İstanbul'un Fethinin 561. Yıl Dönümü

İstanbul'un Fethinin 561. Yıl Dönümü
Sultan 2. Mehmet, İstanbul'un fethiyle 21. yaşında iken "Fatih" unvanını alarak Fatih Sultan Mehmet olarak anıldı. "Peygamber müjdesi" olarak da nitelendirilen İstanbul'un fethinin 561. yıl dönümü kutlanıyor.

İstanbul'un fethedilişinin 561'inci yıl dönümü kutlanırken, "Ya ben İstanbul’u alırım ya İstanbul beni!" diyen Fatih, tarihin en büyük komutanlarından biri olarak anılıyor. Kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları, Fethin önemine ilişkin etkinlikler gerçekleştiriyor.

FATİH'İN MEZARI ZİYARET EDİLDİ

Fethin yıl dönümü dolayısıyla Fatih Sultan Mehmet'in Fatih Cami'sindeki mezarı ziyaret edildi. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İl Emniyet Müdürü Selami Altınok’un da katıldığı programda Fatih Camisi başimamı Osman Şahin Fetih Suresi’ni okudu. Yapılan duanın ardından Camii avlusunda dua etmeye gelenlere Osmanlı Şerbeti ikram edildi.

BEYKOZ BELEDİYESİ BELEDİYE MEYDANI'NDA KUTLAYACAK

Fethin yıldönümü, Beykoz Belediyesi tarafından düzenlenecek özel bir programla kutlanacak. Saat 19.30′da belediye meydanında gerçekleştirilecek etkinlikte, mehteran gösterisi performans sergileyecek. Gecenin sonunda ise sanatçı Uğur Işılak sahne alacak.

İBB SOMA MADEN FACİASI NEDENİYLE İPTAL ETTİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise, 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma’daki maden faciası nedeniyle, fethin yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Haliç’te gerçekleştirilmesi planlanan kutlamaları iptal etmişti. Yapılan açıklamada, müzik, havai fişek, lazer ve su gösterilerinin iptal edildiği, diğer kültürel etkinliklerin ise yapılacağı duyurulmuştu.

fetih_5656.jpg

İSTANBUL'UN FETHİ

O zamanki adıyla Konstantinopolis, Müslümanlar tarafından ilk olarak, Hazreti Muhammed'i Hicret döneminde evinde misafir eden sahabe Eyub El-Ensari tarafından 668-669 yıllarında kuşatıldı. Daha sonra birçok farklı kuşatmaya sahne olan İstanbul, Osmanlılar tarafından ilk olarak Yıldırım Bayezid döneminde kuşatıldı ve başarısız olundu.

İSTANBUL'UN FETHİ İÇİN RUMELİ HİSARI'NI YAPTIRDI

Sultan 2. Mehmet tahta geçtiği dönemde, İstanbul'un fethi için öncelikle deniz yardımının kesilmesi gerektiği düşüncesiyle Yıldırım Bayezid'in yaptırmış olduğu Anadolu Hisarı'nın karşısında Rumeli Hisarı'nı yaptırdı. Bu hisar, Tuna Nehri ile Karadeniz'den gelecek yardımı önlemeyi amaçlıyordu. İstanbul'un yüksek ve kalın surlarını yıkmak amacı ile Edirne'de, devrin önemli mühendisleri Musluhiddin, Saruca Sekban ile Osmanlılar'a sığınan Macar Urban'a iri toplar döktürüldü.

fetih_5274.jpg

1452'DE SULTAN 2.MEHMET BİZANS'A SAVAŞ İLAN ETTİ

Sultan 2. Mehmet, 1452 yılında Bizans İmparatorluğu'na savaş ilan etti ve 28 Haziran 1452'de Rumeli Hisarı'ndan 50 bin kişilik ordu hareket etti. İstanbul surları karşısında çadırlar kuruldu. 31 Ağustos'a kadar ordu İstanbul'da kaldı. Ancak 31 Ağustos'ta Edirne'ye geri döndü. Sultan 2. Mehmet, Şubat 1453'de dökülen iri topların İstanbul önlerine götürülmesini emretti.

5 NİSAN 1453'TE İSTANBUL'A HAREKET ETTİ

Karaca Paşa komutasındaki 10 bin kişilik ordu İstanbul yakınındaki Vize, Silivri ve Ayestefanos kalelerini kuşattı. Nisan ayına gelindiğinde ise 2. Mehmet, eyalet ve sancaklara orduya katılmaları için haber gönderdi ve 5 Nisan 1453'de Osmanlı ordusu, 2. Mehmet'in komutasında İstanbul'a hareket etti. Osmanlı ordusunda önemli hocalardan Akşemseddin, Akbıyık ve Molla Gürani de bulunuyordu. 6 Nisan 1453'de 10 bin sipahi Maltepe civarını tuttu.

fetih_7239.jpg

BEYOĞLU'NU FETHEDEREK GALATA ÜZERİNDEN YÜRÜDÜ

Sultan 2. Mehmet de Anadolu ve Haliç'i tutmuştu. Zağanos Paşa da Beyoğlu'nu fethederek, Galata üzerine yürüdü. Aynı gün Sultan 2. Mehmet, Mahmut Paşa'yı elçi olarak Bizans İmparatoruna gönderdi. Ancak barış teklifi kabul edilmedi.

6 NİSAN 1453'TE İSTANBUL KUŞATMASI BAŞLADI

Sultan 2. Mehmet, 6 Nisan 1453 tarihinde İstanbul kuşatmasına başladı. Osmanlı ordusu kenti karadan ve denizden kuşatma altına alırken, ordu surlarda gedikler açtıkça Bizanslılar surları yeniliyor, Türklerin şehre girişine izin vermiyordu. Osmanlı donanmasının da Bizans'a yardıma gelen Ceneviz ve Venedik gemilerine engel olamaması savaşın seyrini değiştirmeye başladı. Haliç ile Karaköy arasına çekilen zincirden ötürü Osmanlı donanmasının Haliç'e girememesi savaşın seyrini Osmanlı aleyhine çeviriyordu. Bu gelişmeler üzerine Sultan 2. Mehmet, 21 Nisan'ı 22 Nisan'a bağlayan gece 72 parça kadırganın karadan yürütülerek Haliç'e indirilmesi emrini verdi. Dolmabahçe üzerinden Haliç'e indirilen gemilerle savaşın seyri değişmeye başladı.

29 MAYIS 1453'TE İSTANBUL SULTAN 2.MEHMET'İN OLDU

Bir gece içerisinde donanma Haliç'e indirildi. 22 Nisan'da donanma Haliç'ten ateşe başladı. Bizans Başkumandanı olan Giustiniani ise, donanmanın Haliç'e indirilmesine inanamıyordu. Osmanlı Donanması'nın Haliç'e indirilmesi ile birlikte savaşın seyri Osmanlılar'a döndü. Sultan 2. Mehmet, 29 Mayıs'ta büyük taarruz için emir verdi. 29 Mayıs'ta günün ilk ışıkları ile başlayan taarruz sonucu, Ulubatlı Hasan'ın Bizans Surları'na çıkarak Osmanlı sancağını dikmesi ile Osmanlı ordusu moral kazandı. Konstantinopolis, 29 Mayıs 1453'te Sultan 2. Mehmet'in önderliğindeki Osmanlı birliklerine teslim oldu.

DOĞU ROMA YIKILDI, OSMANLI İMPARATOR OLDU

İstanbul'un fethi ile Doğu Roma İmparatorluğu (Bizans) yıkıldı, Osmanlı devleti imparatorluk oldu, Orta Çağ kapanarak, 1789 Fransız İhtilali'ne kadar sürecek olan Yeni Çağ başladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum