'Ortadoğu'da kalıcı barış mümkün'

'Ortadoğu'da kalıcı barış mümkün'
İsrail’in Filistin’deki işgaline olan sert muhalefeti nedeniyle Amerikan DePaul Üniversitesi’nden istifa etmek zorunda bırakılan Musevi asıllı akademisyen Norman Finkelstein habervaktim.com'a konuştu. “İsrail, suçlarını&n

İsrail’i eleştirdiği için üniversiteden istifa etmek zorunda bırakılan Musevi asıllı akademisyen Norman Finkelstein, habervaktim.com'a çok önemli açıklamalarda bulundu. ‘İsrail Hükümetini eleştirdiği ve anti-Siyonist görüşleri’ gerekçesiyle İsrail’e girmesi yasaklanan Finkelstein, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Davos’taki Dünya Ekonomik Foromu'nun Gazze oturumunda İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e çıkışını ‘Tüm dünya barışı arzuluyor ancak savaş isteyen tek taraf İsrail” şeklinde yorumladı.

ERDOĞAN’IN SÖZLERİNİ YORUMLADI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Davos’ta İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e, ‘Öldürmeye gelince siz öldürmeyi iyi bilirsiniz’ sözlerini değerlendiren Finkelstein, “Tüm dünya barış arzuluyor, ama İsrail savaş istiyor, savaş daha çok savaş. Amerikan İstihbarat Teşkilatı İran’ın nükleer silah programını ertelediğini bulunca, tüm dünya savaş olmayacak diye rahatladı. Ancak, İsrail, Amerikan İstihbarat Teşkilatı’nın bu raporunu kınadı ve İran’a saldırı çağrısı yaptı. 2008 yılının ortalarında İsrail’in yarı resmi diplomatlarından tarihçi Benny Morris, Amerika’nın bir saldırı başlatmaması halinde İsrail’in İran’a nükleer silahlarla saldıracağı tehdidinde bulundu. Gazze katliamının ilk günlerinde, İsrail gazeteleri İsrail’in tüm askerlerini Gazze’ye göndermek istemediğini, bazılarını İran’a olası bir saldırı için beklettiğini yazdı. Şimdi İsrail normal bir ülke mi yoksa anormal mi?” dedi.

ABD VE İSRAİL DE YARGILANMALI
Finkelstein, İsrail ve ABD’nin insanlığa karşı suç işledikleri gerekçesiyle yargılanması gerektiğini ileri sürerek, “Tüm devletlere aynı standartlar uygulanmalı. Eğer Saddam Hüseyin, Slobodan Miloseviç ve birçok Afrikalı lider insanlığa karşı savaş suçundan yargılandıysa, İsrail ve ABD de aynı şekilde yargılanabilmeli” ifadelerini kullandı.

AVRUPA’NIN TARİHİ KANLA YAZILDI
Ortadoğu’da kalıcı bir barışın gerçekleşmesi için İsrail’e yaptırım uygulanmasını isteyen Finkelstein, İsrail’in bölgede kendisini bir ülkeden öte bir şey olarak gördüğünü kaydetti. Finkelstein, “Birbiriyle savaşan birçok ülke sonunda barış içinde yaşamasını bildi. Avrupa bunun en bariz örneği. Son 700 yılda Avrupa’nın tarihi kanla yazıldı. Ancak şimdi Avrupa devletlerinin birbiriyle savaşacakları düşünülemez bile. Barışın önündeki en büyük engel, İsrail’e karşı yaptırım uygulanmamasıdır. İsrail kendisini Ortadoğu’da bir devletten daha öte bir şey, bölgenin hegemonik gücü ve ABD’nin bölgedeki menfaatlerinin koruyucusu olarak görüyor” ifadelerini kullandı.

SUÇLARA ‘HOLOKOST’ PERDESİ
İsrail’in kendisini eleştirenleri neden ‘anti-semit’ ilan ettiğine ilişkin soruya Finkelstein, İsrail’in bu tutumunun çok kabul edilemez olduğunu söyledi. Finkelstein şöyle dedi: “İsrail, kendi suçlarını örtbas etmek için yapabileceği tek şey, kendisini eleştirenleri anti-semit olarak suçlamaktır. Holokost (Yahudi soykırımı) benzer bir rol oynuyor. İsrail, Nazi soykırımının benzerinin olmadığını ve bunun hiçbir şekilde diğerleriyle eş tutulamayacağını söylüyor. Eğer, İsrail dünyada işkenceyi yasallaştıran tek ülkeyse, ki öyledir, o zaman bize, ‘Holokost’u hatırlayın’ deniliyor. Eğer İsrail insanlara ceza olarak evlerin yıkılmasını yasallaştıran tek ülkeyse, ki öyledir, yine bize ‘Holokost’u hatırlayın’ deniliyor. Eğer İsrail dünyada insanların rehin alınmasını yasallaştıran tek ülkeyse, ki öyledir, bize yine ‘Holokost’u hatırlayın’ deniliyor. Bu gerçekten kabul edilemez bir durum.” 

İSRAİL’E GİRMESİ YASAKLANDI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Davos’ta İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’i azarladığı konuşmasında sözlerine yer verdiği Yahudi akamedisyen Oxford Üniversitesi'nden Prof. Avi Shlaim’in ‘çok değerli bir entelektüel’ diye tanımladığı Finkelstein’ın İsrail’e girmesi yasak. İsrail’in, ‘anti-Siyonist görüşleri ve İsrail Hükümetine eleştirileri’ gerekçesiyle İsrail’e girmesini yasakladığı Finkelstein, yazdığı kitaplarla İsrail’in Yahudi soykırımını istismar ettiğini söylüyor.

MEHMET NEDİM ASLAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.