İşte Hilton gerçeği

İşte Hilton gerçeği
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Doğan Grubu'nun Hilton arazisi ile ilgili plan değişikliklerinin gerçekleştirilmediği için saldırdığını açıklamasının ardından gözler yeniden Hilton olayına çevrildi.

Aydın Doğan'a ait Ortadoğu Otomotiv Ağustos 2005'te 63 bin 277 metrekarelik araziyi özelleştirme İdaresi'nin ihalesinden satın aldı. İhaleye çıkıldığında 43 bin 666 metrekarelik inşaat yapılabilir alan ile 0.7'lik emsale sahip olan arazi için Aydın Doğan'a ait Ortadoğu Otomotiv, aradan bir yıl geçmeden 25 Ağustos 2006'da plan tadilatı için Şişli Belediyesi'ne başvurdu. Doğan Grubu söz konusu arazi için emsalin 2.7 olarak belirlenmesini istedi. Şişli Belediyesi ise emsali sadece yer üstü için 2.5 olarak tespit ederek Büyükşehir Belediyesi'ne gönderdi. Böylelikle Aydın Doğan'ın satın alırken 43 bin 666 metrekare olan kapalı inşaat alanı bir anda 240 bin metrekareye çıkıverdi. Şişli Belediyesi yeraltında kalan yaklaşık 80 bin metrekarelik alanı, emsali sadece yerüstü için belirleyerek inşaat alanına eklemiş oldu.
Doğan Grubu, arazide emsali 0.7 kattan 2.7 kata çıkaran plan değişikliği talebi ile ‘1 koyup 10 alma’ operasyonunu araziyi aldıktan yaklaşık bir yıl sonra başlattı. Hilton arazisi üzerindeki kapalı inşaat alanını 43 bin 666 metrekareden 240 bin metrekareye çıkarmak için Şişli Belediyesi'ne yaptırdığı plan değişikliğini eğer Büyükşehir Belediyesi de onaylasaydı bugün Aydın Doğan’ın kasasına 3 milyar dolarlık rant girmiş olacaktı. Şişli Belediyesi’nin Hilton arsasındaki inşaat iznini 6 kat artıran plan tadilatı yönündeki meclis kararını 27 Mart 2007’de inceleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Planlama Müdürlüğü; plan tadilatının öncelikle 1/5000 ölçekli bölge planı kapsamında incelenmesi gerektiği, plan hiyerarşisine göre üst ölçekli plana aykırı plan kararları alınmaması gerekmekte olduğu, bu hususta birçok mahkeme kararı da bulunduğu yönünde bir rapor hazırladı. Raporda plan değişikliğinin meri plan fonksiyonlarını değiştirici, meri plan bütünlüğünü bozucu, yapı, nüfus ve trafik yoğunluğunu artırıcı ve çevreye emsal teşkil edici bulunmakta olduğu kaydedildi.

BöLGE SİT ALANI OLARAK İLAN EDİLMİŞTİ
Bu arada İstanbul II. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 11 Nisan 2008’de aldığı kararla, bölgeyi SİT alanı ilan ederken, Hilton Otel Binası’nı da taşınmaz kültür varlığı olarak tescil etti. Bu kararla uzmanlar, hem otel binasına, hem de araziye bir çivinin bile çakılamayacağını ifade ediyor.

KEMAL GüMüŞ / VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.