Fransızlar Mali’ye Fitne Soktu

Fransızlar Mali’ye Fitne Soktu
UTESAV’ın, düzenlediği “Haliç Buluşmaları”nda konuşan Çad Büyükelçisi Prof. Dr. Ahmet Kavas, Fransa’nın, Mali’de güney ile kuzeyi birbirine düşürdüğünü söyledi.

Uluslararası Teknolojik, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı’nın (UTESAV), düzenlediği “Haliç Buluşmaları”na bu ay Çad Büyükelçisi Prof. Dr. Ahmet Kavas konuk oldu. MÜSİAD’ın Sütlüce’deki Genel Merkezi’nde gerçekleşen buluşmada, yazarımız Mustafa Özcan, Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, Gazeteci Yazar Ünal Tanık ve Ekrem Kızıltaş, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Zekeriya Kurşun başta olmak üzere birçok kişi katıldı.

KAVAS: TUAREGLER, OSMANLI DEVLETİNE GÖNÜLDEN BAĞLANDI

UTESAV Mütevelli Heyeti Başkanı İsrafil Kuralay’ın evsahipliğinde konuşan Prof. Dr. Ahmet Kavas, Afrika ile ilgili bilgiler paylaştı. Sahra’da hür yaşayan insanlar Fransızlar gelene kadar hiç kimseye tabi olmadığını ve hiçbir devletin tebaası olmadığını ifade eden Prof. Dr. Kavas, Tuareglerin Fransız işgalini gördükten sonra Osmanlı devletine gönülden bağlandığını söyledi. Tuareglerin kuzey Tuaregler ve güney Tuaregler diye ikiye ayrıldığını kaydeden Kavas, kuzeydekiler Libya ve Cezayir sınırında, güneydekiler Mali ve Nijer sınırında olduklarını ve toplam 6 milyon civarında nüfusları olduğunu belirtti. Kavas, kuzey Tuareglerinin Osmanlı devletine tabi olduklarını kaydetti.

“FRANSA MALİ’DE FİTNE SOKTU”

Fransa’nın, Mali’de güney ile kuzeyi birbirine düşürdüğünü ifade eden Kavas, “Tuareglere, ‘sen güneydeki zencilere itaat etme’, zencilere de ‘bu Tuareglere imkan vermeyin, bunları yok edin’ diyerek, araya fitne soktu” dedi.  

“AFRİKA ÇİN OLABİLİR”

Afrika’nın ekonomik anlamda Çin’e rakip olabileceğini vurgulayan Ahmet Kavas, Afrika’da kalkınmalar yaşandığını kaydetti. Afrika Birliği’nin Birleşmiş Milletler (BM) gibi işlevler olması için çalışıldığını ifade eden Kavas, Libya’nın eski diktatörü Muammer Kaddafi’nin bunun finansörü olduğunu belirtti. Kavas, Kaddafi’nin Afrika’da Merkez Bankası gibi bir çalışma yaptığının söylendiğini de kaydetti.

“YERYÜZÜNDE 200 BİN KATOLİK OKUL VAR”

Geçen yılki sayısal verilere göre yeryüzünde 200 bin katolik okul olduğunu, 2 milyon öğretmen ve personel, 40 milyonda öğrenci olduğunu belirten Kavas, “Bu okullarda, isteyene dört dörtlük Hıristiyanlık eğitimi veriliyor. Afrika’da misyonerlerin, Müslümanları Hıristiyanlaştırırken, en kuvvetli kullandıkları silahtan birisi eğitimdir” dedi.

“AFRİKA’NIN NÜFUS VE KAYNAK PROBLEMİ VAR”

Afrika’nın nüfusunun tam belirlenmediğini ifade eden Prof. Dr. Kavas, Afrika’nın birinci probleminin nüfus, ikinci probleminin ise kaynakları olduğunu belirtti. Kavas; “Dünya kaynaklarının yüzde 22’si Afrika deniliyor ama bence daha fazla bir kaynak kıtadan alınmaktadır. Bu kaynaklara sahip olma kabiliyeti Afrikalılar tarafından değil, başkaları tarafından tespit ediliyor. Bu durumda benim cebimdeki parayı ben değil başkaları bilmiş oluyor” diye konuştu.  

Hüseyin Kulaoğlu \ Yeni Akit

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum