"Katsayı" kararı TÜSİAD'ı çarptı

"Katsayı" kararı TÜSİAD'ı çarptı
YÖK'ün meslek liselerine uygulanan zulmü kaldırması, TÜSİAD'ı da rahatsız etti. TÜSİAD'dan yapılan açıklamada, "Karar mesleki eğitimin sorunlarını ortadan kaldırmaz. İhtiyaç fazlası imam hatip liseleri kapatılsın" denildi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), birçok sanayici ve meslek örgütünün aksine, yükseköğretime girişte katsayı uygulamasının değiştirilmesinin mesleki eğitimin sorunlarını çözmeyeceğini, istihdamın gelişmesine ve işsizlikle mücadeleye de hizmet etmeyeceğini öne sürdü. 

TÜSİAD, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Genel Kurulu'nda üniversiteye giriş sistemi ile ilgili alınan karar hakkında bir açıklama yaptı. Açıklamada, kararın duyurulmasının ardından yaptıkları açıklamalarda YÖK'e teşeşkkürlerini ileten, bunun Türkiye'de istihdama ve nitelikli işgücü ihtiyacının giderilmesine katkı yapacağını ifade eden sanayicilerin aksine, değişikliğin mesleki eğitimin sorunlarını çözmeyeceği, istihdamın gelişmesine ve işsizlikle mücadeleye de hizmet etmeyeceği ifade edildi.

Nitelikli insan gücü yetiştirmek için mesleki eğitimde yeniden yapılanmanın yanı sıra yükseköğretim sisteminin nicelik ve nitelik sorununun da ele alınması gerektiği ifade edilirken, "Hem ortaöğretimi hem de yükseköğretimi etkileyen kararlar alınırken bu bakış açısıyla hareket edilmelidir. Yükseköğretime girişte katsayı ile ilgili değişiklik mesleki eğitimin sorunlarını çözmeyecek, istihdamın gelişmesine ve işsizlikle mücadeleye de hizmet etmeyecektir." denildi.

Açıklamada, sanayi ve hizmet sektörlerinde, yüksek nitelikli ara kademe insan gücüne ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekilerek, mesleki ve teknik okulların kalitesinin iyileştirilmesinin, işgücü piyasasının ihtiyaçlarına uygun olarak yapılandırılmaları ve mezunlarının doğrudan iş hayatına atılmalarının desteklenmesi öncelikli bir konu olduğu dile getirildi. Yükseköğretime girişte katsayı uygulamasının, imam hatip liseleri ile ilgili de yoğun tartışmalara yol açtığı belirtilerek, imam hatip liselerinin de, meslek okullarıyla ilgili yukarıdaki genel yaklaşım çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiği söylendi.Ülkenin din görevlisi ihtiyacını karşılamaya yetecek kadar imam hatip lisesinin eğitime devam etmesi ve mezunların arzu ettikleri takdirde kendi alanlarında yükseköğrenime devam etmelerinin önerildiği açıklamada "Geriye kalan imam hatip liselerinin meslek lisesi statüsü kaldırılmalı ve gerekli müfredat uyumu yapılarak genel liseye dönüştürülmelidir." denildi.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.