Kayıp Trilyon Davası'nda şok gelişme!
Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, "Kayıp Trilyon" davasıyla ilgili olarak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında vermiş olduğu "kovuşturma yapılmasına yer olmadığına" ilişkin kararını kaldırdı.
Alınan bilgiye göre, kararda, Gül hakkında, "özel evrakta sahtecilik" ve "2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'na aykırılık" suçlarından dolayı soruşturma açıldığı, soruşturma sonunda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca "kovuşturma yapılmasına yer olmadığına" karar verildiği anımsatıldı.
Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararında, şunlar kaydedildi: "Ancak; bu kovuşturmaya yer olmadığına karar verilirken Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, yasalar yönünden dokunulmazlığı bulunan ve yasalarda yargılanmaları istisna kabul edilen kişiler ile kıyas yapılarak, şüphelinin Cumhurbaşkanı olması nedeniyle milletvekili ve bakanlara tanınan dokunulmazlığının yasa koyucunun Cumhurbaşkanını da kapsadığı yönünde görüşleri hukuktan yoksun, kanunlara aykırı olduğu açıktır. Kıyasın; kamu hukuku alanında yapılamayacağı, kaldı ki daha önce Cumhurbaşkanlığı makamında bulunan kişilerin önceden suç işlemiş bulunmalarının doğal olarak yasa koyucular tarafından düşünülemediğinden Anayasa'da bu konuda boşluğun bulunduğu, bunun yerine Anayasa'nın ilgili hükümlerinde değişiklik yapılarak Cumhurbaşkanlığı makamında bulunan kişilerin Cumhurbaşkanlığı döneminden önceki suçlarına yönelik düzenlemelerin yapılması gerektiği ve Anayasa'daki bu boşluğun kıyas yolu ile değil, hukuki düzenleme ile ortadan kaldırılması hukuki açıdan çok daha uygun olacağından; şüpheli Abdullah Gül hakkında iddia olunan eylemlerin kanıt ve unsurlarının mahkemesince tartışılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının hukuka uygun olmayan takipsizlik kararının kaldırılmasına karar vermek gerekmiştir."
İtiraz üzerine verilen kararlar kesin nitelik taşıdığı için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı veya Abdullah Gül'ün avukatları, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesinin kararının kanun yararına bozulması istemiyle Yargıtay'a götürülmesi için Adalet Bakanlığına başvurabilecek.
Adalet Bakanlığı, istemi yerinde görürse söz konusu kararın "kanun yararına" bozulması istemiyle Yargıtay'a başvuracak. Süreçle ilgili son sözü Yargıtay söyleyecek.
TOPTAN:ANAYASAYA GÖRE CUMHURBAŞKANI YARGILANAMAZ
TBMM Başkanı Köksal Toptan, Anayasaya göre Cumhurbaşkanı'nın yargılanamayacağını belirtti.
Ankara Gemisi'nde gazetecilerin, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesinin, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, "Kayıp Trilyon" davasıyla ilgili, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında verdiği "kovuşturma yapılmasına yer olmadığı" kararını kaldırdığını hatırlatması üzerine şunları söyledi:
"Anayasaya göre yargılanamaz, görev süresi içinde yargılanamaz. Cumhurbaşkanı sadece vatana ihanet etmekten yargılanabilir. Görev süresi sona erince yargılanıp yargılanmayacağı konusunda dosyanın içeriğine bakmak lazım."
AA
Meclis İdare Amiri Kutlu: Cumhurbaşkanı Gül hakkında verilen karar, Cumhuriyetin temel niteliklerini sarsar
Meclis İdare Amiri ve AK Parti Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin; Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, ''Kayıp Trilyon'' davasıyla ilgili, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında verdiği ''kovuşturma yapılmasına yer olmadığı'' kararına sert tepki gösterdi. Kutlu, "Bu, Türkiye'nin gündemini bulandırmak için açılan bir davadır." dedi.
Kutlu, 19 Mayıs kutlamaları çerçevesinde feribotla İstanbul'dan Samsun'a gelirken gazetecilerin Cumhurbaşkanı Gül'ün yargılanma talebiyle ilgili soruları yanıtladı.
Hüsrev Kutlu, cumhurbaşkanlarının vatana ihanet dışında yargılanamayacağını belirterek, "Meclis tarafından ya da halkın iradesiyle seçilen cumhurbaşkanlarına karşı böyle bir yargılanma yolunun açılması hem yargıya olan güveni sarsar hem de Cumhuriyetin temel niteliklerini temelden etkiler." dedi.
Gül'le ilgili davayı çok önemli bulmadığını ifade eden Kutlu, "Bu dava, çok önemli bir dava değil, göstermelik bir davadır. Beraatle sonuçlanacaktır." dedi.
Kutlu, 'Zamanaşımından kurtulduğu için mi bu dava açılmış?' şeklindeki bir soruya, "Zamanaşımı milletvekillerinde yoktur. Eğer, zamanaşımı kaygısı varsa 7. Cumhurbaşkanı'na karşı dava açan savcı hakkında ihraç kararı verildi. Yapılan, Türkiye'nin gündemine yönelik bir harekettir. Etik bulmuyorum. Çok çirkin birşey. Kim yapmış, niye yapmış, bunu anlamış değilim." şeklinde yanıt verdi. (CİHAN)
CHP'Lİ OKAY: GÜL'ÜN YARGILANMASI GEREKİR
CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, Sincan Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği karar uyarınca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yargılanması gerektiğini belirterek, ''Anayasa'da cumhurbaşkanlarının, milletvekillerine tanınan yasama dokunulmazlığından yararlanacağına dair bir hüküm yok'' dedi.
Okay, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesinin, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, ''Kayıp Trilyon'' davasıyla ilgili olarak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında verdiği ''kovuşturma yapılmasına yer olmadığına'' ilişkin kararını kaldırmasını değerlendirdi.
Okay, Anayasa'da, cumhurbaşkanlarının, milletvekillerine tanınan yasama dokunulmazlığından yararlanacağına dair bir hüküm bulunmadığını belirterek, şöyle konuştu:
''Anayasamızın 105. maddesi ise 'cumhurbaşkanlarının cumhurbaşkanlığı süresi içerisinde işlemiş oldukları suçla ilgili nasıl yargılanabileceğine' dair bir düzenleme getirmektedir.
O haliyle cumhurbaşkanlarının yasama dokunulmazlığından yararlanacağına dair Anayasa'da ve yasalarda herhangi bir düzenleme olmadığı sürece, Cumhurbaşkanı Gül'ün, Sincan Ağır Ceza Mahkemesinin kararı doğrultusunda yargılanması gerekecektir.''
CHP Grup Başkanvekili Okay, savcılığın, bu karar doğrultusunda davayı sürdürmekle yükümlü olduğunu söyledi.
AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.