Ayakkabı fuarında ayak sağlığı raporu açıklandı
Ege Üniversitesi (EÜ) Mühendislik Fakültesi Deri Mühendisliği Bölümü'nün, Güneydoğu Asya menşeli ayakkabı örneklerinden yola çıkarak hazırladığı kimyasal tahlil raporu fuarda açıklandı.
İzmir Ayakkabıcılar Odası'nın girişimleriyle hazırlanan raporda, Güneydoğu Asya ülkelerinde üretilmiş çocuk ve spor ayakkabılarını hijyen ve konfor açısından incelediği, ortopedik uyumsuzluk ve giyim performansı yetersizlikleri tespit edildiği belirtildi.
Prof. Dr. Özcan Sarı'nın başkanlığında yapılan değerlendirmede, söz konusu ayakkabılarda insan sağlığı açısından risk taşıyan zararlı maddeler görüldü.
Sentetik sayalı ürünlerde rastlanan PVC'nin hayati organlarda tümör oluşumuna yol açtığı, sentetik maddeler sebebiyle hava almayan ayaklarda mantar oluştuğu vurgulandı.
Son 2 yılda Türkiye'nin 700 milyon dolar tutarında Çin ayakkabısı ithal ettiğinin altı çizilen raporda şu unsurlara yer verildi: "İncelenen ayakkabıların tamamının sentetik saya, astar ve destek malzemeleriyle taban ve diğer yardımcı maddelerden oluştuğu, bu sebeple mukavemet ve performans beklentilerini karşılayamayacak seviyede olduğu ve çok kısa bir dönemden sonra kullanım özelliklerini kaybedeceği anlaşılmıştır. PVC'ye rastlanması, satın alınmasındaki ucuzluğun çok ciddi sağlık risklerini kişiye yüklediği anlamını taşımaktadır. Bu kimyasal maddelerin çoğunun nihai sonucu akciğer, karaciğer ve böbrek gibi hayati organlarda tümör oluşumu ve kanserdir. Sentetik malzemeler, ayağı dışarıdan yalıtarak hava almasını ve terin naklini engellemekte, mantar hastalıklarının gelişmesini beraberinde getirmektedir." (CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.