Ergenekon yetmez, darbeciler de yargılanmalı

Ergenekon yetmez, darbeciler de yargılanmalı
İzmir'deki mitingde on binler, "12 Eylül'de yaşananları unutturmama" sözü verdi. DİSK'in organize ettiği ve birçok sivil toplum örgütünün destek verdiği mitinge ÖDP'liler, "Ergenekon yetmez darbeciler de yargılansın" pankartıyla geldi.

Devrimci İşçi Sendikası (DİSK), dün İzmir'de 12 Eylül darbesine karşı büyük bir miting düzenledi. Mitinge katılan on binler, Ergenekon çetesinin üzerine gidilmesini ve darbecilerin yargılanmasını istedi.

İzmir'de dün on binlerce kişi darbelere karşı tek 'vücut' oldu. Devrimci İşçi Sendikası'nın (DİSK) düzenlediği mitingde 12 Eylül darbecilerinin yargılanması istendi; Ergenekon çetesinin üzerine gidilmesi gerektiği vurgulandı. Demokrasi güçlerinin artık birlikte hareket edeceğinin de altı çizildi. DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, "12 Eylül'ü ne unuturuz, ne de darbecileri affederiz. Bu ülke Susurluk rezaletine, yargısız infazlara, Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Ahmet Taner Kışlalı'ların öldürülmesine tanık olduysa ve hâlâ Ergenekon davaları açılıyorsa bunun kaynağı 12 Eylül'dür." dedi.

12 Eylül 1980 askerî darbesinin 28. yıldönümü, çarpıcı eylemlerle sürüyor. Önceki gün Genç Siviller gece 03.59'da İstanbul ve Ankara radyolarında darbe nöbeti tuttu. Ardından Bilgi Üniversitesi'nde darbeciler Vicdan Mahkemesi'nde yargılanarak mahkum oldu. Dün İzmir Alsancak Gündoğdu Meydanı'nda büyük bir miting gerçekleştirildi. DİSK'in organize ettiği mitingde, "12 Eylül'e af yok, mücadeleye devam", "12 Eylül zincirini kıralım", "Yoksulluğa, adaletsizliğe hayır" pankartları yer aldı. "Kenan Evren yargılansın", "Yaşasın sınıf dayanışması", "12 Eylül darbecileri yargılansın diyenlere merhaba" gibi sloganların atıldığı mitinge Türk-İş, KESK, Türk Tabipleri Birliği, Türkiye Barolar Birliği, TÜMOB, Eczacılar ve Diş Hekimleri Birliği destek verdi. ÖDP'liler, alana "Ergenekon yetmez darbeciler yargılansın" pankartıyla geldi.

DİSK Başkanı Çelebi, mitingde yaptığı konuşmada "Dün 12 Eylül'ün 28. yıldönümüydü. 28 yıl geçti, unutun diyorlar. Ne unuturuz ne de affederiz." dedi. 12 Eylül'ün bitmediğini, antidemokratik yasalarla devam ettiğini kaydetti. Darbecilere seslenen Çelebi, "Sizin baskınız, işkenceniz varsa bizim de mangal gibi yüreğimiz var. Sizin darbe gücünüz, yandaş kuruluşlarınız varsa bizim de inancımız var." ifadelerini kullandı. Taşıdıkları inancın kardeşlik, demokrasi ve özgürlük olduğunu anlattı. Bu inancı ne 12 Mart'ın ne 12 Eylül'ün ne de gelip geçici iktidarların yok edemediğini dile getirdi. Binlerce darbe mağdurunun haklarını geri alamadığını anlatırken, "Bu yüzden 12 Eylül'ü unutmayız, unutamayız ve asla unutmayacağız." dedi. 12 Eylül'de yüz binlerce insanın gözaltına alındığını, binlercesinin işkenceden geçirildiğini, binlercesinin de vatandaşlıktan atıldığını hatırlattı. Bunları yapanları affedemeyeceklerini vurguladı; darbecilerin yargılanmasını istedi. TÜMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı ise, 12 Eylül'ün emperyalizmin Türkiye üzerindeki yaptırımı olduğunu belirtti.
Miting sonunda emeği geçenlere teşekkür edildi. Teşekkür edilenler arasında CHP de yer aldı. Diğer organizatörler ise şöyle: "DTP, DSP, Devrimci 78'ler, Hacı Bektaş-ı Veli dernekleri, Çağdaş Görmeyen Dernekleri, Halkevleri, Çağdaş Hukukçular Derneği, İnsan Hakları Derneği ve Mücadele Birliği Platformu." Mitingin sonunda Yavuz Bingöl, Onur Akın ve Suavi birer şarkı söyledi.(ZAMAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.