İkiniz de derhal istifa edin!
Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt’ün “korsan isimlere” de yer verildiği anlaşılan açıklamayla kamuoyunu yanıltmaya çalışması ve YSK Başkan Vekili Ahmet Başpınar’ın bunu görmezken, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın 5’e karşı 6 oyla alınan kararla ilgili uyarısını “kişisel görüşü” olarak yorumlaması büyük tepki topladı.
KAMUOYUNDAN ‘İSTİFA EDİN’ ÇAĞRISI
Kartel medyası ve sol kesim korsanlığa soyunan, yargıyı tuzak ve yalan mekanizmasına dönüştüren kişi ve kurumlara destek verirken, sağduyu sahibi çevreler, siyasiler, hukukçular ve gerçekleri gören kamuoyu; Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt ve YSK Başkanı Muammer Aydın’ı derhal istifa etmeye çağırdı. Paksüt’ün ve YSK’nın ideolojik ve hukukdışı davrandığında birleşen kamuoyu, ‘Yargı kurumlarına güveni sarsan bu isimler, oturdukları koltukları bırakmalı’ görüşünde...
Yüksek Seçim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Başpınar, YSK'nın yerel seçimlere ilişkin kararında bir değişiklik olmadığını ve Haşim Kılıç'ın açıklamalarının Kılıç'ın kendi kişisel görüşünü yansıttığını savunmuştu. Başpınar, Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç'ın sözlerinin kişisel görüşler taşıması nedeniyle YSK tarafından bu konuda bir açıklama yapılmayacağını da kaydetmişti.
ÇOĞUNLUK KARARI VERMİŞTİR, DAHA NE KONUŞUYORSUNUZ?
Eski Cumhuriyet Savcısı Gültekin Avcı, Paksüt’ün de Paksüt’ün yaptığı yanlışı görmeksizin Kılıç’ı suçlayan YSK Başkanvekili Başpınar’ın da hukuk dışı olduğunu söyledi. Avcı, şöyle konuştu: “Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt’ün ve Yüksek Seçim Kurulu Başkanvekili’nin açıklamaları hukuk dışıdır ve etik değildir. Yaptıkları ideolojiktir. Yüksek mahkemelerin görüşü, çoğunluk esasına göre belirlenir. Burada çoğunluk, kararı vermiştir. Buna rağmen Osman Paksüt’ün, yedek üyeleri de bu ideolojik tavra ortak etmesi ve sanki mahkemede 8 üye, yani çoğunluk buna karşıymış gibi göstermeye çalışması etik değildir. Yedek üyelerin görüşü Anayasa Mahkemesi’nin görüşü olamaz. Ancak asil üyeler mazeretli olduklarında yedek üyelerin oyu kabul edilir. Bu bir siyasi bölünmedir. Hukuk olaya alet edilmiştir. Yüksek Seçim Kurulu’nun açıklaması da siyasidir, hukuk dışıdır, etik değildir, ideolojiktir.”
PAKSÜT YETKİSİNİ AŞTI
Hukukçular Derneği Başkanı Kamil Uğur Yaralı da “Başkan Haşim Kılıç, mahkeme adına oyçokluğuyla verilmiş bir kararı açıklama yetkisine sahiptir. Alınan bu karara karşı oy kullanmış olan Başkanvekili Paksüt buna saygılı olmalıydı. Mahkeme tarihinde ilk defa bir başkanvekili çıkıp kendi başkanını yalanlayan bir açıklama yapmıştır. Yüksek yargının nasıl siyasallaştığının göstergesidir bu. Paksüt, tarafsızlığını iyice kaybetmiştir” dedi.
KARAR, ANAYASA MAHKEMESİ’NİN KARARIDIR
12 Eylül Savcısı Faik Tarımcıoğlu ise “Maalesef Türkiye’de yargı, normal yargı gibi değil, siyasi parti gibi hareket etmektedir. Başkanvekili Osman Paksüt’ün tavrı yaralayıcı tablo izlenimi vermektedir. Anayasa Mahkemesi’nin kararlarında mutlaka ayrılıklar olur ve olacaktır ama çoğunluk ile alınan kararlar kurumun görüşüdür. Son karar Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın değil, Anayasa Mahkemesi’nin kararıdır. Paksüt buna saygılı olmalıdır. Siyasi gerginlik oluşturmak için görev icra etmeye çalışmak kimseye yarar getirmez. Oy hakkı bulunmayan üyeleri de yanına alarak bildiri yayınlamak hukuk dışına çıkmaktır” diye konuştu.
ADALETLERİNE KİMSE GÜVENMİYOR
Emekli Cumhuriyet Savcısı Ali Karcı da Paksüt’e sert tepki gösterdi ve şöyle konuştu: “Başkanvekili Osman Paksüt’ün yaptığı açıklamalar yersizdir, olayı saptırıyor. Ortada bir mahkeme kararı var. Karar işlerine gelseydi böyle düşünmezlerdi, böyle bir açıklama yapmazlardı. Ama ideolojik düşündükleri için kargaşa ve gerginlik çıkarmak istiyorlar. Artık yüksek mahkemelerin adaletine hiç kimse güvenmiyor. Yaşananlar yüz kızartıcıdır. Osman Paksüt, saçma sapan açıklamalarda bulunmayı bırakıp işine baksın.”
AYM’Yİ BAŞKAN TEMSİL EDER
Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı Başkanı Necati Ceylan ise konuyla ilgili şunları söyledi: “Anayasa Mahkemesi’ni kurum olarak Başkan Haşim Kılıç temsil etmektedir. Osman Paksüt’ün kavga varmış gibi açıklamalar yapması doğru değildir. O zaman 11 üye çıkıp her biri kendi başına açıklama yapsın. Bu olmaz. Temsil başkandadır. Mahkemenin ortak iradesi olarak alınan kararı Başkan açıklar, buna saygılı olmak lazım. Osman Paksüt daha önceki icraatlarıyla da tarafsızlığını yitirdiğini göstermiştir.”
YSK SESSİZ
Paksüt’ün “liste oyununu” görmeksizin, Yüksek Seçim Kurulu’nun yerel seçimlere ilişkin kararında bir değişiklik olmadığını ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın açıklamalarının kendi kişisel görüşünü yansıttığını savunan YSK Başkan Vekili Ahmet Başpınar, konuyla ilgili sorularımız karşısında sessizliğe büründü. Başpınar’a “Paksüt’ün yaptığı açıklamadaki 8 isimden 3’ünün kararda oylarının olmadığı anlaşıldı. 8 isimden 5’inin, 5’e karşı 6 oyla kabul edilen kararda muhalif kanadı oluşturan isimler olduğu, kalan 3’ünün ise oylamaya hiç katılmayan isimler olduğu ortaya çıktı. 5’e karşı 6 oyla alınan karara ilişkin mahkemenin görüşünü açıklayan Başkan Haşim Kılıç’ın bu sözlerini halen ‘kişisel görüşü’ olarak mı değerlendiriyorsunuz?” diye sorduk. YSK Başkan Vekili Başpınar’dan, sekreteri aracılığı ile ilettiğimiz bu sorumuzla ilgili olarak şu ana kadar bir cevap gelmedi.
8 KİŞİYMİŞ GİBİ GÖSTERDİLER
5’e karşı 6 oyla alınan kesin karara rağmen Başkan Kılıç’a karşı yapılan “Anayasa Mahkemesi görüşü değil” açıklamasındaki bu 8 isimden sadece 5’i sözkonusu kararda oy kullanmıştı. Karar, aralarında Kılıç’ın da bulunduğu diğer 6 üyenin oyuyla alınmıştı. Başkan Kılıç da açıklamasını bu 6 üye adına yapmıştı.
KARTEL DE PAKSÜT’ÜN İSTEDİĞİ GİBİ AKTARDI
Buna rağmen kartel gazeteleri Paksüt ve beraberindekilerin yaptığı “8 isimli açıklama”daki bu aldatmacayı gözlerden kaçırmaya çalıştı. Hürriyet manşetten “Anayasa Mahkemesi’nde 8 üye Kılıç’a deklarasyon yayınladı” ifadesini kullanırken, Milliyet olayı “Mahkemenin 15 üyesinden 8’i ‘Bu açıklama Anayasa Mahkemesi görüşü değil’ dedi” şeklinde duyurdu.
KORSANLIĞI AÇIKLAYAMADILAR!
Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt, adına açıklama yaptığı 8 üyeden 3’ünün 5’e karşı 6 oyla alınan kararda oylarının bulunmadığını gizleyerek, kamuoyunu yanıltmaya çalışmasıyla ilgili sorularımız karşısında sessizliğe büründü. Paksüt, yazılı olarak da ilettiğimiz “Açıklamada ismi bulunan Fettah Oto ile Cafer Şat’ın yedek üye oldukları, Necmi Özler’in de mazeret bildirerek katılamadığı için sözkonusu kararda oyunun olmadığı neden belirtilmedi?” şeklindeki sorularımıza cevap veremedi.
“Kapatılan belde belediyeleriyle ilgili dün (önceki gün) yaptığınız yazılı açıklamanız ‘Kamuoyu yanıltılmaya çalışıldı’ yorumlarına neden oldu. Şöyle ki, makamınız personelinden aldığımız bilgilere göre sadece Anadolu Ajansı’na geçtiğiniz sözkonusu açıklama metninin altında imzası bulunan 8 isimden Sayın Fettah Oto ile Sayın Cafer Şat malumunuz yedek üye. Bu iki ismin yanı sıra Sayın Necmi Özler de asil üye olmakla birlikte tartışmalı kararın alındığı toplantıya mazeret bildirerek katılamamış bir isim. Dolayısıyla bu 3 ismin tartışılan karar üzerinde olumlu veya olumsuz bir oyu bulunmamakta. Hal böyle iken açıklamada, 8 isimden 3’üyle ilgili bu durumun belirtilmemesi ‘Kamuoyu yanıltılmaya çalışıldı’ yorumlarına neden oldu. Açıklamada neden yedek üyeleri belirtme gereği duymadınız? Asil Üye Sayın Necmi Özler’in sözkonusu kararda oyunun olmadığını neden belirtmediniz?”
Aynı soruyu açıklamada isimleri bulunan diğer asil ve yedek üyelere de yönelttik. Fulya Kantarcıoğlu, Şevket Apalak, Zehra Ayla Perktaş, Necmi Özler ile yedek üyeler Cafer Şat ve Fettah Oto da tıpkı Paksüt gibi sessizliğe büründü.
PAKSÜT, DÜN ‘HERKES KAFASINA GÖRE HAREKET ETMESİN’ DİYORDU
Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt, yüksek mahkemenin 5’e karşı 6 oyla aldığı kapatılan belde belediyeleriyle ilgili karara ilişkin çıkışlarında kendiyle çelişti.
Sözkonusu karara göre kapatılan belde belediyelerinin yerel seçimlere girmesinin anayasa ihlali olacağı yönündeki açıklamasından ötürü Başkan Haşim Kılıç’a adeta savaş açarak, bir araya topladığı asil ve yedek üyelerden oluşan 8 isim ile “Bu açıklama Mahkemenin değil, Başkan Kılıç’ın kendi görüşü, katılmıyoruz” bildirisi yayınlayan Başkanvekili Osman Paksüt, bu defa desteklediği ve yine oyçokluğu ile alınan türban kararına karşı kamuoyunda oluşan tepkileri ise eleştirerek “Herkes kendi bildiği gibi hareket ederse, sistem çöker ve biz de altında kalırız” diyordu.
PAKSÜT’E GÖRE TÜRBAN KARARINA TEPKİLER “HUKUK DARBESİ”!
Paksüt, 5 Temmuz günü ABD Büyükelçiliği konutunda düzenlenen resepsiyona katılmış ve burada gazetecilere açıklamalarda bulunmuştu. Osman Paksüt, üniversitelerde başörtüsüne serbestlik öngören Anayasa değişikliğinin iptaliyle ilgili kamuoyunda oluşan tepkiye şu cevabı vermişti: “Hukuk darbesi diyorlar, aslında bu yaşananlar hukuka darbedir. Herkes bağımsız yargıya saygı göstermeli, aldığı kararlara güven duymalıdır. Herkes kendi bildiği gibi hareket ederse, sistem çöker ve biz de altında kalırız.”
HASAN TOSUN / FURKAN ATILGAN-VAKİT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.