"Çağdaş" (!) kadına çağdışı uğurlama!

"Çağdaş" (!) kadına çağdışı uğurlama!
ÇYDD Genel Başkanı Türkan Saylan'ın son yolculuğuna uğurlanmak üzere getirildiği Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, bozulmayan bir geleneğe bir kez daha sahne oldu. Saylan'ın tabutu alkışlar arasında sahneye konduktan sonra salondaki kalabalığın

CENAZE TÖRENİNDEN GÖRÜNTÜLER

SAYLAN TOPRAĞA VERİLDİ

ÇYDD Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan’ın cenazesi Teşvikiye'de kılınan namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.
Saylan, laiklik sloganlarıyla defnedildi
19 Mayıs 2009 20:01

Saylan’nın cenazesine katılanlar Türk Bayrakları taşıyarak laik cumhuriyet lehine slogan attıkları görüldü.

Saylan’ın cenazesinin geçtiği, Etiler Zincirliğikuyu yönüne çıkış istikameti, Levent girişi, Mecidiyeköy, Esentepe, Halaskargazi’den Dereboyu caddesine kadar olan kısım trafiğe kapatıldı.

Cenazesi Zincirlikuyu'ya ulaşan Saylan, burada toprağa verild.

CENAZE NAMAZI TEŞVİKİYE CAMİİ'NDE KILINDI

Tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Türkan Saylan'ın cenaze namazı Teşvikiye Camii'nde kılındı. Birçok siyasi ismin katıldığı cenaze namazında cami avlusunu dolduran kalabalık, Saylan'ı alkışlarla uğurladı.

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'ndaki törenin ardından Türkan Saylan'ın cenazesi, kortej eşliğinde Teşvikiye Camii'ne getirildi. Polis ekipleri, yoğun güvenlik önlemi aldı. Polis helikopteri kalabalığın üzerinden uçarak denetim yaptı. Cenaze namazı nedeniyle cami avlusu ve çevresinde ise yoğunluk yaşandı. 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, CHP'li milletvekilleri, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, birçok ünlü ismin yanı sıra dernek çalışanlarının katıldığı cenaze namazı, ikindi namazını müteakip kılındı. Bu arada, imamın konuşması sık sık alkışlarla kesildi. Helallik alınmasının ardından Saylan'ın cenazesi araca taşındı. Bu sırada vatandaşlar da tabutun üzerine karanfiller ve çiçekler attı. 

Teşvikiye Camii'nden çıkartılan Saylan'ın cenazesi Halaskargazi Caddesi'ne yöneldi. Kortej eşliğinde taşınan Saylan'ın cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı'na doğru yola çıktı.

Törene katılan ve çoğunluğu ÇYDD yönetim kurulu üyeleninden oluşan konuşmacılar, sık sık çağdaşlıktan söz ederken Ergenekon sürecine ilginç göndermelerde bulundu. Saylan'ın cenaze töreni konuşmacıların katkıları ve sloganlarla asıl amacından saptırılmış oldu.

İŞTE KONUŞMALARDAN BİR KAÇ ÖRNEK

Eski Adalet Bakanlarından Aysel Çelikel:

ÇYDD millete mal olmuştur. Bundan sonrakiler onun mirasını yaşatacaktır. Ulusal mirasımızdır ÇYDD. Ülkemizin çağdaşlaşması için yakılan meşaleyi söndürmeyeceğiz. Söndürülmesine asla izin vermeyeceğiz. Türkan saylana yapılanlardan utanç duyarak özür dileyerek uğurluyoruz.  

Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu: 

-Keşke size yapılan bu saldırılar devletin derin ve saydam gölgesi altında yürütülmüş olmasaydı.

Lepra Hastanesi'nden Leyla Koç isimli hemşire: 

-Onun en büyük mücadelesi "ne şeriat ne darbe"dir. Bu savaş sonsuza kadar sürecek!

DIŞARIDA İLGİNÇ SLOGANLAR

-"Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganları atan dışarıdaki kalabalık da, alkışlarla TSK'nin çelengini karşıladı.

KİMLER VARDI? 


Törene katılanlar arasında CHP'li Kemal Kılıçdaroğlu ve Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç dikkat çekti. Saylan'ın tabutu buradan alınarak Teşvkiye Camii'ne götürüldü. 

Deniz Baykal: Yaşadığı insani acılar da onun kişiliğinin direncinin bir yansıması oldu. Yaşamın son döneminde verdiği mücadele örnek bir mücadeledir.

AYRINTILAR

İstanbul'da dün sabah vefat eden Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Trkan Saylan'ın cenazesi, Dr. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Salonu'na getirildi.

Prof. Dr. Saylan'ın cenazesi, Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki morgdan alınarak, törenin düzenlendiği Dr. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Salonu'na getirildi. Türk bayrağına sarılı tabutun yanına, Saylan'ın bir resmi konulurken, çevresi de çiçeklerle süslendi.

Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başladı. Törene, Türkan Saylan'ın hayatını anlatan sinevizyon gösterisiyle devam edildi.

-CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ KILIÇDAROĞLU-

Bu arada, cenaze törenine katılan CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, basın mensuplarının soruları üzerine, şunları söyledi:

''Türkan Saylan, yaşamını eğitime adamış bir bilim insanıdır, bir abidedir. ÇYDD en büyük sivil toplum kuruluşlarından birisi. Devlet yaşamının son günlerinde onun hak etmediği acıları yaşattı. Ben devletin, hayatta olmayan Türkan Saylan'dan ve Türk halkından özür dilemesini bekliyorum. Bu görevini yerine getirirse Türkiye Cumhuriyeti yücelecektir. Bu özrü yerine getirmek aynı zamanda bir insanlık borcudur. Diliyoruz ve istiyoruz, bunu yerine getirsinler. ÇYDD Türkan hanımın bize bıraktığı bir mirastır. Her yurtseverin bu mirasa sahip çıkacağına, maddi, manevi katkı vereceğine inanıyorum.''

ONUR ÖYMEN DE ÖZÜR İSTEDİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen de cenaze törenine katılmak üzere geldiği sırada, basın mensuplarının soruları üzerine, ''Şimdi Türkan Saylan'dan özür dileme zamanıdır. Kimler özür dileyeceğini iyi biliyor'' dedi.

Tören yapılan konuşmalarla sürerken, Dr. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Salonu'nun dolması nedeniyle birçok kişi dışarıda kaldı.

TUNCER KILINÇ: DEVLET BİR GÜN ÖZÜR DİLEYECEK

Eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Orgeneral Tuncer Kılınç, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan'ın ölümünden dolayı çok üzgün olduğunu belirterek, ''Devlet, belki bir gün Sayın Saylan'dan özür dileyecektir'' dedi.

Türkan Saylan için Dr. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Salonu'nda düzenlenen törene gelen emekli Orgeneral Kılınç, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Emekli Orgeneral Kılınç, Saylan'ın, çağdaşlığın simgesi olan bir kişi olduğunu vurgulayarak, ''Destek olduğu çok fazla genç var. Onların bu bayrağı taşıyacağına inanıyoruz'' dedi.

Mücadele insanı olarak nitelendirdiği Türkan Saylan'ın yerinin dolmasının mümkün olmadığını belirten Kılınç, ''Türkiye, şaşkın bir süreç yaşıyor. Bu süreç içerisinde kimileri mağdur oluyor. Aynı mağduriyeti bende yaşadım. Adalet mutlaka yerini bulacaktır. Devlet, belki bir gün Sayın Saylan'dan özür dileyecektir'' ifadelerini kullandı.

-YARGITAY ONURSAL CUMHURİYET BAŞSAVCISI-

Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu da, ''Ergenekon soruşturması kapsamında Saylan'ın evinin aranması onu üzmüştür. Son günlerini üzüntülü geçirmesine etkili olmuştur. Bu olmamalıydı. Kılınç Paşa'nın da söylediği gibi bir özür dilenebilir. En azından bu vefa gösterilmeli. Bu olmasa bile herkesin milletten özür dilemeyi bekleme hakkı vardır'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.