Türkiye'yi utandıracak sözler!

Türkiye'yi utandıracak sözler!
İngiltere’deki Savaş Karşıtı Koalisyonu Sözcüsü ve İngiliz solunun en önemli isimlerinden Lindsey German: “Kadınların çoğunun başörtülü olduğu bir ülkede, Müslüman bir başbakanın olduğu ülkenizde, böyle bir yasağın olmasını aklım almıyor. Bunu

Türkiye’nin başörtüsü yasağı koyması, Almanya, Fransa ve diğer Avrupa ülkelerinde yaşayan Türkleri de zor durumda bırakıyor. İnsanların başörtüsü, peçe ya da burka giyme hakları var ve bu da en doğal hakları.” Bu sözler, İngiltere’deki Savaş Karşıtı Koalisyonu Sözcüsü ve İngiliz solunun en önemli isimlerinden Lindsey German’a ait.

Lindsey German ile, Savaş Karşıtı Koalisyonu’nun Müslümanlara yönelik saldırılara karşı başlattığı ‘Yeter’ kampanyasının açılışından sonra konuşma imkanı buluyoruz. 2001 yılında Müslüman toplumu da içine alan Savaş Karşıtı Koalisyonu’nun kurulmasını öncülük etmiş ve Koalisyonun sözcüsü olan German, İngiltere’nin en etkili kadınlarının başında geliyor. German, aynı zamanda Londra’da milyonlarca insanın katıldığı savaş karşıtı gösterilerini organize eden kişi olarak biliniyor.

İNGİLİZ VE TÜRK SOLU ARASINDAKİ FARK
İngiliz solunun en önde gelen isimlerinden biri olan German’ın İslâm’ı ve Müslümanları savunan sözleri, Avrupa solunun, söylemini ‘din karşıtlığı’ üzerine inşa etmiş Türkiye solundan ne kadar özgürlükçü olduğu hemen göze çarpıyor. German’a ilk olarak İngiltere’deki Müslümanların yaşadığı sorunları soruyoruz: “İngiliz Müslümanları, eğitim başta olmak üzere birçok sorun yaşıyor. Avrupa’da son yıllarda Müslümanlara karşı ırkçılık hareketleri büyüdü. İngiltere, Avrupa’ya göre bu konuda daha iyi olmasına rağmen, burada da Müslüman karşıtlığı her geçen gün artıyor. Hükümetin çıkardığı terör yasasından dolayı, birçok genç Müslüman sorgulanabiliyor” diyor German. 

“MÜSLÜMANLARIN MÜSLÜMANCA YAŞAMA HAKKI VARDIR”
“Bizler, okullarda, üniversitelerde, sendikalarda kampanya başlatmak istiyoruz. Bizler, Müslümanların Müslüman olmaya hakları olduğunu ve buna saygı gösterilmesi gerektiğini söylemek istiyoruz. Bu onların hakkı” diyen German, İngiliz Hükümeti’nin Afganistan ve Irak politikasını sert bir şekilde eleştiriyor: “Biz de hükümetin siyasetini değiştirmek zorundayız. Terör yasaları ve Müslümanlara yönelik artan saldırılar, Irak ve Afganistan savaşıyla ilgili. Taliban hiçbir zaman buraya gelmedi. Onlar Afgan milliyetçileridir. Oysa bizler onlara karşı savaşıp onların ülkesini kontrol etmeye çalışıyoruz. Taliban’ın bu ülkeye geleceğini söylemek bir propaganda ve hayalden ibaret. İngiliz halkının büyük çoğunluğu askerlerimizin Afganistan’dan çıkmasını istiyor. Biz bu savaşı kazanamayız. Hatta bu savaşı kaybettik. Irak’ta kaybettiler, şimdi Afganistan’da kaybediyorlar. ”

TÜRKİYE'DEKİ ÖRTÜ YASAĞI REDDEDİLMELİ
German, Avrupa’da dinleri nedeniyle ayrımcılığa tabi tutulan Müslümanların, Müslüman bir ülke olan Türkiye’de de benzer ayrımcılıklara tabi tutulmasının bir ironi teşkil edip etmediğini ise şöyle cevaplıyor: “Kesinlikle bir ironi. Kadınların çoğunun başörtüsü giydiği bir ülkede, Müslüman bir başbakanın olduğu ülkenizde, böyle bir yasağın olmasını aklım almıyor. Bunun reddedilmesi gerekir. Türkiye’de uzun yıllardır devam eden Atatürk ve laiklik tartışmaları var. Laiklik, kadınların örtünmesinin önüne geçmek için bir mazeret olarak kullanılıyor. Türkiye’nin başörtüsü yasağı koyması, Almanya, Fransa ve diğer Avrupa ülkelerinde yaşayan Türkleri de zor durumda bırakıyor. İnsanların başörtüsü, peçe ya da burka giyme hakları var ve bu da en doğal hakları.” 

MÜSLÜMANLAR, AVRUPALI GİBİ YAŞAMAK ZORUNDA DEĞİL
Avrupalı liderlerin ‘Müslümanlar entegrasyon sorunu yaşıyor’ sözlerine farklı bir açıdan bakan German, entegrasyonla Müslümanların Avrupalılar gibi yaşamasının kastedildiğini ifade ederek şöyle diyor: “Müslümanların entegrasyonu; Avrupalı gibi olmak, yaşamak değildir. Entegrasyon onların da aynı şartlarda eğitim almaları, eşit şartlarda iş bulabilmeleri ve bu şekilde topluma katkı sağlamalarıdır.  
Avrupa’nın Müslümanlara karşı ayrımcılık yapması, Müslümanları daha çok birleştiriyor. Avrupalıların ‘Biz Müslümanlara saygı gösteriyoruz, onların haklarına saygılıyız’ demesi gerekir.”

MEHMET NEDİM ASLAN/VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.