Darbeye Güvercin Gezi’ye Şahin

Darbeye Güvercin Gezi’ye Şahin
Türkiye ve Brezilya’daki toplumsal olaylar için ‘dünya çapında eylem’ çağrısı yapan Uluslararası Af Örgütü ve Gazetecileri Koruma Komitesi, Mısır’daki darbeye darbe bile diyemedi, yumuşak uyarılarla yetindi.

Mısır’daki darbe ve sonrasında yaşanan gelişmeler uluslararası alanda faaliyet gösteren iki kurum için de turnusol kağıdı oldu. 

Uluslararası Af örgütü, Mısır’daki kanlı darbeye “itidal ve tarafsız soruşturma” çağrısı yapıp yumuşak bir uyarı yaparken Türkiye ve Brezilya’daki protestolar için adeta infial yaratarak  ‘dünya çapında eylem’ çağrısı yaptı.  New York merkezli Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi ise Mısır’da gazetecilerin gözaltına alınması ve sansür uygulamalarına karşı darbe günü yaptığı açıklamada  “Orduyu, Mısırlıları bu önemli kavşakta haber kaynaklarından mahrum bırakmamaya çağırıyoruz” diyerek yumuşak bir üslupla adeta ricada bulundu.

Komite, iki gün sonra yapığı açıklamada ise “Mısır’ın ordu tarafından yönetilen yeni hükümetinin gazetecileri gözaltına alması, haber kuruluşlarına sansür uygulaması karşısında alarm haline geçmiştir. Yerli ya da yabancı olsun, gazetecilerin Mısır’daki olayları taciz veya saldırıdan korkmadan haberleştirme hakkı var. Yetkilileri, rast gele tutuklamalara başvurmamaya ve fiziksel saldırıda bulunanlardan hesap sormaya çağırıyoruz” demekle yetindi. 

ÇİFTE STANDART 

Aynı komite sık sık Türkiye’deki basın özgürlüğünün kriz seviyesine geldiğini duyurup en son Gezi Parkı olaylarıyla ilgili “Protestolar sırasında basına karşı çok sayıda fiziksel saldırı, gözaltı, tehdit, malzemelerine ve koruyucu ekipmanlarına kanunsuz şekilde el konulmuş, Türkiye’de gazetecilik yapmak son 20 yılın en tehlikeli halini almıştır”  açıklaması yapmıştı.  

BREZİLYA’YA AYNI TAVIR   

Uluslararası Af Örgütü 28 Haziran’da yaptığı açıklamada Brezilya’da toplu taşıma ücretlerine yapılan zamın ardından hükümete karşı yapılan protestolar için  şu açıklamayı yapmıştı: “Brezilya’da barışçıl toplanma hakkının güvence altına alınması için harekete geçin. Brezilya’da Haziran 2013’te başlayan protestolar, 1992’den bu yana gerçekleşen en geniş çaplı protestolar arasında yer alıyor ve bu protestolarda çok sayıda talep dile getiriliyor. Brezilya’daki Uluslararası Af Örgütü olayların başlamasından bu yana yaşananları takip ediyor ve protestoculara yönelik polis baskısının artması ve yetkililerin barışçıl protesto hakkını yeteri kadar korumaması nedeniyle kaygı duyuyor.” 

TÜRKİYE’YE ÖNYARGILI  

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Mısır’daki yumuşak tavrının aksine Türkiye’deki olaylara son derece sert tepkiler gösteriyor. Komite, Ekim 2012’de yayınladığı özel basın özgürlüğü raporunda Türkiye’deki basın özgürlüğünün ‘kriz’ seviyesine geldiğini duyurmuş  Türkiye’nin cezaevinde bulunan 49 gazeteci ile ‘dünya birincisi’ olduğunu ilan etmişti. Adalet Bakanlığı ise o gazetecileri tek tek araştırıp  rapordaki  isimlerden Hatice Duman’ın MLKP, Mustafa Gök’ün DHKPC, Kenan Karavil’in KCK davasından yargılandığı hatırlatılarak söz konusu kişilerin gazetecik faaliyetleri nedeniyle tutuklanmadığını açıklamıştı. 

 

Akşam

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum