Erdoğan: Tam üyelik stratejik hedefimiz
Erdoğan, "2009'a girerken müzakere sürecine farklı bir ivme kazandırmak için bunun için bir Bakan tayininde bulunduk. Bağış'ı bu süreçten sorumlu Başmüzakereci olarak tayin ettik. Bundan sonraki sürecin daha hızlı olacağına inanıyorum. Tam üyelik stratejik hedefimizdir. Reformlara tam bir kararlılıkla devam ediyoruz. Ulusal program 2008'ın sonunda çıkarıldı. Bununla ilgili çalışmalarımızı da kararlılıkla sürdürüyoruz" dedi.
TÜRKİYE'NİN ÖNEMLİ AÇILIMLARI VE KIBRIS MESELESİ
Son yıllarda hukukun üstünlüğü, demokrasi ve temel hak ve özgürlükler alanında önemli adımlar atıldığını da hatırlatan erdoğan, TRT 6 ve Nazım Hikmet örneğini vererek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu dönemde atılan en önemli adımlardan bir tanesi oldu. Vakıflar Kanunu da bunun önemli bir adımı oldu. Bu ziyareti Türkiye-Ab ilişkileri açısından önemli. Çıkarlarımızın ortak olduğuna inanıyorum. Her hangi bir sıkıntı sözkonusu değil. AB'nin geleceği ile yakından alakalı bir süreçtir bu. Türkiye AB'den güç almaya geliyor. AB'ye güç katmaya geliyor. Medeniyetler ittifakı yolunda bizler AB'yi bir merkez olarak görüyoruz. Farklılıkları bir zenginlik gören bir anlayışımız var. Bölgesel ve küresel konularda da fikirlerin örtüştüğünü görüyoruz. Katılım sürecimizin siyasi engellerden arındırılması gerektiğini ifade ettim. Her dönemde iki fasıl şeklinde gidiliyor. Ama 3, ikiden büyüktür. Görüşmelerimizde Kıbrıs konusuna da değindik. Oradaki görüşmelerin bir sonuca ulaştırılması noktasındaki kararlılığımızı teyid ettik. Bütün derdimiz kalıcı bir çözüm."
AB'YE DOĞALGAZ TAAHHÜDÜ
"Enerji noktasında da Rusya-Ukrayna arasında devam eden bir sıkıntı var ve bu bizi yakından ilgilendiriyor. Bunun için de görüşmelerimiz sürüyor. Bunun için de çalışmalar sürüyor. Biz tedarikçi ülke değiliz ama bu noktada da gerekli görevi yerine getirmeye çalışacağız. Biz taşıyıcı bir ülkeyiz ve bu konuda her hangi bir aksama olmayacaktır. 30 milyar metreküplük ihtiyacı karşılama noktasında elimizden geleni yapacağız. Elektrik santrallerimiz doğalgazla çalışıyor. Ama bununla birlikte hidroelektrik santrallere kaymak suretiyle yeni adımlar atacağız."
KÜRESEL MALİ KRİZ DE GÜNDEMDE
"Küresel mali kriz de görüşmelerimizin bir başka unsurunu oluşturuyor. Önümüzde yeni bir toplantı var. Nisan ayı başında yapacağımız toplantıda da bu krizi gündeme almak suretiyle buna da bir çözüme ulaşacağımızı temenni ediyorum. Enerji konusunu bununla birlikte yürütmemiz halinde ülkemiz tabanında da önemli bir tesir meydana getirecektir. Nabuco konusunda da biz üye bir ülkeyiz ve bu konuda görevimizi hakkıyla yerine getireceğiz. Çünkü bu insani bir mesele. Bunu hiç bir zaman bir silah olarak kullanmayız."
BAROSSO: AB TÜRKİYE'Yİ YÜK OLARAK GÖRMÜYOR
AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso da, "İlişkilerimizi yalnızca AB ile ilgili katılım müzakereleri noktasında görmüyoruz. Hem AB'nin hem de Türkiye'nin lehine olacak durumların da değerlendirilmesi gerekiyor. Dolayısıyla bizim yalnızca fasılları ele almamamız gerekiyor. Türkiye'nin AB için ne kadar önemli olduğunu gösterebileceğimiz konulardan bir tanesi de doğalgaz konusudur. Bütün Avrupa için Türkiye'nin bir olumluluk ortaya koyması gerekiyor. Avrupa Birliği Türkiye'yi yük olarak görmüyor. Biz komisyon olarak elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Biz ancak enerji konuları o kadar önemli ki, enerjiyi birlikte çalışabileceğimiz konulardan biri olarak ele almalıyız." dedi.
Habervaktim.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.