Yoksa İsrail Bu Yüzden mi Özür Diledi?
İsrail Mavi Marmara baskınıyla ilgili yapılan bir analiz yenilir yutulur cinsten değil. Analiz, İsrail'in gizli örgütü MOSSAD'ın web sitesi olarak bilinen DEBKA'da çıktı.
İsrail'in Türkiye'den özür dilemesinin perde arkasını aktaran analiz yazıda, Türk ordusu için yapılan bir yorum var ki dikkate değer.
SARSICI SATIRLAR
Sitede çıkan yazıda Türkiye'nin çok zor durumda olduğu iddia ediliyor ve Obama'nın bu sebeple araya girerek 'zorla" özür dilettiği iddiasına yer veriliyor. Özellikle TSK konusunda yapılan bir yorum var ki "Türk ordusunun İsrail'e muhtaç olduğu" iddiasını barındırıyor.
*Türk Ordusu, İsrail’in teknik desteği olmadan sınır ötesi operasyonel imkanlarını büyük ölçüde yitirmiş durumdaydı.
*ABD; Suriye’ye dönük ortak operasyon için İsrail Başbakanı’na zorla özür diletti.
*Böylece Obama, önümüzdeki dönemde ABD önderliğinde yapılacak bir Türkiye-İsrail-Ürdün ortak operasyonunun önündeki engeli kaldırmış oldu…”
İşte "Türkiye'nin çaresizce işbirliği içinde olma isteğine bu 4 neden yüzünden çanak tuttu" denilerek sunulan 4 neden;
1- Türk Silahlı Kuvvetleri İsrail'in askeri teknolojisine ağır şekilde muhtaç. Türkiye şu anki modern askeri yapısının belkemiğini de bu sayede oluşturdu. Aynı zamanda American Boeing Awacs uçakları satışı için önemli bir ortaklık.
Türkiye bu uçaklara yalnızca Suriye'de olan bitenleri izlemek için değil, aynı zamanda İran'ın balistik misillerine karşı savunma yapabilmek için de ihtiyaç duyuyor. Awacs olmadan, Amerika tarafından Kürecik'e yerleştirilen ultra radar sistem kısmen işlevsel. Kürecik'in gücü, Ankara'nın görmezden gelmek istediği Necef'deki Amerikan üslerine bağlı.
2- Suriye'nin durumu göz önüne alındığında, Türkiye'nin Basra Körfezi ve doğuya olan ihtaracatı bir sene önceye kadar Ürdün ve Sudi Arabistan için Suriye'den geçerken, yön İsrail'in Haifa ve Aşdod limanlarına döndü.
Suriye'yle olan gerginlik biticek gibi görünmediğine göre, Türkiye yüzünü Haifa limanına ve tren yoluyla İsrail'den Ürdün'e döndürüyor.
Mısır'ın da ekonomik krizde oluşu ihracat kapılarını işlevsiz kıldığından, Türkiye'ye açılan tek kapı İsrail.
3-Suriye olaylarının ilk gündeme geldiği sıralarda, Davutoğlu'nun Şam'a olan sık ziyaretleriyle ve Esad'la görüşmeleriyle, Ankara bu sorunu çözmekte büyük rol oynayacağını umud etmekteydi. Ancak, Doğu Akdeniz'de gaz ve petrol yataklarıyla ilgili Esad'ın büyük müttefiği Lübnanlı Hizbullah'ın engeline takıldı.
3 yıl içerisinde Türk liderler durumun farkına varıp, ekonomi adına İsrail'İn kaynaklarına kavuşmak için acele etmeye başladı.
4- Türkiye, Ürdün ve İsrail aynı gemide, Suriye'nin kimyasal ve biolojik silahlarının hedefinde. Obama bu konuyu İsrail'le görüştükten sonra, Amman'da Ürdün Kralı Hüssein'le olan konuşmasında da gündeme taşıdı.
Obama'ya göre 4 ülke kara ve hava kuvvetlerinin gücünü Suriye'nin kimyasal silahlarına karşı birleştirmeli.
SORU ÖNERGESİ OLARAK VERİLDİ
CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, DEBKA sitesinde çıkan bu analizi Meclis gündemine taşıdı ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a yanıtlanması amacıyla şu soruları yöneltti:
1- İsrail İstihbarat örgütü MOSSAD’ın web sitesi olarak bilinen “DEBKA”da yayınlanan bir haber-analizden alınan yukarıdaki iddialar doğru mudur?
2- Türk Ordusu, İsrail’in teknik desteği olmadan sınır ötesi operasyonel imkanlarını büyük ölçüde yitirmiş durumda mıdır?
3- ABD Başkanı Sayın Barack Obama’nın; ABD’nin Suriye planlarının gerçekleştirilmesi amacıyla, Suriye’ye dönük ortak operasyon için İsrail Başbakanına zorla özür dilettiği doğru mudur?
4- Önümüzdeki günlerde Suriye’ye karşı ABD önderliğinde Türkiye-İsrail-Ürdün ortak operasyon yapılacağı iddiası doğru mudur?
İNTERNETHABER
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.