Hitler, Stalin sayesinde dünyayı cebine koymuş

Hitler, Stalin sayesinde dünyayı cebine koymuş
Rusya Bilimler Akademisi Tarih Enstitüsü Başkanı Aleksandr Çubaryan, 23 Ağustos 1939'da eski SSCB ve Nazi Almanya'sı arasında imzalanan Molotov-Ribbentrop anlaşmasını savunarak, "Başka alternatifimiz yoktu." dedi.

Polonya ve Baltık ülkeleri Rusya'yı Nazi Almanya'sı ile anlaşma yapmakla suçlarken, Rusya anlaşmanın tek çare olduğunu kaydediyor. Sovyetler Birliği'nin Nazi Almanya'sı ile anlaşma sağlamasının 70. yılında yapılan tartışmalarda, Hitler'in doğu cephesinde kendini güvende hissetmesinin ardından işgal sürecini hızlandırdığı iddia ediliyor. Hitler'in Rusya ile imzaladığı anlaşmanın ardından, ünlü 'Tüm dünya cebimde' ifadesi tarih sayfalarında yerin almıştı.

Ria Novosti ajansına konuşan tarihçi Çubaryan, son günlerde Molotov-Ribbentrop anlaşmasıyla ilgili konunun komşu Baltık ülkeleri ve Polonya başta olmak üzere Batılı devletler tarafından gündeme getirildiğini kaydetti. Çubaryan, "Şeffaf olmak, olayı inkar etmekten her zaman iyidir. Biz eski SSCB döneminde bu anlaşmayla ilgili gizli protokolleri gizli tutarak kendi konumuzu zayıflattık. Nihayet 20 yıl önce daha SSCB zamanında bazı gizli protokolleri açılmasını sağladık ve bu da bizim konumumuzu güçlendiriyor." dedi.

HİTLER ZATEN POLONYA'YA SALDIRACAKTI

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Parlamenter Kurulu'nun Stalinizm ile Nazizm'i aynı kefeye koymasını eleştiren Çubaryan, Faşist Almanya lideri Adolf Hitler'in saldırı planlarının Moskova ile bir ilgisi olmadığını belirtti. Çubaryan, "Stalinizm ile Nazizm aynı kıyaslanamaz. Çünkü Nazizm diğer halklara yönelik soykırım yapan bir rejim idi, Stalinizm ise düşünce olarak soykırım yapmadı. Stalinizm kendi varlığını güzel sloganlarla kapatıyordu, bundan ise en fazla Sovyet halkı zarar gördü. Ayrıca, İkinci Dünya Savaşı'nın başlatılmasında Naziler kadar Sovyetlerin suçlu olduğu iddia ediliyor. Oysa Hitler SSCB ile yaptığı anlaşmadan birkaç ay önce Polonya'ya saldırmayı planlıyordu. Hitler 1939 yaz ayından itibaren Polonya'ya saldırmak için planlar çiziyordu. Hatta Almanlar saldırı için 26 Ağustos 1939 tarihini seçmişti." şeklinde konuştu.

Stalin'in Hitler'le anlaşma yapmasına, 1938 yılında imzalanan Münih anlaşmasının (eski Çekoslovakya'nın bir hissesinin Almanya'ya verilmesini öngören ve Almanya, İngiltere, Fransa ve İtalya arasında imzalanan anlaşma) mecbur ettiğini savunan Rus tarihçi, "Münih anlaşmasına kadar İngiltere, Fransa ve SSCB Almanya'ya bir Nazi rejimi olarak olumsuz bakıyordu. Münih olayı ise bu uyumu fiiliyatta ortadan kaldırdı." dedi.

RUS DIŞ İSTİHBARAT SERVİSİ: HİTLER İLE ANLAŞMA TEK ÇAREMİZDİ

Rusya Dış İstihbarat Servisi de geçtiğimiz günlerde anlaşmayla ilgili gizli belgeleri kamuoyuna açıkladı. Dış İstihbarat Servisi Basın ve Halkla İlişkiler Masası'ndan yapılan açıklamada şöyle denildi: "İngiltere ve Fransa 1938 yılında Münih anlaşmasını yaparak Hitler'den yana davrandı. Ağustos 1939 yılında ise bu ülkelerin delegasyonu Hitler'e Karşı koalisyon kurulmasını öngören Moskova görüşmelerini altüst etti. Dolayısıyla Almanya ile 23 Ağustos 1939 yılında imzalanan anlaşma SSCB için kendini koruma açısından tek önlem oldu. Bu belge Nazilerin, Baltık ülkeleri topraklarını ele geçirmesine engel oldu. Naziler daha sonra SSCB'ye saldırmak için Baltık ülkelerini güzergah olarak kullanmak istiyordu." 

MOLOTOV-RİBBENTROP ANLAŞMASI NEDİR?

Tarihe Molotov-Ribbentrop (SSCB Dışişleri Komiseri V. Molotov ve Alman Dışişleri Bakanı F. Ribbentrop) gizli anlaşması diye geçen söz konusu anlaşma, 1939 yılında 23 Ağustos tarihinde SSCB ve Nazi Almanya'sı tarafından imzalandı. Anlaşmanın gizli ve sır detayları 1989 yılında Moskova'da devlet arşivlerinin açılmasıyla ortaya çıktı. Gizli anlaşmaya göre, Hitler'in Polonya'ya saldırması karşılığında SSCB'nin de Polonya'nın Doğu kısmını ve ayrıca Baltık cumhuriyetlerini kendi topraklarına ilhak edilmesi öngörülüyordu.


(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.