"Ergenekon'da köke inilmeli"

"Ergenekon'da köke inilmeli"
Ergenekon Davası öncesinde biraraya gelen sivil toplum örgütleri Ergenekon'un köküne inilmesini istedi. Genelkurmay Başkanı Başbuğ'un sert açıklamasını "Medya muhtırası" olarak nitelendiren örgütler, Ergenekon'un silahlı kuvvetler içerisindeki uzantıla

Sivil toplum örgütleri, "Ergenekon'un köküne" inilmesini istedi  
 
Silivri Cezaevi'nde yarın görülmeye başlanacak olan "Ergenekon Davası" öncesi, sivil toplum kuruluşları Ergenekon'un tüm ayakları ve destekçileriyle gün yüzüne çıkartılmasını istedi. Beyazıt Meydanı'nda toplanan ve öncülüğünü Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği'nin yaptığı bazı sivil toplum kuruluşları "Ergenekon çetesinin köküne inilsin militarizm bataklığı kurutulsun" diyerek eylem yaptı. "Genelkurmay siyasetten ve yargıdan elini çek, Ergenekon çetesinin köküne inilsin militarizm bataklığı kurutulsun" şeklinde pankartların açıldığı eylemde, "Kahrolsun Ergenekon terör örgütü, Paşaların tankı susturamaz halkı, Yasaklara, darbeye çetelere geçit yok" şeklinde sloganlar atıldı. 

100 kişilik grup adına konuşan Özgür-Der Yöneticisi ve Haksöz Dergisi Yazarı Rıdvan Kaya, bazı kesimlerin Ümraniye'de ele geçirilen bombaları kastederek, "Bu kadar bombayla darbe mi olurmuş?" diyerek operasyonu küçümsediklerini belirtti. Bu kesimlerin demagoji yaptıklarını kaydeden Kaya, "Bizler birkaç molotof yüzünden bu ülkede idamlar yaşandığını biliyoruz. Bu davanın açılması sevindirici ancak eksik yönleri var. Çetenin, emekli subayların yanısıra TSK içinde de uzantıları var. Birkaç teğmen tutuklanarak bu iş savsaklanamaz. Bir diğer eleştirimiz de çetenin eylemlerinin Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine yapılan saldırılarla kısıtlanmasıdır. Çetenin uzantısı olan JİTEM'in birçok katliamı vardır ve bunlar da aydınlatılmalıdır" şeklinde konuştu.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un kameralar karşısında yaptığı sert açıklamayı da eleştiren Kaya, "Bu açıklamalar bize 12 Eylül'ün çürümüşlüğünü hatırlatıyor. Bu tablo çok çirkin bir tablodur. Medya muhtırasıyla halk sindirilmek isteniyor" dedi.

Özgür Der Genel Başkanı Hülya Şekerci tarafından okunan ortak basın açıklamasında da Ergenekon çetesinin beslendiği kaynağın kurutulmasının şart olduğu vurgulandı. 

Silivri'de yarın başlayacak olan Ergenekon Davası'nın birçok sivil toplum örgütüyle birlikte takip edileceği hatırlatıldığı eylemde grup daha sonra sloganlarla dağıldı.



Özgür-Der: "JİTEM deşifre edilmezse Ergenekon anlaşılamaz"


Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) Diyarbakır Şube Başkanı Serdar Bülent Yılmaz, JİTEM'in deşifre edilmemesi halinde terör örgütü Ergenekon'un anlaşılamayacağını bildirdi.

Terör örgütü Ergenekon davasının yarın başlaması nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Yılmaz, davanın Susurluk gibi olmaması gerektiğini söyledi. Yılmaz, Ergenekon davasının üst düzey emekli generallerden etkili yazarlara kadar dokunulmaz olarak görülen zevatın yargılanması ve atfedilen suçların niteliği, ek klasörlerde gözler önüne serilen karmaşık ve karanlık ilişki ağları itibariyle oldukça önemli olduğunu vurguladı. "Dava, dokunulamaz denilen kişi ve sisteme ilk defa dokunması, karanlık ilişkileri deşifre etmesi ve yargılaması bakımından bir milat kabul edilmeyi hak etmekte." diyen Yılmaz, "Bu dava, darbeci gelenek, militarizm ve oligarşik sistemle hesaplaşmak için çok önemli bir fırsat sunmakta. Bu nedenle Ergenekon davasının akıbeti Susurluk, Şemdinli ve Yüksekova çete davalarının sonu gibi olmamalıdır." uyarısında bulundu. 

"Bölgenin eli kanlı örgütü JİTEM deşifre edilmezse Ergenekon anlaşılmaz." şeklinde sözlerine devam eden Yılmaz, Güneydoğu'da yaşanan binlerce karanlık olayın ilk defa bu davayla aydınlanma ihtimalinin ortaya çıktığını belirtti. Davanın kapsamı genişletilmesi, paralel soruşturma ve davaların açılması gerektiğini anlatan Yılmaz, Güneydoğu'da JİTEM-İTİRAFÇI-KORUCU işbirliği ile işlenen cinayetler ve devlet görevlilerin kusurları davaya konu edilmesini istedi. Ergenekon basit bir çete olmaktan öte oligarşik sistemin kuruluşundan beri yönetsel tarzı olduğunu iddia eden Yılmaz, şunları söyledi: "O nedenle tasfiye edilmesi gereken oligarşik sistemin bizzat kendisidir. Bu da Kemalist sistemle köklü ve nitelikli bir hesaplaşmayı gerektirir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.