Bağışlar iç mi edildi?
Çağdaş Eğitim Vakfı’nın Vakıf hesaplarında usulsüzlükler yaptığı tespit edildi. Vakfın toplanan bağışlar ile muhasebe kayıtlarının birbirini tutmadığı tesbit edilirken, vakfın izinsiz yardım toplama geceleri tertiplediği, ayrıca muhasebe fişlerinin ekinde bulunması gereken harcama belgeleri, makbuz, dekont gibi belgelerin bir kısmının bulunmadığı ve denetim esnasında müfettişlere ibraz edilemediği ifade edildi.
MAKBUZ KOÇANLARI KAYIT DEFTERİNDE YOK
Vakıflar Genel Müdürlüğü müfettişlerinin yaptığı denetimlerde bağış makbuz koçanlarının makbuz kayıt defterine işlenmediği belirlendi. Müfettiş raporunda Vakıf tarafından kullanılan, (062251-062300), (062751-062800), (064901-064950), (186351-186400), (186901-18650), (272551-272600) ve (272851-272900) numaralı toplam 7 koçan makbuzun, makbuz kayıt defterine işlenmediğinin tespit edildiği tespit edildi.
MAKBUZ TOPLAMLARI İLE YEVMİYE KAYITLARI TUTMADI
Vakfın 2005 yılı yevmiye defteri ve bağış makbuzları üzerinde sondajlama usulü yapılan çalışmalarda ise; aynı tarihe ait birden fazla bağış makbuzu düzenlendiği halde bir tek yevmiye kaydı yapıldığı, söz konusu makbuzların toplamı ile yevmiye kaydındaki miktarlarda tutarsızlıkların olduğu, hatta yevmiye kayıtlarının bazı makbuzları kapsamadığı, bazı makbuzlardan ise fazla miktarlarda olduğu görüldü.
Makbuzdaki tutardan fazla olan yevmiye kayıtlarındaki miktarın banka hesabına yatırılan bağışlar olabileceği ancak, eksik olan yevmiye kayıtlarına muhasebe yetkililerince de bir açıklama yapılamadığı, vakıf tarafından kullanılan bağış makbuzlarının bazılarında ise bağış yapanların adres ve T.C. kimlik numaralarının yazılmadığı görüldü. 2007 takvim yılı Yevmiye defterinin, Makbuzların kaydedildiği, Makbuz kayıt defterinin ve Demirbaş defterinin işlenmediği, ayrıca projeler kapsamında demirbaş eşyalar alındığı, Demirbaş defterine işlenmeyerek, proje bitiminde gelişi güzel bir şekilde değişik kurumlara bağışta bulunulduğu, kaydedildi..
İZİNSİZ YARDIM TOPLAMA GECELERİ
Vakfın aynı zamanda herhangi bir kurumdan izin alınmadan, 07.02.2006 tarihinde, Zeytinoğlu Caddesi No: 8 Etiler adresinde bulunan Akatlar Kültür Merkezinde, Devlet sanatçısı Dilek TÜRKER’in katıldığı “Zaman Adında Bir Kadın” isimli oyun düzenlendiği ve vakıf merkezinden beher değeri 30.00 YTL olan davetiyelerin satıldığı, kaç davetiye satıldığı ne kadar gelir elde edildiğinin belirlenemediği tespit edildi.
Yine herhangi bir kurumdan izin alınmadan; 17.02.2007 tarihinde Bizim Tepe Sosyal tesislerinde Mitat BEREKET’in “Bir Devrimcinin Güncesi” belgeseli isimli yemekli gece düzenlendiği, gelirinin ne kadar olduğu tespit edilememiş ve gelirden 4.000.YTL ödenmesiyle ilgili 20.02.2007 tarih ve 1 nolu 9. Maddesinde karar alındığı saptandı.
Müfettiş raporunda 2860 Sayılı Yardım Toplama Kanunun 6- Maddesi’nde yer alan “Kişiler ve kuruluşlar, yetkili makamdan izin almadan yardım toplayamazlar. Ancak, kamu yararına çalışan dernek, kurum ve vakıflardan hangilerinin izin almadan yardım toplayabilecekleri, İçişleri Bakanlığı’nın önerisi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenip ilan edilir. İzin alınmadan girişilen yardım toplama faaliyetleri güvenlik kuvvetlerince derhal men edilir ve sorumlular hakkında kovuşturma yapılır” hükmüne vurgu yapılarak söz konusu vakıf belirli bir ücret karşılığı oyun ve gece düzenleyerek gelir elde ettiği ve herhangi bir kurumdan izin almadığı tespit edildiği, 2860 Sayılı Yardım Toplama Kanunun ilgili maddesini ihlal ettiğinin tespit edildiği ifade edildi.
BAĞIŞ YAPAN FİRMALARA İHANET
Bazı firmalardan ÇEV’e bağışlar alındığı tespit edilirken; sözkonusu firmalardan bazılarından alınan giyim yardımlarının öğrencilere dağıtıldığına dair herhangi bir belge veya ayni yardım makbuzu ibraz edilemediği belirtildi.
Ayrıca Vakfa bağış olarak gelen giysi, şemsiye, cüzdan, gözlük ve takı gibi malzemelerin Vakfın iktisadi işletmesi olan Çev-Pa tarafından satıldığı ifade edildi.
Muhasebede hile yapmışlar
Söz konusu vakfın muhasebe kayıtları ve kayıtlarına esas teşkil eden belgeleri üzerinde yapılan denetimlerde ise muhasebe fişlerinin ekinde bulunması gereken harcama belgeleri, makbuz, dekont gibi belgelerin bir kısmının bulunmadığı ve denetim esnasında müfettişlere ibraz edilemediği ifade edildi.
Ayrıca Vakfın gelirlerinin büyük bir kısmı şartlı burslardan dolayı, burs bağış geliri olduğu, bu bağışların genellikle Vakfın çeşitli bankalarda açtırdığı banka hesaplarına havale geldiği, Vakfın kanuni defter ve belgelerine aktarılması sırasında bağış yapan kişi ve kurumların adı-soyadı / unvanı belirtilmediği, açıklama kısmına “bağış” yazılarak geçiştirildiği belirlendi. Bu nedenlerle, ilgili Vakfın muhasebe kayıtlarının ve ispat edici belgelerinin tek düzen hesap planına ve muhasebe standartları genel tebliğine uygun tutulmadığı, muhasebe temel kavramları göz önünde bulundurulmadığı ve muhasebe standartlarına uyumsuzlukların olduğu saptandı.
VERGİ DE KAÇIRILMIŞ
Müfettişler ayrıca Çev-Pa’nın vergi de kaçırdığını saptadı. Çev-Pa’nın bir kısım kazancının kayıtdışı bırakılarak vergi zararına sebebiyet verildiği, ayrıca vakfın İktisadi İşletmesi (Çev-Pa) tarafından yapılması gereken birtakım işlemlerin Vakıf tarafından yapıldığı ve vergi zayiatına sebebiyet verildiği belirlendi.
HAKAN GÜNDÜZ-VAKİT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.