İlahiyatçılar O Fotoğrafı Değerlendirdi
PROF. ÇEKER: UYGUN DEĞİL
İslam Hukuku Profesörü Orhan Çeker, yeryüzü mescit iken kilisede namaz kılınmasının doğru olmayacağını söyledi. Prof. Çeker, Yeni Şafak’ın başörtülü yazarı Hilal Kaplan’ın kilisede çektirdiği fotoğrafla ilgili de “uygun değil” yorumunda bulundu.
Habervaktim’e konuşan Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Çeker’in görüşleri şöyle:
“Kilisede fotoğraf çektirmesi uygun değil. Ve başka yerlerde namaz kılma dururken kiliseye gitmesi manasız. Kilisede namaz kılınabilinir ancak, başka yerler var iken, yeryüzü bir mescit iken kilisede namaz kılması caiz değildir diyemeyiz ancak kesinlikle doğru değildir. Durum dinimiz açısından uygun düşmemiştir. Dışarısı açık alan, orada namazını eda edebilirdi. Namaz kılmanın şartlarından en önemlisi bulunduğunuz yer temiz olacak ve karşınızda bir put bulunmadığında o yerde namaz kılmanız caizdir. Keşke yapmasaydı. Bir Müslüman bayan olarak namazını dışarıda kılsaydı.”
TARTIŞMA KONUSU HABER İÇİN TIKLAYIN
PROF. KAVAS:
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Ahmet Kavas ise şunları söyledi:
“Biz de kiliseye çok girdik. Kilisede fotoğraf çektirmek çok abes değil. Ama namaz kılmak garip. Ben de 7 yıl Fransa’da kaldım ama kilisede namaz kılmak hiç aklımın ucundan geçmedi.
Hilal Hanım kilisede namaz kılmış, keşke olmasaydı. Yeryüzünün her yeri Müslüman için mescit. Ama özel bir mülkiyette izin almadan namaz kılamazsınız. Benim bağımda bahçemde benden izin almadan namaz kılamazsınız. Hilal Hanım ben yaptım, kilisede namaz kıldım demiş, bu hanımın sözü, duymayanları da haberdar edecek, yarın birisi çıkacak bende kılarım diyecek, tartışılacak, bence Hilal Hanım’ın yaptığı hareketi ben yapmadığım için iyi yapmış kötü yapmış diyemiyorum ama yapmamasını önerirdim, çok tasvip etmiyorum.
Öyle bir şey olsa, Hıristiyanlar gelip camide namaz kılsınlar, biz gidip kilisede ibadet edelim. Bu kargaşa meydana getirir, keşmekeşlik çıkarır.
Diyelim ki gerçekten ibadetini yapacak hiçbir yer yok ve vakit çıkmak üzere, en uygun yerde orayı görmüş, orda bir köşede kılmış diyelim. Kaldı ki namazın kılınacağı yer, temiz olmalı, ama malum kiliselerin ne kadar temiz olduğu, kiliselerin, Katolik kiliselerinin içinde bir sürü heykel var. Bu kadar heykellerin olduğu yerde namaz kılmak çok uygun değil.”
PROF. YAVUZ:
Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Vehbi Yavuz:
“Zaruret varsa kilisede namaz kılınabilinir. Ancak Hz. Ömer kendisi namazını havrada kılmamıştır. Sebebi benden sonra insanlar beni örnek alır başka dinler üzerinde baskı olur düşüncesiyle havranın dışında kılmış. Zaruret durumunda kilisede namaz kılmakta bir sakınca olmaz. Ancak zaruret varsa, buna dikkat edilmeli.
Kilise içerisinde resimler ve heykeller varsa ve bunlar kıble yönüne geliyorsa, namazda mekruh doğar. Namazı bozmaz ama tahriben mekruhtur. Başka bir yerde namaz kılamıyorsa kilise gibi yerlerde namaz kılınabilinir.
Kilise ayinlerine katıldığını ifade edecek, öyle bir vehim verecek tarzda olması tabi yanlış bir tutumdur, doğru bir şey değildir. Müslümanların bundan sakınması lazım. Dini hassasiyeti olan kadın ve erkeklerin o gibi mabetlerde onların kutsal saydıkları resimler veya ayinler eşliğinde resim çektirmeleri doğru değil. Bu makbul bir şey değil, Müslümanlara yakışmayan bir şeydir bence.”
HÜSNÜ AKTAŞ HOCA:
İlahiyatçı - Yazar Hüsnü Aktaş da, bir Müslüman’ın kilisede namaz kılmasının hiçbir şekilde caiz olmayacağını, bu namazın tahrimen (harama yakın) mekruh olduğunu söylemiş ve Hıristiyanların kiliseleri ve diğer kutsal mekanlarına sadece Kur’an-ı Kerim’deki “Sizden öncekilerin kalıntılarını görmez misiniz?” mealindeki mesaj gereği, ibret alınmak üzere gidilip gezilebileceği ifade etmişti.
HÜSNÜ AKTAŞ HOCA’NIN AÇIKLAMALARI İÇİN TIKLAYIN
Habervaktim.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.