriyor. Yani, kartı olmayan öğrenci ne üniversiteye girebilecek ne de öğrenci kartıyla yapacağı işlemleri gerçekleştirebilecek.
Kanunlar ne diyor

Bankacılık Denetleme Kurulu tarafından 1 Mart 2006'da resmi gazetede yayımlanan 5464 nolu Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun 8. maddesinde "Kart çıkaran kuruluşlar, talepte bulunmayan veya sözleşme imzalamayan kişiler adına hiçbir şekil ve surette kart veremezler. Bu kuruluşlar da, genel müdürlük veya şube haricinde kredi kartı toplanabilecek yerler, kurumun uygun görüşü alınarak Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği tarafından müştereken belirlenir."
Kanun'a göre öğrenci haklı

Bankacılık Denetleme Kurulu tarafından 1 Mart 2006'da resmi gazetede yayımlanan 5464 nolu Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun 8. maddesinde "Kart çıkaran kuruluşlar, talepte bulunmayan veya sözleşme imzalamayan kişiler adına hiçbir şekil ve surette kart veremezler."ifadeleri yer alıyor. MİLLİ GAZETE


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
15 Yorum