Silahlı çeteyi deşifrenin bedeli: 28.5 yıl hapis!
Yazdığı kitaplarla Ergenekon Terör Örgütü’nü deşifre eden ve soruşturmada tanık olan Gazeteci Zihni Çakır hakkında rekor dava açıldı. Zihni Çakır’ı 3-4 ay gibi kısa bir zamanda yargılayan ve 1.5 yıl hapis cezası kararı veren Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Zihni Çakır’a 4 dava daha açtı. Zihni Çakır, 28.5 yıl hapis istemiyle yargılanıyor. Zihni Çakır, susturulmak istendiğini belirterek, “Susturulmam için başlatılmış bir sürecin temel argümanı mı bu davalar? Cezalara hükmedilse bile korku duymuyorum” dedi.
Ergenekon Terör Örgütü’nün yöneticisi olduğu gerekçesiyle yargılanan sanıklar, Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde (GATA) ve cafelerde gününe gün ederken, yazdığı kitaplarla Ergenekon’u deşifre eden ve soruşturmada tanık olan Gazeteci Zihni Çakır hakkında rekor dava açıldı.
Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Ergenekon soruşturmasının gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle Zihni Çakır hakkında 5 dava açtı. Zihni Çakır, 28.5 yıl hapis istemiyle yargılanıyor. Zihni Çakır, kendisini 3-4 ay gibi kısa bir zamanda yargılayan ve 1.5 yıl hapis cezası kararı veren Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen 4 duruşmaya katıldı ve ifade verdi. Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Zihni Çakır hakkında verilen yakalama kararını kaldırdı.
Gazetemize konuşan Zihni Çakır, susturulmak istendiğini belirterek, “Sırf kitap kaleme aldığımdan dolayı 30 yıla yakın ceza istemiyle yargılanmayı içime sindiremiyorum. Susturulmam için başlatılmış bir sürecin temel argümanı mı bu davalar? Cezalara hükmedilse bile korku duymuyorum” dedi.
ZİHNİ ÇAKIR HAKKINDA AÇILAN DAVALAR!
1- Ergenekon soruşturmasında tutuklanan Emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün başvurusuyla açılan davada, Zihni Çakır’ın, “yayın yasağını ihlal” ettiği iddia ediliyor ve hakkında 6 yıl hapis isteniyor.
2- Ergenekon soruşturmasında tutuklanan Emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin’in, başvurusuyla açılan davada, Zihni Çakır’ın, “yayın yasağını ihlal, hakaret ve soruşturmayı etkileme” suçunu işlediği iddia ediliyor ve hakkında 6 yıl hapis isteniyor.
3- Ergenekon soruşturmasında tutuklanan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve İşçi Partisi’nin başvurusuyla açılan davada, Zihni Çakır’ın, “yayın yasağını ihlal ve soruşturmayı etkileme” suçunu işlediği öne sürülüyor ve hakkında 6 yıl hapis isteniyor.
4- Emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin’in öğrencisi olan ve Sabancı cinayetinde ismi geçen Kıdemli Piyade Yüzbaşı Hüseyin Pepekal tarafından açılan davada Zihni Çakır hakkında 3 yıl hapis isteniyor.
5- Zihni Çakır, Ergenekon soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz’ün talebiyle açılan davada, “yayın yasağını ve soruşturmanın gizliliğini ihlal” ettiği gerekçesiyle yargılanıyor ve hakkında 6 yıl hapis isteniyor.
6- Halen Yargıtay’da olan ve kamu adına açılan davada Zihni Çakır’a 1,5 yıl hapis cezası verildi ve yargılamada erteleme hükmü uygulanmadı.
Zihni Çakır hakkında açılan 4 dava daha önce verdiği gerekçeli karar hukukçular arasında tepkiyle karşılanan Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde, bir davada Kadıköy Adliyesi’nde devam ediyor.
ERGENEKON KİTABINDA MUZAFFER TEKİN’İN İSMİNİN ANILMASI SUÇMUŞ!
Muzaffer Tekin, Zihni Çakır’a ilginç gerekçelerle dava açmış. Muzaffer Tekin’in avukatı Engin Çelik Kadıgil, Zihni Çakır’ın kitabında müvekkilinin ismini açıkça anmasının suç olduğunu iddia ediyor. Kadıgil, kitapta yer alan ve Ergenekon sanıklarının İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde Muzaffer Tekin ile ilgili verdiği ifadelerin dahi yalan olduğunu savunuyor. Kadıgil, “Muzaffer Tekin ilahlara kurban olarak sunuldu. Kitap başından sonuna kadar yazarın hayal dünyasını yansıtan bir bilimkurgu eserinden öteye gidememektedir” demesine rağmen, belge ve gizli delillere Zihni Çakır gibi ulaşamadıklarını söylemesi dikkat çekiyor.
ÇAKIR: “YAZDIĞIM KİTAPLARIMDAN DOLAYI YARGILANIYORUM”
Zihni Çakır, sırf kitap kaleme aldığından dolayı hakkında 30 yıla yakın ceza istemiyle yargılanmayı içime sindiremediğini belirterek, “Düşünce ve basın özgürlüğü ilkelerinin, hem de ülkede her anı merakla beklenen bir dava ve soruşturma sürecinden dolayı ayaklar altına alınmasını kabullenemiyorum. Basının ve bireyin hak ve özgürlüklerini savunmakla görevli örgütlü birimlerin sessizliğini ve kayıtsızlığını ise dehşet ve üzüntüyle izliyorum. Ancak işleyen bir yargı sürecidir ve beklemekten başka yapabilecek, cezaya hükmedilmesi durumunda cezaları çekmekten başka bir yol göremiyorum” dedi.
“SUSTURULMAM İÇİN SÜREÇ Mİ BAŞLATILDI?”
Ergenekon soruşturmasının gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle yargılandığını ve soruşturmaya dair gizli belgeleri ifşa etmiş etmekle suçlandığını dikkat çeken Zihni Çakır, “Bu gerçekten kendi başına bir komedi. Soruşturmanın gizliliği, bizzat soruşturmayı yürüten adli merciler ve ona bağlı kolluk kuvvetleri tarafından korunmamış, soruşturmaya ait bilgi ve belgeler, yine gerçek sorumluların emanetindeyken korunamamış ve ortalığa saçılmış, haberci-yazar olarak ülkeyi derinden etkileyen ve kamuoyunun bilgilenmesi elzem olan ‘Bu bilgi ve belgeleri kullandım’ diye bana dava açılıyor. Allah aşkına bunun neresinde mantık var, bu hukuki baskının altında yatan gizli amaç nedir? Susmam mı? Susturulmam için başlatılmış bir sürecin temel argümanı mı bu davalar? Aklım ermiyor, mantığım almıyor” diye konuştu.
“ASIL MAĞDUR BENİM”
Zihni Çakır, duruşmalarda soruşturmayı etkilemeye teşebbüs ettiğinin iddia edildiğini, söz konusu iddianın Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki savcıların iddianamelerine yansıdığına dikkat çekerek, “Ben bu davanın soruşturma sürecinde tanığım tanık. Etkilemek gibi bir amacım olsa kendi ifademi iddianame açıklanana kadar saklı tutar mıyım? Hatta saklı kalması gereken tanık beyanlarım bile basına servis edilip dava zanlı ve sanıkları ile iddia olunan örgütün hedefi yapıldım ben. Asıl mağdur benim bu gizliliğin ihlali konusunda. Bugün 90’a yakın duruşma yapıldı en az 50 duruşmada sanıklar ismimi zikredip mahkeme heyeti karşısında hakaret ve küfür savurdular ama adalet ve devlet beni koruma gereği duymadı. Bana küfreden hainlerin talepleri araştırılma gereği bile durulmadan davaya dönüştü. İşte ben bunu kabullenemiyorum ve bu hukuk dışı sürece maruz bırakılmama rağmen meslek örgütleri ve hak ve özgürlük savunucularının sessizliğine kahrediyorum. Demek ki bazı yerlerden destek gelmesi için, bazı meslek örgütlerinin kamuoyu yaratıp yalnız olmadığın hissine sahip olması için bu ülkeye ihanet içinde olanlarla beraber olmak gerekiyormuş diye düşünüyorum artık. Hiç korku duymuyorum ama. Bunu açık yüreklilikle söylüyorum, istenen cezalara hükmedilse bile korku duymuyorum” şeklinde konuştu.
Zihni Çakır, henüz Ergenekon soruşturması başlamadan yazdığı Ergenekon'un Çöküşü kitabıyla Ergenekon davasına konu örgütün tüm ayrıntılarını ilk defa kamuoyuna duyurmuş, Ergenekon'un Çöküşü 2 ve Kod Adı Darbe kitaplarıyla da örgütün eylem hedeflerini ve amacını belgeleriyle ortaya koymuştu. Zihni Çakır, yazdığı kitaplardan dolayı yargılanıyor… Çkaır, bir günde 4 duruşmaya katıldı ve Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Hakkı Yalçınkaya’ya ifade verdi.
KENAN KIRAN-VAKİT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.