Rektör, 'bilimle uğraşacağına' söz verdi
Üniversitelerde son rektör değişikliklerinin ardından artık özgürlük ve bilim mesajları yükseliyor.
Bir dönem “Başörtüsüne geçit vermemek için gerekirse bilimsel çalışmalarınıza ara verin. Bilimsel çalışmaları askıya alın" görüşü hakim olan üniversitelerde, son rektör değişiklikleri ardından artık bilisel çalışmaların önceleneceği mesajları veriliyor. Gazi Üniversitesi Rektörü Rıza Ayhan’ın, göreve gelişinden sonra düzenlediği basın toplantısında “Gazi’yi bilimin ve eğitim merkezi yapmaya kararlıyız” açıklamasının ardından, dün de Ege Üniversitesi Rektörü, önceliklerinin bilim olduğu mesajını verdi.
EGE REKTÖRÜNDEN BİLİMİ ÖNCELEME SÖZÜ
Ege Üniversitesi (EÜ) Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, "Bilim insanlarının gücüyle kente, bölgeye ve Türkiye'ye önder olmak istiyoruz. İlk hedefimiz bilimsel araştırma ve yayınları artırmak" dedi. Prof. Dr. Yılmaz, Rektörlük Senato Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, bayrak yarışının ardından onurlu bir görevde bulunmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.
Yeni göreviyle ilgili en büyük heyecanının, köklü bir üniversite olan EÜ'yü daha üst noktalara taşımak olduğunu belirten Yılmaz, şunları kaydetti:
"EÜ, kurumsal özelliği bulunan bir üniversite. Seçim süreci layıkıyla yerine getirildi. Başarımızda önceki yönetimin çalışmalarının katkısı oldu. Üzerimize düşen sorumlulukla projeleri gerçekleştirmeye yönelik çalışmalara başladık. İlk hedefimiz, bilimsel araştırma ve yayınları artırmak. Değişik değerlendirme gruplarına göre ilk 10 içinde yer alan EÜ'yü ilk 5'e sokabilmeyi hedefliyoruz. Üniversite genelindeki birikimi harekete geçirmek için buradayız. Projelerimizle öğretim üyelerinin aidiyet duygusunu, katılımlarını sağlamak istiyoruz."
Bilimsel araştırmaların sayısını ve niteliğini artırmaya yönelik çalışmalara hız kazandıracaklarını belirten Yılmaz, şöyle konuştu: "Araştırma sürecinde karşılaşılabilecek bürokratik engellerin aşılması konusunda araştırmacılara yardımcı olacağız. Araştırmacıların işlerini kolaylaştırma görevini üstlenecek Proje Destek Bürosu oluşturulacak. Söz konusu büro, ayrıntılar, bürokratik işler ve evrak işlerine ilişkin sorunları giderme görevi üstlenecek. Bu sayede araştırma sayısı artacak."
İDEOLOJİK SAPLANTILARA SON
Gazi Üniversitesi’nin yeni rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, üniversitenin Kültür Merkezi’nde düzenlediği kahvaltılı basın toplantısında “Biz Gazi’yi bilimin ve eğitimin merkezi yapmaya kararlıyız. Bu çerçevede ortadan kaldırılan birlik ve beraberlik ruhunu yeniden dirilteceğiz ve üniversitede ‘ben’ değil, ‘biz’ duygusunu egemen kılacağız. Herkesle konuşacağız” demişti. Ayhan, “Üniversite olarak devlete yük olmayacağız. Kendi kendini idame ettiren bir üniversite olacağız. Üretken olmalıyız, üreteni teşvik etmeliyiz. Bilime, araştırmaya, yeteneğe ve başarıya önem vermeliyiz. Patent alan çalışmalar yapmak zorundayız. Bilimsel araştırma projelerine destek vereceğiz. Diğer üniversitelere örnek olacağız. İdeolojik saplantılara gömülüp insanları fişlemek yerine, onların yeteneklerine önem vermeliyiz. Rektör olarak siyaset yapmayacağım, işime bakacağım” şeklinde konuşmuştu.
ALEMDAROĞLU “GEREKİRSE BİLİME ARA VERİN” DEMİŞTİ
Başörtüsü yasağının üniversitelerde yaygınlaşmasında başrol oynayan İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Kemal Alemdaroğlu, 15 Ekim 1998’de üniversitenin Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda yaptığı açıklamada, “Üniversite içinde başörtüsüne geçit vermeyin. Örtülü öğrencilerin okullara alınmaması için ne gerekiyorsa yapın. Bilimsel çalışmalar önemli değil” demişti. Alemdaroğlu, bir başka toplantıda ise “Gerekirse bilimsel çalışmalarınıza ara verin” demişti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.