Hz. Ayşe validemiz kaç yaşında evlendi?
Suudi bir din adamının "Ahlaksız program yayınlayan kanal sahiplerinin öldürülebileceği" yönündeki fetvasından sonra, bu kez de Fas'ın Selefi düşüncesine mensup din adamlarından Şeyh Muhammed el Magravi'nin "Kızlar 9 yaşında evlenebilir" fetvasına İslam dünyasının dört bir yanından tepki yağıyor.
Fas Yüksek Bilim Konseyi fetvayı kınarken, Şeyh Magravi'yi de mahkemeye verdi. Konsey, İslam tarihinde sadece Peygamber Efendimizin bu tür bir evlilik gerçekleştirdiğine inanıldığını belirtti. Suudi araştırmacı ve tarihçilerden Süheyla Zeynelabidin, İslam dünyasındaki inanışın tersine Hz. Ayşe'nin Peygamberimiz ile evlendiğinde yaşının 19 olduğunu ifade etti.
Zeynelabidin, bu sonuca tarihi analizleri araştırarak ve matematiksel mantığa dayandırarak ulaştığını vurguladı. İslam tarihinde ağırlıklı olarak Hz. Ebubekir'in kızı Hz. Ayşe'nin efendimizle evlendiğinde yaşının 9 olduğu ifade ediliyor. Bazı tarihi kayıtlarda ise yaşının daha büyük hatta 17 yaşında olduğu belirtiliyor.
Fas Yüksek Bilim Konseyi, hiç kimsenin dini kullanarak bu tür sapıkça düşüncelere temel oluşturamayacağının da altını çizdi. Son yıllarda başta Suudi Arabistan olmak üzere zengin Körfez ülkelerinden, özellikle Mısır ve gelir düzeyi düşük ülkelere gelenlerin, fakir ailelerin yaşı çok genç kızlarını para karşılığı satın almaları ve örfi nikah kıymaları Mısır'da insan hakları kuruluşlarını ayağa kaldırmış ve bu tür eylemlerin cezalandırılması istenmişti.
Fas Kadınlarla Dayanışma Ulusal Birliği Başkanı Nebile el Tibr, bu tür fetvaların çocukları çok erken yaşlarda cinsellik düşünmeye iteceğini belirterek, Şeyh Magravi'ye sert tepki gösterdi.
Fas'ın Selefi düşünceye sahip en önde gelen din adamlarından olan Margravi, bu yöndeki fetvasını, "kızların ergenlik çağından önce evlenip evlenemeyeceklerine" dair bir soru üzerine vermişti.
Aynı zamanda Dünya Müslüman Bilim Adamları Birliği üyesi de olan Zeynelabidin, Suudi Arabistan Adalet Bakanlığı'na çağrıda bulunarak erken yaşta çocukların evlendirilmesinin yasaklanmasını istedi.
Şiiliğe savaş açan Vahhabi ve Selefi düşünce aynı zamanda Sünniler arasında da ciddi bir rahatsızlık meydana getiriyor. Çeçenistan'dan Bosna'ya, Fas'tan Mısır'a İslam dünyasının genelinde yayılmaya çalışan Selefi düşünce, bu ülkelerde artan terörist eylemlerin çoğunun alt yapısını oluşturuyor.
Geçtiğimiz günlerde de Vahhabi düşüncenin önde gelen isimlerinden Şeyh Salih el Lihedan, ahlaksız program yayınlayan kanal sahiplerinin öldürülebileceği yönünde fetva vermiş daha sonra bu sözünü, "Kişiler değil devletler yapabilir" diye tashih etmişti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.