Doçentlikte yabancı dil puanı indiriliyor
Yeni düzenlemede, sınava başvuru ve sınavla ilgili ayrıntılı değişikliklerin yanısıra "intihal" konusu da yeniden ele alınıyor.
YÖK'ün doçentlik sınavına ilişkin usul ve esasları belirleyen yönetmelik taslağı görüş alınmak üzere Üniversitelerarası Kurul'a (ÜAK) gönderildi.
Taslağa göre, doçentlik sınavı ancak anabilim dalı veya bilim dalında açılabilecek. Belirli bir bilim disiplininin anabilim dalı veya bilim dalı olarak kabulüne ÜAK yetkili olacak. ÜAK'nin anabilim dalı veya bilim dalı olarak belirlediği bilim disiplinleri, her yıl Ocakta güncellenmiş olarak YÖK'ün internet sitesinden yayımlanacak.
Adaylar ancak doktora veya tıpta uzmanlık yapmış ya da sanatta yeterlik sahibi olduğu anabilim dalında veya aynı anabilim dalı altında yer alan bilim dallarından birinde doçentlik başvurusunda bulunabilecek.
Doçentlik başvuruları nisan veya ekim ayları içinde ÜAK'ın belirleyeceği tarihe kadar kabul edilecek. Doçentlik sınavı da, eser incelemesi ve sözlü sınav olmak üzere, iki aşamada yapılacak.
Değerlendirmeye esas alınan jüri raporları itibarıyla çoğunlukla eser incelemesinde başarılı bulunan aday, sözlü sınava tabi tutulacak. Sözlü sınavın yapılacağı yer, tarih ve saati adaya ÜAK bildirecek.
Sözlü sınav sonunda jüri, adayın başarılı olup olmadığına çoğunlukla karar verecek ve karar düzenlenen tutanakta imza altına alınacak. Bu karar, jüri başkanı tarafından jüri üyeleri önünde adaya sözlü olarak bildirilecek. Sözlü sınavda başarılı olanlara ÜAK tarafından Doçentlik Belgesi verilecek.
Sözlü sınava gelmeyen aday, bu sınava gelmesine engel olacak nitelikte bir mazeretinin ortaya çıkması halinde, bu mazeretini, varsa belgeleyen evrakla birlikte ÜAK'a bildirecek. Üniversitelerarası Kurul, mazeret olarak bildirilen sebep hakkında, bildirim tarihini izleyen ilk toplantıda karar verecek. Mazeret bildiriminde bulunmaması veya bildirdiği mazeretin Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilmemesi halinde, aday sözlü sınavda başarısız sayılacak.
Sözlü sınava gelmeyen adayın bildirdiği mazeret sebebinin kabul edildiğine dair ÜAK tarafından karar verildiği takdirde, sözlü sınav, ÜAK'ın yeniden belirleyeceği yer, tarih ve saatte yenilenecek.
Sözlü sınavda başarısız olan veya başarısız sayılan aday, belirlenen sürelerde yeniden başvuruda bulunması halinde, tekrar sözlü sınava alınacak. Bu başvuruda, doçentlik başvurusu için aranan şartların taşındığına dair belgelerin yeniden ibrazı istenmeyecek. Tekrar sözlü sınava alınacak aday için yeni bir jüri oluşturulmayacak.
-BİLİMSEL HIRSIZLIK-
Taslakta, "intihal" (Bilimsel hırsızlık) konusu da yeniden ele alındı. Buna göre, eser incelemesi yapan jüri üyeleri, başvuru dosyasında yer alan herhangi bir eserde intihal olduğunu tespit ederse, durum bir raporla ÜAK'a bildirilecek.
İntihal iddiasıyla ilgili bir karar verilinceye kadar, Üniversitelerarası Kurul doçentlik başvurusu ile ilgili herhangi bir işlem yapmayacak. ÜAK, intihal iddiası hakkında gerekli işlemlerin yapılması için durumu belgeleri ile birlikte YÖK'e gönderecek ve ayrıca diğer jüri üyeleri derhal durumdan haberdar edilerek, iddia sonuçlandırılıncaya kadar rapor hazırlamamaları sağlanacak.
İntihal iddiasıyla ilgili, Yükseköğretim disiplin mevzuatına göre işlem yapılacak. İntihal iddiasının doğru olmadığının tespiti halinde, doçentlik süreci kaldığı yerden devam edecek. İntihal iddiasının doğru olduğunun tespiti halinde, aday, doçentlik başvurusunda başarısız sayılacak. Adayın idari, cezai ve hukuki sorumluluğuna ilişkin hükümler saklı olacak.AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.