Yurt dışı çıkış harcı artacak mı? Yurt dışı harç pulu ne kadar olacak? Harç pulu ne kadar geçerli?

Yurt dışı çıkış harcı artacak mı? Yurt dışı harç pulu ne kadar olacak? Harç pulu ne kadar geçerli?
Yurt dışı çıkış harcına zam bekleniyor. Peki, yurt dışı çıkış harcı artacak mı? Yurt dışı harç pulu ne kadar olacak? Harç pulu ne kadar geçerli?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yurt dışına çıkışlarında ödemek zorunda oldukları yurt dışı çıkış harcında artış bekleniyor. TBMM'ye sunulacak olan vergi düzenlemelerini içeren yeni paket kapsamında, bu harcın zamlanması planlanıyor.

YURT DIŞI ÇIKIŞ HARÇ PULU NE KADAR OLACAK?

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), yurt dışı çıkış harcının 3 bin TL'ye yükseltilmesi ve her yıl değerleme oranında artış yapılması önerisinde bulundu. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler ise, harcı makul bir seviyeye getirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 24 Mayıs 2024 tarihli '2024 Yılı Kanun Çalışmaları Sunumu'nda, mevcut durumda 150 TL olan yurt dışı çıkış harcının 3 bin TL'ye yükseltilmesi önerildi. Bu düzenlemeyle birlikte harcın her yıl yeniden değerleme oranında artırılması ve Cumhurbaşkanına verilen yetkinin buna göre düzenlenmesi planlanıyor.

YURT DIŞI HARÇ PULU NE KADAR?

Şu an yurt dışı çıkış harcı 150 TL olarak uygulanıyor. Temmuz 2019 ile Şubat 2022 döneminde 50 TL olan çıkış harcı, Mart 2022'de 150 TL'ye yükseltilmişti. 2023 yılında yurt dışı çıkış harçlarından 1 milyar 311 milyon lira tahsilat yapıldı. 2024 yılının Ocak-Nisan döneminde ise 427 milyon lira gelir sağlandı.

Yurt dışı çıkış harçlarının 15 TL'lik bölümü TOKİ'ye aktarılıyor.

HARÇ PULUNUN GEÇERLİLİK SÜRESİ

GİB'in internet sitesinde yayımlanan duyuruda, yurt dışına çıkış harcının yeniden belirlenmesine ilişkin çalışmaların sürdüğü belirtiliyor. Yurt dışına çıkış yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından çıkış başına maktu olarak alınan bu harç, yurt dışına çıkış tarihinde yürürlükte bulunan tutarlar üzerinden ödeniyor. Dolayısıyla zam yapılacağına dair haberler nedeniyle bugünden harç pulu satın almak veya harcı ödemek, çıkış tarihinde geçerli olan tutarın ödenmeyeceği anlamına gelmiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.