Aydın Doğan’a Kıyak Önergesi Bugüne Kaldı

Aydın Doğan’a Kıyak Önergesi Bugüne Kaldı
Son günlerde peş peşe Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP’yi övgü dolu haberlerle manşete çeken Doğan Grubu’nun bu tutumunun sırrı ortaya çıktı. Küçük yatırımcıyı zarara uğrattığı “tabela şirketle kağıt vurgunu davası”nda hapis cezası ve yüksek miktarda para cezası

Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) suç duyurusu üzerine başlayan süreçte Doğan Grubu ilk derece mahkemesinde oldu bitti kararıyla beraat etmiş, ancak olayın peşini bırakmayan SPK’nın temyiz başvurusu üzerine Yargıtay kararı oy birliğiyle bozmuştu. Doğan Grubu’nun yasadan “gibi” ifadesinin çıkarttırarak durumu çözmeye çalıştığı bildiriliyor.

AYAYDIN “KİŞİYE ÖZEL AF” İÇİN DEVREDE

TBMM’de bugün görüşülmesi beklenen Sermaye Piyasası Kanunu taslağına Doğan Grubu’nu kurtaracak bir madde eklenmeye çalışıldığı öğrenildi. Edinilen bilgilere göre, bu iş için CHP Milletvekili Aydın Ayaydın görevlendirildi.

SPK taslağının Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi sırasında görüşmeleri tıkayan CHP’li Ayaydın aniden devreye girerek, “SPK taslağına ilişkin bir önergemiz olacak onu kabul edin biz de görüşmeleri tıkamayalım, genel kurulda da başka hiçbir itirazımız olmayacak” demişti.

Akit Ankara Temsilcisi Yener Dönmez’in dünkü yazısında dikkat çektiği CHP önergesine Habervaktim ulaştı.

CHP’li Ayaydın’ın verdiği önergenin, SPK’nın Doğan Grubu hakkında açtığı kağıt kaçakçılığı davasından kurtaracak formülü içerdiği görülüyor. Komisyon çalışmaları sırasında görüşmeleri tıkayan, SPK Başkanı Vedat Akgiray’a hakaretler eden Ayaydın’ın asıl derdinin Doğan Grubu’nu kağıt kaçakçılığı davasından kurtarmak olduğu anlaşılıyor. Önerge kanun metninde geçen “gibi” ifadesinin kaldırılmasını öngörüyor. Bu ifade metinden çıkınca sadece kanun metninde sayılan bir iki fiil“örtülü kazanç aktarımı” kapsamında kalıyor. Benzer eylemlerin tamamı ise kapsamdan çıkıyor. Bu da Aydın Doğan’ın mahkum edilmesini “oy birliğiyle” isteyen Yargıtay kararının dayanak noktasını ortadan kaldırıyor. Çünkü Yargıtay kararında, kanun koyucunun tek tek sayma yerine “gibi” ifadesini kullanarak benzer eylemleri de suç kapsamına aldığına vurgu yapılıyor.

BABACAN DİRENDİ

CHP’nin verdiği önergedeki amacın Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve AK Partili komisyon üyelerinin fark etmesiyle komisyon çalışmaları sırasında kabul görmedi. Ancak komisyon çalışmalarının tıkanması ancak Ayaydın’a konunun genel kurul görüşmeleri sırasında tekrar ele alınmak üzere ertelenmesiyle aşılabildiği öğrenildi. Yargıtay 7. Ceza Dairesinin oybirliği ile aldığı kararda suçun oluştuğu net biçimde belirtilirken, Meclis’te bu konuda yapılacak değişikliğin “kişiye özel af” olacağı ve Anayasa Mahkemesi’nden döneceği, bu nedenle AK Parti Grubu’nun konuya sıcak bakmadığı belirtiliyor. Ayrıca bu değişiklikle halka açık şirketlerin tamamının küçük yatırımcıyı zarara uğratmasının önünün açılacak olması nedeniyle de ekonomi yönetiminin duruma karşı olduğu kaydedildi.

BUGÜNE KALDI

TBMM'de dün toplantı yeter sayısı bulunamadığı için Meclis kapanmıştı. Dolayısıyla, SPK Taslağı da Genel Kurul'a gelemediğinden, CHP, Aydın Doğan'ı kurtaracak önergeyi veremedi. Taslağın Genel Kurul'da bugün gündeme gelmesi bekleniyor. 

İŞTE DAVANIN GEÇMİŞİ

SÜREÇ SPK’NIN “TABELA ŞİRKETİ” TESPİTİYLE BAŞLADI

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), halka açık bir şirket olan Doğan Gazetecilik A.Ş.'nin ihtiyacı olan gazete kağıdı ve baskı malzemelerini doğrudan üretici/satıcı firmalar yerine, gazete kâğıdı ve baskı malzemesi tedarik işlemlerine fiili olarak herhangi bir katkısı bulunmayan aracı birşirketten fahiş fiyata aldığını belirlemişti. SPK bu aracı firma olan Sortal Trading Company Limited ve Shawcliff Trading Limited unvanlı şirketlerin Doğan Ailesi’ne ait olduğunu belirleyince düğmeye basmıştı.

SPK, Doğan Grubu’nun kendi şirketini aracı koyarak kağıt ve baskı malzemesi fiyatlarını şişirdiği ve bunun sonucunda hisse senetleri İMKB'de işlem gören Hürriyet ve Milliyet'in gazete kağıdı ve baskı malzemesi birim maliyetlerinin makul bir karşı edim olmaksızın yükseltilerek Hürriyet ve Milliyet'in karının ve dolayısıyla mal varlığının faiz hariç toplam 33 milyon 117 bin 914 TL azaltılmasında sorumluluğu bulunan, Aydın Doğan, İmre Barmanbek, Hanzade Doğan Boyner, Ali Rıza Temuroğlu hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Doğan’ın sözkonusu tabelaşirketi vergi cenneti olarak bilinen adalarda kurduğu da tespit edilmişti.

50 BİN SAYFA

SPK, Üsküdar Cumhuriyet Savcılığı'na Aydın Doğan, İmre Barmanbek, Hanzade Vasfiye Doğan Boyner ve Ali Rıza Temuroğlu hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
SPK Denetleme Dairesi'nin yedi yıllık uzun bir araştırma sonucunda hazırladığırapora göre, Doğan Grubu, 2008 itibariyle yüzde 39,79'u halka açık olan Hürriyet ile 2007 yılı sonu itibariyle yüzde 41,39'u halka arz edilmiş olan Milliyet'i, Sermaye Piyasası Kanunu ve Türk Ceza Kanunu kapsamında suç teşkil eden kâğıt ithalatı yöntemleriyle faiz hariç 36 milyon 500 bin lira zarara uğrattı.

TEK ÇALIŞANI OLMAYAN TABELA ŞİRKET

Rapora göre, Hürriyet ve Milliyet'in küçük yatırımcılarının hanesine zarar olarak yazılan bu tutar, Doğan Dış Ticaret'in baskı makineleri de ithal ettiği göz önüne alındığında daha da büyüyor. SPK’nın 14 Ekim 2008 tarihli raporuna göre, borsada işlem gören Hürriyet ve Milliyet, 1997 ile 2007 yılları arasında zincirleme olarak on ayrı tabela şirketi üzerinden ithalat yaptı.

Buşirketler, İngiltere Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'nın da doğruladığı üzere nihai olarak Aydın Doğan tarafından yönlendirilen şirketlerdi. SPK'nın tespitlerine göre on yıl boyunca herhangi bir personeli ve müştemilatı olmaksızın sadece tabela şirketi olarak faaliyet göstererek kâğıt ihtilatı yapan firmalar şunlar: Falcon Purchasing Services Limited, Falcon Enterprises Limited, Falcon Enterprises Holding Limited, Eurozone Trading Limited, Sortal Trading Company Limited, Shawcliff Trading Limited, Clarity S.A., Fairworld International Limited, Born Investment S.A., Born Investment Holding Company S.A.

BİR MİLYAR LİRALIK KÂĞIT İTHALİ

Doğan Grubu, doğrudan üreticiden ürün alabileceği halde ticari hilelerle yurtdışındaki buşirketleri devreye sokarak Hürriyet ve Milliyet'in büyük ortağı Aydın Doğan'a haksız kazanç sağlarken, küçük ortakları zarara uğrattı.

Rapora göre, 1997-2007 arasındaki on yıllık süreçte Doğan ailesinin kontrolündeki tüm tabelaşirketlerine gazete kâğıdı ithalatı için faiz hariç 36 milyon 499 bin 665 lira aktarıldı. Raporda gazete kâğıdının yanı sıra baskı malzemesi de ithal edildiği için haksız kazancın daha fazla olduğu tespitine yer verildi. Raporun değerlendirme bölümünde Doğan Dış Ticaret (DDT)'nin, 1997-2007 yılları arasında Hürriyet ve Milliyet için toplam 888 milyon 856 bin 246 TL'lik kâğıt ithal ettiği kaydedildi. Bu bölümde ayrıca DDT'nin 92 milyon 239 bin 183 TL'lik baskımalzemesi ithal ettiği de belirtildi.

KÜÇÜK ORTAĞA KAZIK; YÜZDE 30!

Raporda "Sortal veya Shawcliff, gazete kâğıdını üretici firmanın satış fiyatlarıüzerine parti başına yüzde 30'lara varan oranlarda kâr marjı ekleyerek DDT'ye fatura etmektedir" denildi.

SPK raporunda, küçük ortakların nasıl zarara uğratıldığı şu ifadelerle anlatıldı: "Hürriyet ve Milliyet'in gazete kâğıdı ve baskı malzemeleri alımlarında DDT ve Doğan ailesinin sahibi olduğu/kontrolü altında bulundurduğu ikinci, hatta üçüncü bir şirketin araya konulması halka açık şirketler olan Hürriyet ve Milliyet'in hâkim ortakları olan Doğan ailesinin ekonomik yararına, ancak yönetimde yer almayan küçük ortakların zararına işleyen bir yönetim biçimi olarak karşımıza çıkmaktadır."

ÇATAL KAŞIĞI BİLE TABELA ŞİRKETLERİNDEN ALMIŞLAR

SPK Denetleme Dairesi'nin raporuna göre, Doğan Grubu, Hürriyet ve Milliyet'in promosyon kampanyalarında kullandığı çatal, bıçak, kaşık ve mutfak robotu gibi ürünleri bile Sortal adlı tabela şirketi üzerinden ithal etmiş. Ve promosyon malzemelerini bile fahiş fiyattan gösterip halka açık şirketin karını kendi cebine aktarıp küçük yatırımcıya zırnık koklatmamış.

AYARLI MAHKEME BERAAT ETTİRDİ

SPK’nın suç duyurusu üzerine hazırlanan iddianame sonrasında İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde Aydın Doğan ve kızı dahil Doğan Grubu’nun üst düzey yöneticileri sanık sıfatıyla 3,5 yıldan 8 yıl 9 aya kadar hapis cezasıtalebiyle yargılanmaya başlandı. Ancak mahkeme bir oldu bitti kararıyla beraatle sonuçlandı. Mahkemenin “ayarlı” olduğu üzerine pekçok iddia ortaya atılırken, belirlenen bilirkişiler de Doğan’ın vurgununu ortaya koymuştu.
Bilirkişiler Prof.Dr.Tekin Memiş, Doç.Dr.Caner Yenidünya ve Sezai Dumanoğlu tarafından hazırlanan ve "Emsallerine göre bariz şekilde farklı fiyat ve ücret oluşturma suçunun unsurlarının" oluştuğu belirtilen bilirkişi raporuna rağmen 7. Asliye ceza oldu bittiyle beraat kararı vermişti. SPK’nın davayı temyize götürmesi üzerine konu Yargıtay’da ele alındı. Konuyu inceleyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, "Sermaye Piyasası Kanunu'na muhalefet" davasında İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiği Aydın Doğan, kızı Hanzade Vasfiye Doğan Boyner, İmre Barmanbek ve Ali Rıza Temuroğlu hakkındaki beraat kararının bozulmasını talep etti.

OY BİRLİĞİYLE BOZMA

Yargıtay Başsavcılığı’nın talebi üzerine konuyu ele alan Yargıtay 7. Ceza Dairesi, İstanbul 7.Asliye Ceza Mahkemesi’nin Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık AŞ ile Doğan Gazetecilik AŞ yöneticileri hakkında, kağıt ithalatında küçük yatırımcıyı zarara uğratmak suçundan verdiği beraat kararını “oybirliğiyle” bozdu.

Bozma kararında şöyle denildi: “Somut olayda gazete kağıdıve baskı malzemesi ithalatı işlemlerinde, Doğan Grubu’nun kontrolünde olan dolayısıyla halka açık anonim ortaklar Hürriyet ve Milliyet ile ilişkili olan yurt dışında kurulu Sortal Trading Ltd.ve Shawclif Trading Ltd. şirketlerinin ikinci bir aracı olarak dolaylı işlemler için kullanıldıkları ve muvazaalıişlemler ile halka açım şirketler olan Hürriyet ve Milliyet’in karının azaltılarak, örtülü kazanç aktarımı yapıldığı anlaşılmaktadır. Burada emsallerinden bariz şekilde farklı fiyat uygulaması hususu aranmayacaktır. Çünkü, normal şartlarda bu off-shore şirketler (Sortal Trading Ltd.ve Shawclif Trading Ltd.) Doğan Grubu’nun kontrolü altında olmasaydı hiçbir şekilde ithalata dahil edilmeyeceklerdi.”

İŞTE DOĞAN'IN TABELA ŞİRKETLERİ

- Falcon Purchasing Services Limited: Merkezi Londra'da bulunan şirket, İngiliz vergi sistemine tabi olarak faaliyet gösteriyor.
- Eurozone Trading Limited: Malta'da kurulu gözüken bir tabela şirketi. Ancak faaliyetiniİrlanda'dan yürütüyor. Doğan Dış Ticaret'in en sık kâğıt ithal ettiğişirketlerden biri.
- Sortal Trading Company Limited: Vergi cenneti olarak bilinen Jersey Adaları'nda kurulu. DDT'nin gözde ithalatçı tabela şirketlerinden.
- Shawcliff Trading Limited: İngiliz Virgin Adaları'nda kurulu bir aile şirketi.
- Falcon Enterprises Limited: Malta'da kurulu bir şirket. Kurucu ortağı yüzde 45 hisse ile Aydın Doğan.
- Falcon Enterprises Holding Limited: Bu şirket de Malta merkezli olarak faaliyet gösteriyor. Kurucuları arasında Aydın Doğan da yer alıyor.
- Clarity S.A.: Pek fazla ticari faaliyeti bulunmuyor. Lüksemburg'da kurulu.
- Fairworld International Limited: Doğan ailesinin sonradan kurduğu tabela şirketlerinden biri.
- Born Investment S.A.: Lüksemburg'da kurulu. Yöneticileri arasında Aydın Doğan da yer alıyor.
- Born Investment Holding Company S.A: Yöneticileri arasında yine Aydın Doğan'ın da yer aldığı Lüksemburg'da kurulu bir şirket.

KESİNLİKLE GEÇMEZ

Öte yandan, bu haberimiz üzerine TBMM Plan ve Bütçe Komisyon Başkan Vekili Süreyya Sadi Bilgiç, sitemize yaptığı açıklamada, sözkonusu önergenin Genel Kurul'dan kesinlikle geçmeyeceğini söyledi. 

Habervaktim.com ÖZEL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
22 Yorum