İngiliz vatandaşı rektörden ‘gâvur işkencesi’
Arkadaşımız Engin Kaşdaş, bir yılda iki intihar vakasının yaşandığı, yüzlerce akademisyen hakkında soruşturma başlatılan, Şener Oktik’in oğlu ile ilgili şaibeler nedeniyle çalkalanan, bilimsellikten çok ideolojik baskılar ve ayırımcı yönetim anlayışıyla gündemde kalan ve hukuksuz uygulamalarla kamuoyunun gündemine oturan Muğla Üniversitesi’nde yaşanan büyük bir hukuk skandalını ortaya çıkardı.
ADETA ‘GAVUR İŞKENCESİ’
Görev yaptığı süreçte şu ana kadar 400’ün üzerinde akademisyen hakkında soruşturma başlatan MÜ Rektörü Şener Oktik’in, dillere destan zulümlerinden nasiplenen en önemli isimlerden biri Prof. Dr. Mustafa Zafer Sunu oldu. BBP Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulunmuş Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Selçuk Özdağ, Prof. Dr. Mansur Harmandar ve çok sayıda akademisyen gibi Prof. Sunu’nun Şener Oktik ile hikâyesi de, adeta destan yazılacak cinsten. Hukuk tanımazlığın Türkiye’deki en çarpıcı örneklerini sergileyen İngiliz vatandaşı Şener Oktik’in bakın, daha öğreneceğimiz ne marifetleri varmış:
KENDİSİNE OY VERMEYENLERE KAN KUSTURUYOR
Muğla Üniversitesini sarsan iki intihar skandalı ve Oktik ile ilgili baskıcı uygulama iddialarının ardından kendi yönetimini eleştiren akademisyenlere kan kusturmaya karar veren Oktik, gazete haberlerinden yola çıkarak, başta Prof. Dr. Mustafa Zafer Sunu olmak üzere çok sayıda öğretim üyesini disiplin kuruluna sevketti.
Oktik’i çileden çıkaran ilk haber Zaman gazetesinde yayınlandı. Haberin içeriği ise “Bu kadarına da pes” dedirten cinsten.
ŞENER OKTİK’İ ÇİLEDEN ÇIKARAN HABERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
Şener Oktik, arabasının arkasına, Oktik’ten kazandığı paralarla “Rektörüm sağolsun” diye yazdığı ve bunun da “Tazminatla araba aldı: Rektörüm sağolsun” başlığıyla basına malzeme olması gerekçesiyle Prof. Dr. Mustafa Zafer Sunu’ya düşman kesildi. Oktik, kafayı taktığı Sunu hakkında önce kınama, sonra kademe durdurma, (1/2 oranında maaş kesme), tekrar kademe durdurma cezası ve nihayet “görevden çekilmiş sayma” cezası verilmesini sağladı.
‘GÖREVDEN ÇEKİLMİŞ SAYILMA’ KARARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
OKTİK’İ ÇİLEDEN ÇIKARAN İKİNCİ HABERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
Oktik’i çileden çıkaran ikinci haber Vakit gazetesinin 6 Mart 2008 tarihli sayısında yayınlanan ‘Maddi kriz değil, rektör baskısı intihar ettirdi’ başlıklı haber oldu. Üniversitenin ayrımcı ve baskıcı uygulamalarına dayanamayan Öğretim Görevlisi Şakir Kızılderili’nin intiharının ardından yayınlanan haber Oktik’i çileden çıkardı. Üniversite Disiplin Kurulu, Prof. Sunu’ya ‘Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası’ verdi ancak, Muğla 1. İdare Mahkemesi, kararı bozarak adaletin tecelli etmesini sağladı.
DİSİPLİN KURULU KARARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
DİSİPLİN KURULU KARARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN 2
KIZILDERİLİ AİLESİ ADINA YAPILAN AÇIKLAMAYI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
Haber üzerine derhal Prof. Sunu hakkında disiplin soruşturması başlatan Oktik’e tokat gibi bir cevap geldi. Cevabın adresi de, Şakir Kızılderili’nin oğlu, Ozan Kızılderili. Kızılderili, babasının iddia edildiği gibi maddi imkânsızlıklardan ötürü değil, üniversitede gördüğü baskılardan ötürü intihar ettiğini işte böyle ifade etti.
TÜM ÖĞRETİM ÜYELERİ DERNEĞİ’NİN AÇIKLAMASI İKİNCİ TOKAT OLDU
Kızılderili’nin intiharının ardından bir açıklama yapan Tüm Öğretim Üyeleri Derneği Muğla Şubesi de, yönetimin ayrımcı ve baskıcı uygulamalarından vazgeçmesi gerektiğini vurgulayarak, YÖK’e MÜ Rektörlüğü ile ilgili derhal soruşturma başlatma çağrısı yaptı.
SÜRGÜN, TEHDİT, TACİZ VE YILDIRMA
Oktik’in zulmünden ve disiplin kurulu kararlarına aldırmayan Prof. Sunu, hakkını gerekli mercilerde aramayı sürdürdü. Sunu’nun YÖK’e yazdığı bir dilekçede ise, bilimsel çalışmalarla meşgul olması gereken bir üniversite rektörünün nelerle uğraştığını bütün çıplaklığıyla gözler önüne serdi. İşte o ifadeler: “Muğla Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde Profesör kadrosunda çalışmaktayım. Birçok konuda Üniversitemiz Rektörü Şener Oktik’ten farklı düşündüğüm, uğradığım haksızlıkları ve yapılan bilim dışı uygulamalara karşı çıktığım ve zaman zaman ulusal basınla paylaştığım ve kendisine biat etmediğim için Şener Oktik’in Rektör atandığı Aralık 2002 tarihinden bu yana kurum içi sürgün, tehdit, taciz ve yıldırmalarını yoğun bir biçimde yaşamaktayım. Mart ve Nisan 2008 aylarında Rektör tarafından şahsıma açılmış 9 adet disiplin soruşturması bulunmaktadır.”
YÖK HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ SUNU'NUN BAŞVURUSUNU BÖYLE CEVAPLANDIRDI
DİSİPLİN KARARI YÖK TARAFINDAN İPTAL EDİLDİ
Prof. Sunu, bununla birlikte iki akademisyenin hakkındaki iftiraları neticesinde cezalandırılmak istendiğini YÖK’e bildirerek, hakkındaki disiplin cezasının kaldırılmasını talep etti. 10 Haziran 2008 tarihli dilekçeyi inceleyen YÖK, disiplin cezasının kaldırılmasına karar vererek, kararı Başkan Yusuf Ziya Özcan imzasıyla Prof. Sunu’ya ve üniversite yönetimine tebliğ etti.
TEBLİĞİN BELGESİNE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN
TEBLİĞİN BELGESİNE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN-1
Oktik’in adeta işkenceye dönüşen uygulamaları bununla da bitmedi. Prof. Sunu’nun görevli olarak Muğla dışında bulunduğu dönemleri de, ‘izinsiz il dışında bulunuyor’ gerekçesiyle disiplin kurulunu harekete geçiren Oktik, kurul kararı gereğinde Prof. Sunu’ya aylıktan kesme cezası verdiriyor. Ancak, MÜ Mühendislik Fakültesi Hukuk Müşavirliği, Sunu’nun her ay üniversiteden izin alma zorunluluğu bulunmadığına hükmetti.
KARARIN BELGESİ İÇİN TIKLAYIN
HUKUK MÜŞAVİRLİĞİNİN YAZISINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
Son olarak Oktik’in başında bulunduğu üniversite yönetiminin disiplin kurulu kararı ile ‘görevden çekilmiş sayılma’ cezası alan Prof. Sunu, bir kez daha Muğla İdare Mahkemesi’ne başvurarak, uygulamanın hukuksuzluğunu dile getirdi ve yürütmenin durdurulmasını talep etti.
ÜNİVERSİTE DİSİPLİN KURULU’NUN SON KARARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
ÜNİVERSİTE DİSİPLİN KURULU’NUN SON KARARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN 1
PROF. SUNU’NUN İDARE MAHKEMESİNE BAŞVURU DİLEKÇESİNİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
PROF. SUNU’NUN İDARE MAHKEMESİNE BAŞVURU DİLEKÇESİNİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN 1
Engin Kaşdaş-habervaktim.com/ÖZEL
Yarın: İngiliz vatandaşı Oktik’in saymakla bitmeyen marifetleri
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.