Pisuvardan pis kokular

Pisuvardan pis kokular
Vakit, merkeze alınan üç validen biri olan, pisuvar tartışmalarıyla kartel medyası tarafından hedef tahtasına oturtulan Ordu Valisi Ali Kaban'ın merkeze alınışının perde arkasını araştırdı.

Pisuvar tartışmalarıyla kartel medyası tarafından hedef tahtasına oturtulan Ordu Valisi Ali Kaban’ın merkeze çekilmesinde, CHP eski Genel Sekreteri, şimdiki Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın etkili olduğu öne sürülüyor. İddialara göre Kaban’ın merkez valisi olarak tayin edilmesinde ne Günay’ın Ordu’ya gittiğinde Vali Kaban’ın Hac’da olması sebebiyle Bakan Günay’ı karşılayamaması, ne de pisuvar tartışmaları...

“EĞER MERKEZE ÇEKMEZSENİZ, BUNDAN SONRA HİÇBİR KARARI İMZALAMAM”

Bakan Günay’ın Vali Kaban’ın Ordu Valiliği’nden alınması için İçişleri Bakanlığı’na baskı yaptığı, kararnamelerdeki imza kartını kullanarak “Eğer benim dediğim olmazsa, Ordu Valisi Kaban’ı merkeze çekmezseniz, bundan sonra Bakanlar Kurulu’nda hiçbir kararnameyi imzalamam” dediği öne sürülüyor.

İŞTE VALİ’NİN YAKIN ÇEVRESİNİN DİLE GETİRDİĞİ O İDDİALAR
İşte Günay’ı Vali Kaban’ın merkeze çekilmesi için İçişleri Bakanlığı’na baskı kurmasına neden olduğu ileri sürülen o iddialar:

1) Bakan Günay, Ordu’ya gittiğinde kendisini karşılayamayan Vali’nin Hac’da olduğunu öğrenmiştir ve bu olay Bakan Günay’ın Vali Kaban’a karşı husumetinin başlangıcı olmuştur.

2) Bakan Günay’ın yakın dostu İşadamı Ergin Karlıbel, Ordu’da kurulması düşünülen fakülteye hastane yaptırmak istemiştir. Vali Kaban, Karlıbel’in oğlunun özel bir hastanede hissesi olduğundan ötürü bu girişime onay vermemiştir.

3) Vali Kaban, Bakan Günay’ın da üyesi olduğu Ordu Kültür ve Kalkınma Vakfı'nın, usûlsüz birtakım ticari uygulama ve işleyişine muhalefet etmiştir. Söz konusu vakıf, özel idareye ait sadece bir katının yıllık kira bedeli 40 milyon TL olan bir mülkü çok cüzi bir fiyatla usûlsüz biçimde almıştır. Vali Kaban, bu uygulamaya son vermiştir.

4) Bakan Günay’ın yakın dostu Ergin Karlıbel’in ortağı İşadamı Ekrem Kırca, kum ve çakıl ocağı işletmektedir. Dönemin DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu, kum ve çakıl ocağı işletmesinin durdurulması için yazı göndermiştir. Bu karara uymayan Kırca’nın şirketine, Vali Kaban maden kanununa muhalefetten dolayı 12 milyon TL ceza kesmiştir.

5) Ordu’da KOBİNET’in başında Bakan Günay’ın bir akrabası bulunmaktadır ve Vali Kaban ile aralarında sürtüşme çıkmıştır.

GÜNAY: İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NIN İNİSİYATİFİNDE OLAN BİR OLAY
İddialarla ilgili Vakit’e konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ordu’da Ergin Karlıbel ve Ekrem Kırca’nın çok saygın kişiler olduğunu, kendilerini tanıdığını; ancak kendileriyle özel bir işinin olmadığını kaydetti. “İddialar doğru değil” diyen Günay, vali atamalarında inisiyatifin İçişleri Bakanlığı’nda olduğunu, kendisinin herhangi bir dayatmasının söz konusu olmadığını belirtti.

KARLIBEL: GÖREVDEN ALINMASINDA PARMAĞIM VARSA BUNDAN GURUR DUYARIM
Ordu Valisi Ali Kaban’ın Merkez’e çekilmesinde parmağı olduğu iddia edilen Bakan Günay’ın yakın dostu İşadamı Ergin Karlıbel, iddialarla ilgili Vakit’e yaptığı açıklamada, Vali Kaban’ın görevden alınmasının doğru olduğunu ve bu olayda parmağı varsa bundan gurur duyacağını söyledi. Karlıbel, şöyle konuştu: “Vali gelir gelmez iyi işler yaptı ama ondan sonra bazı hatalar yaptı. Ordu’ya Tıp Fakültesi kazandıracaktık. Özel bir hastanede oğlumun hissesi var diye karşı çıktı. Etrafındakiler Vali’yi yanılttı. Görevden alınması doğru bir karardır. Eğer görevden alınmasında parmağım varsa bundan gurur duyarım.”

HÜRRİYET İŞTE BÖYLE ÇARPITMIŞ
Vakit’e konuşan Vali Ali Kaban, iddialarla ilgili konuşmak istemediğini belirterek, Hürriyet gazetesinin konuyu çarpıttığını, söylemediği şeyleri kendisi söylemiş gibi yazdıklarını kaydetti. Vali Kaban, Hürriyet gazetesinden tanımadığı bir kişinin kendisini arayarak röportaj teklifinde bulunduğunu; ancak kendisinin bu teklifi reddettiğini kaydetti.

Daha sonra kendisini arayan kişinin Saygı Öztürk olduğunu öğrendiğini belirten Kaban, “Beni Hürriyet’ten birisi aradı, tanımadığım birisi, benimle röportaj yapmak istediğini söyledi, ben de müsait olmadığımı söyledim. Neden merkeze çekildiğimi, merkeze alınmamın pisuvarla alakasının olup olmadığını sordu. Ben de ‘Pisuvar olayında yanlışım yok. Temizliğe dikkat edin demişim. Pisuvar konusunda yazdığım talimatın olmadığını’ anlattım” diye konuştu.

HÜRRİYET GAZETESİNE DAVA AÇACAĞIM
Öte yandan Kaban, Hürriyet gazetesinin şahsıyla ilgili yalan beyanda bulunduğu için tekzip göndereceğini, “Sifon çekildi vali gitti” manşetiyle de kişilik haklarına saldırıda bulunulduğundan ötürü dava açacağını kaydetti.

Ordu Valisi Kaban: Şerefimle hizmet ettim
Bakanlar Kurulu kararnamesi ile merkez valiliğine atanan Ordu Valisi Ali Kaban, görevde bulunduğu süre içinde Ordu halkının daha iyi günlere ulaşabilmesi için gücünün yettiği oranda hizmet ettiğini söyledi. Vali Kaban, Ordu Gazeteciler Derneği’ni (OGD) ziyaret ederek basın mensuplarıyla bir süre sohbet etti. Ziyaretinin amacının bir veda olduğunu belirten Vali Kaban, “Gelinen noktada konuşulacak fazla bir şey yok” dedi. Ziyaret ettiği sivil toplum kuruluşlarında kendisine gösterilen ilgiden dolayı memnuniyet duyduğunu ifade eden Vali Kaban, şunları kaydetti: “Ziyaret ettiğim sivil toplum kuruluşlarında dikkatimi çeken bir hadise var. Gidişime hakikaten ciddi mânâda üzülen büyük bir kitle var. Bir de bundan dolayı memnuniyet duyanlar var. Biz tabiî toplumun geniş bir bölümüne hizmet ettik ve bundan dolayı da şeref duyuyorum. Ordu halkının daha iyi günlere ulaşabilmesi için gücümün yettiği oranda üç buçuk menfaat çetelerine araç olmadan şerefimle hizmet ettim. Dolayısıyla da bu konuda şu durumda çok fazla da söylenecek bir şey yok. Tabiî ki birilerinin ısrarla olayı saptırma çabalarına rağmen, benim çok ciddiyetle söylediğim bir hadise vardır. Gelirken de güzeldir, giderken de güzeldir. Gönderen iradeye saygı duyuyoruz, alan iradeye ona da saygı duyuyoruz.”

Vali Kaban fındık, Karadeniz Akdeniz Yolu Projesi ve OR-Gİ Havaalanı projesi hakkında yaptığı çalışmalar sebebiyle kimseden özür dilemeyeceğini de vurgulayarak, “Bu üç proje hakkında yaptıklarım için kimseden özür dilemeyeceğim. Bu projelere yönelik yaptığım çalışmalar sebebiyle mutluluğumu ifade etmek istiyor ve herkese selam olsun diliyorum” dedi.

YENER DÖNMEZ/VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.