Prof. Dr. İbrahim Canan kimdir?
Prof. Dr. İbrahim Canan için, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camisi'nde öğle vakti cenaze töreni düzelenecek. Canan, yarın Eyüp Sultan Mezarlığı'na defnedilecek.
İstanbul Sancaktepe'de meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybeden Prof. Dr. İbrahim Canan'ın son olarak dün Yalova'da Ahilik Haftası etkinliğine katıldığı, otobüse binmeden önce öğretim üyesi arkadaşlarıyla birlikte akşam yemeği yediği öğrenildi.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Hadis Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Canan, dün öğle saatlerinde, Valiliğin davetlisi olarak geldiği Yalova'da, Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen Ahilik Haftası etkinliğine katıldı.
Saat 15.00'te başlayan etkinliğe geç katılan Prof. Dr. Canan, daha sonra Yalova Valisi Yusuf Erbay'la birlikte ''Ahilik ve Ahilik Kültürünün Günümüze Yansımaları'' konulu paneli izledikten sonra Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu ve diğer öğretim üyeleriyle birlikte yemek yedi.
''KENDİSİNİ İSTEMEYE İSTEMEYE OTOBÜSE BİNDİREREK YOLCU ETTİK. SONRA DA KAZA HABERİNİ ALDIK''
Rektör Prof. Dr. Eruslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İbrahim Canan'ın öğretim üyelerinin de katıldığı yemekten oldukça memnun ayrıldığını ve arkadaşlarına ''En kısa sürede kendilerini Yalova'da bir kez daha ziyaret edeceğini'' söylediğini belirtti.
Son saatlerini birlikte geçirdiği Prof. Dr. Canan'ın ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getiren Eruslu, Canan'ın yakınlarına baş sağlığı diledi.
Rektör Eruslu, yemek sırasında Canan'ın biraz tedirgin olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
''Üzerinde anlamadığım garip bir tedirginlik ve ürkeklik fark ettim. Bir an önce eve gitmek istiyordu. Hatta fırtına nedeniyle deniz ulaşımı sağlanamayınca Yalova'da kalmasını rica ettik. Ancak gitmekte ısrar etti. Kendisini istemeye istemeye otobüse bindirerek yolcu ettik. Sonra da kaza haberini aldık.''
İBRAHİM CANAN KİMDİR?
Canan, 1940 yılında Karaman'ın Ermenek ilçesi Küçükkarapınar köyünde doğdu. Canan, ilk öğrenimini Karaman Ermenek ve Konya'da tamamladı.
Kayseri ve Akşehir'de orta dereceli okullarda öğretmenlik yaptıktan sonra, 1972 yılında Atatürk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi'nde öğretim üyesi oldu. Uzun yıllar Paris'te eğitim gören Prof. Dr. Canan'ın en önemli eserleri arasında hadis ilminin en temel kaynağı kabul edilen ''Kütüb-ü Sitte Muhtasarı Tercüme ve Şerhi'' bulunuyor.
Canan'ın makaleleri fakülte dergilerinin yanı sıra Diyanet, Hakses, İslam, İslam Medeniyeti, Zafer, Sur, İcmal, Kadın ve Aile, Altınoluk, Okul gibi dergilerde yayımlandı.
Canan, ''Resulullah'a Göre Okul ve Ailede Çocuk Terbiyesi'' adlı eseriyle 1979'da Türkiye Milli Kültür Vakfı Ödülü'nü aldı.
Akademik kariyerini hadis hocası olarak tamamlayan Prof. Dr. Canan, İlahiyat fakültelerinde öğrencilere hadis dersi verdi.
-ÇALIŞMA ARKADAŞLARININ GÖZÜYLE
Prof. Dr. İbrahim Canan'ın çalışma arkadaşlarından Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Sanatları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Hattat Prof. Dr. Hüsrev Subaşı, Canan'ın hadis külliyatına, günün problemlerine çözümler bulma penceresinden bakabilen ve Hz. Muhammed'in sözlerini günümüze taşıyan değerli bir bilim adamı olduğunu kaydetti.
Prof. Dr. Subaşı, ''Ayrıca, hoca insan olarak da bir ömür boyunca öğrencilerine anlattıklarını kendi de yaşayan, kendisiyle ve çevresiyle barışık örnek bir insandı'' diye konuştu.
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İlyas Çelebi de, Fransa'da doktorasını tamamlayan Prof. Dr. Canan'ın, iki yıl önce üniversiteden emekli olduğunu belirtti.
Çelebi, Canan'ın hadisle ilgili ilim dünyasında ciddi araştırmalar yaptığını, araştırmalarını kendi hayatında da yaşayabilen bir kişi olduğunu dile getirerek, ''Etrafında herkese güler yüzle tanınan, çalışmaktan hiç bıkmayan, çevreye duyarlı çok değerli bir bilim insanıydı'' dedi.
AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.