Londra'da İslam rüzgarı!
MEHMET NEDİM ASLAN / LONDRA
İŞTE SULTAN ABDULHAMİT'İN BÜYÜK PLANINI ORTAYA ÇIKARAN İNGİLİZ VATANDAŞI AKADEMİSYEN
Londra’nın güneydoğusundaki Southwark bölgesinde bulunan Nijerya Müslümanları Derneği’ndeki 100 kişilik mescitte, ikindi namazı için İmam Kazım Fatai’nin arkasında Nijeryalı, İngiliz, Arap, Somalili, Pakistanlı ve başka birçok milletten saf tutan çok sayıda Müslüman bulunuyor. Londra’nın merkezi sayılabilecek bir yerde ikindi vaktinde bile camide namaz kılmak için onlarca Müslüman’ın toplanması önemli bir şey. Derneğin Başkan Yardımcısı İmam Kazım Fatai, “Cuma günleri yer olmadığı için iki defa Cuma namazı kıldırıyorum. Bayram namazlarını dört defa kıldırıyorum. Aşağı katı ve bahçeyi de kullanmamıza rağmen yerimiz yine de dar geliyor” diyor.
Vakit gazetesinin görüştüğü Londra’nın güneydoğusundaki Southwark bölgesinde bulunan Nijerya Müslümanları Derneği’nin İmamı Kazım Fatai, İngilizler arasında İslâm’a geçenlerin oranında yükseliş olduğunu ifade ederek, “Sadece ben geçtiğimiz yıl onlarca kişinin şehadetine tanıklık ettim. Müslüman olmayanlar bile gelip bizden İslâm hakkında bilgi alıyor ve eğitim seminerlerimize katılıyor” dedi.
Londra’nın güneydoğusundaki Southwark bölgesinde bulunan Nijerya Müslümanları Derneği’ndeki 100 kişilik mescitte, ikindi namazı için İmam Kazım Fatai’nin arkasında Nijeryalı, İngiliz, Arap, Somalili, Pakistanlı ve başka birçok milletten saf tutan onlarca kişi bulunuyor. Londra’nın merkezi sayılabilecek bir yerde ikindi vaktinde bile camide namaz kılmak için çok sayıda kişinin toplanması önemli bir şey. Derneğin Başkan Yardımcısı İmam Kazım Fatai, “Cuma günleri yer olmadığı için iki defa Cuma namazı kıldırıyorum. Bayram namazlarını dört defa kıldırıyorum. Aşağı katı ve bahçeyi de kullanmamıza rağmen yerimiz yine de dar geliyor” diyor.
NİJERYALI MÜSLÜMANLARAAİT BİRÇOK CAMİ VAR
Nijerya Müslümanları Derneği’nde buluştuğumuz İmam Fatai, dernek binasının İngiltere’ye gelen Nijeryalı Müslüman öğrencilerin bir araya gelerek kurduğu ve Nijeryalı Müslümanlara ait ilk kuruluş olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Burası bir anlamda İngiltere’deki Nijeryalı Müslümanların çatı kuruluşu. Bugün Elhamdülillah Londra’da Nijeryalı Müslümanlara ait birçok cami bulunmaktadır.
MÜSLÜMAN OLMAYANLARA DA İSLÂMÎ EĞİTİM VERİYORUZ
Dernekte ne tür faaliyetlerde bulunuyorsunuz sorusuna, “Faaliyetlerimizi anlatırsam bitmez. Çünkü bu derneğe adım atan her Müslüman aynı zamanda bir faaliyette bulunmuş sayılır” diyen Fatai, hafta sonları Müslümanlara ve Müslüman olmayanlara yönelik dinî programlar düzenlediklerini söylüyor: “Sadece Müslümanlar için değil, Müslüman olmayanlara da İslâm’ın ne olduğu konusunda bilgi veriyoruz. Elhamdülillah çocuklarımız okullarındaki eğitimlerinin yanısıra buraya gelip dinî eğitimlerini de alıyorlar. Böylece dindar ve eğitimli birer Müslüman olarak yetişiyor.”
İSLÂM’A GEÇENLERİNSAYISI ARTIYOR
Fatai, İngilizler arasında da İslâm dinine geçenlerde her geçen gün bir artış olduğunu kaydediyor: “Geçen yıl sadece ben onlarca kişinin şehadetinde bulundum. Müslüman olmayanlar, İslâm’ı tanıdıkça ona ısınıyorlar. İslâm’ı karalamalara ve kötülemelere rağmen, dinimiz Elhamdüllillah insanları kendisine çekiyor. Müslüman olmadıkları halde, gelip bizden İslâm hakkında bilgi isteyen birçok insan var ve bizler kapılarımızı bu insanlara her zaman açıyoruz.”
DİNİMİZİ YAŞAMA KONUSUNDA KISITLAMA YAŞAMIYORUZ
İmam Kazım Fatai’ye göre, İngiltere’de Müslüman ya da başka dinden insanlar rahat bir şekilde dinlerini yaşayabiliyor: “Bu ülkede genel anlamda bir tolerans var ve kimse inancından dolayı ne kınanıyor, ne de yasaklanıyor. Çok aşırı marjinal partiler hariç, bugün İngiltere’nin büyük partilerinde Müslüman milletvekilleri bulunmaktadır. Bizler de gerek dinî inançlarımızdan dolayı giydiğimiz kıyafetler, gerekse ibadetlerimizi yerine getirme konusunda hiçbir kısıtlamaya maruz kalmıyoruz.”
DİYALOG ELEŞTİRİLERİNE CEVABI
İmam Kazım Fatai, derneğin Hıristiyan ve Yahudi cemaatiyle de bir araya geldiğini ve diyalog içinde olduklarını belirtiyor. “Hıristiyanlar ve Museviler, Hazreti Muhammed’i (s.a.v) tanımadığı sürece, bu diyaloğun ne anlamı var?” şeklindeki genel eleştiriyi sorduğumuzda ise şöyle cevap veriyor Fatai: “Bizler bu ülkede azınlık durumundayız. Müslümanların haklarını korumak için yapmaları gereken budur. Peygamberimiz Hazreti Muhammed (s.a.v) de, aynı şekilde Hıristiyanlar ve Musevilerle diyalog içinde olmuştur. Onların yemeklerini yememize, sularını içmemize izin vermiştir. Hatta onların kızlarıyla evlenmemize izin vermiştir. Bizim onlarla diyalog kurmamız, onların dinini kabul ettiğimiz anlamına gelmiyor. Kıyamet gününde geçerli tek hak din İslâm’dır.”
NİJERYA’DAKİ OLAYLAR...
Fatai’ye geçtiğimiz haftalarda Nijerya’da meydana gelen ve yüzlerce Müslüman’ın öldürüldüğü olayları da soruyoruz. Bu konuda biraz ihtiyatlı davranan Fatai, Nijerya hükümetinin aşırılık gösteren ve olay çıkaran bir grupla çatıştığını söylüyor. “Peki grubun tutuklanan liderinin polis nezaretinde öldürülmesi kabul edilebilir mi?” şeklindeki soruya ise şöyle cevap veriyor: “Bunun kabul edilebilecek hiçbir yanı yok. Aşırı olsa dahi olay çıkarmayan ve şiddet göstermeyen hiçbir kimseye bu şekilde davranılmamalıdır. Nijerya güvenlik güçleri, aşırı güç kullanmıştır.”
VAKİT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.