Karakoç Hakk’a yürüdü

Karakoç Hakk’a yürüdü
Müslümanların dilinden düşürmediği “Hak Yol İslam Yazacağız” şiirinin sahibi, Türk şiirinin usta kalemi yazarımız Abdurrahim Karakoç Hakk’ın rahmetine kavuştu. Bir süredir tedavi gördüğ&uum

Akciğerlerindeki rahatsızlık nedeniyle uzun bir süredir Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi gören Şair ve Yazar Abdurrahim Karakoç, 80 yaşında Hakk’ın rahmetine kavuştu. Karakoç’un vakit ve akit’teki yazıları ilgi ile takip ediliyordu. 

“ŞİİRLERİ DUYGULARIMIZA TERCÜMAN OLDU”

80 yıllık ömrünü barış ve kardeşliğe adayan ‘Büyük Üstad’ Karakoç’un şiirleriyle büyüdüğünü belirten AK Partili Mahir Ünal, “Bu millet onu hiçbir zaman unutmayacak. Onun o güzel şiirleri duygularımıza tercüman oldu. Mekanı cennet olsun” dedi. BBP lideri Mustafa Destici ise, “Karakoç yüreklere ve ruhlara, şiirleri ve yazılarıyla derin akisler bırakmıştır. Karakoç ağabeyimiz dolu dolu yaşadı. Biz mü’minler olarak inanmışız. Allah’tan geldik ve O’na döneceğiz. Sevenlerinden özellikle dualarını esirgememesini istiyoruz. Sevenlerinin, ülkücülerin, milletimizin ve ailesinin başı sağolsun” diye konuştu.

“DÜNYALIK DEĞİL İNANÇ ADAMIYDI”

Karakoç’un şair arkadaşı Bilge Tokel ise, Türkiye’nin büyük bir fikir adamı ve şairi kaybettiğini kaydederek, “Milletimizin başı sağ olsun. Şiirleri ebediyen yaşayacaktır. Karakoç’un beslendiği kaynakların başında türküler geliyordu. Ne mutlu ki onun şiirleri hep türküleşti. Şiirden en çok türkü bestelenen şair odur” diye konuştu. Şair Efendi Barutçu da, yakından tanıdığı Karakoç’un inançları uğruna korkusuzca mücadele ettiğini anlatarak, “Abdurrahim Karakoç’un büyüklüğü inanç ve dava adamı olmasıdır. Putperestlere, Allahsızlara, Türk-İslam düşmanlarına, masonlara, ahlaksızlara ve komünistlere karşı mücadele etmiştir” ifadelerini kullandı.

DEVLETİN TEPESİNDEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Karakoç’un vefatıyla ilgili birer başsağlığı mesajı yayınladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül mesajında, Karakoç’un vefatından derin üzüntü duyduğunu belirterek şunları kaydetti: “Rahatsızlığı sırasında sağlık durumunu yakından takip ettiğim Abdurrahim Karakoç, ideallerine ve değerlerine bağlı, ülkesini ve milletini çok seven bir şair olarak, şiirleri ve yazılarıyla geniş kitleleri etkilemiştir. Güzel Türkçesiyle kaleme aldığı duygu yüklü şiirleriyle gönüllerde müstesna bir yer edinen Karakoç; bestelenen ve dilden dile dolaşan ‘Mihriban’ başta olmak üzere, unutulmaz eserleriyle herkesin beğenisini kazanmıştır. Edebiyat dünyamızın ustalarından Abdurrahim Karakoç, her zaman sevgi ve saygıyla hatırlanacaktır. Kendisine Allah’tan rahmet, yakınlarına, sevenlerine ve edebiyat dünyamıza başsağlığı diliyorum.”

TBMM BAŞKANI CEMİL ÇİÇEK’İN MESAJI

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise Karakoç’un vefatı dolayısıyla yayımladığı mesajda şunları kaydetti: “Türk şiirinin usta kalemlerinden Abdurrahim Karakoç’un vefatını büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyorum. Yazdığı şiirleriyle bir dönemin simge isimlerinden biri haline gelen Karakoç, edebiyat dünyamızın seçkin kalemlerinden biriydi. Merhum Karakoç, aynı zamanda hiciv şiirinin de usta kalemlerindendi. Mütevazı kişiliği ile okurlarının ve sevenlerinin gönlünde ayrı bir yer edinen merhum Karakoç’a Allah’tan rahmet, yakınlarına ve bütün sevenlerine başsağlığı diliyorum.”

BAŞSAĞLIĞI MESAJI YAĞDI

“Hak Yol İslam Yazacağız” ve “Mihriban” şiirlerinin sahibi Büyük Şair ve dava adamı Abdurrahim Karakoç’un vefatını öğrenen bakanlardan, siyasi partilerden, milletvekillerinden, STK’lardan, yazarlardan ve vatandaşlardan da başsağlığı mesajı yağdı:

¥ Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç: “Şiirimizin en önemli temsilcilerinden büyük şair, büyük dava adamı ve düşünce dünyamızın münevverlerinden değerli ağabeyimiz Karakoç hakkın rahmetine kavuşmuştur. Biz onu hep iyi ve doğru bildik. Bize güzel şeyleri hatırlattı. Kocaman şiir yüreğini bizlere bırakarak gitti. Rabbim cennetine koysun. Çocuklarının, dostlarının, sevenlerinin başı sağolsun...”

¥ AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz: Gönül insanı, halk şiirinin büyük üstadı Abdurrahim Karakoç’a Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet olsun.

¥ AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar: Vefat eden Abdurrahim Karakoç’a Allah’tan rahmet, yakınları ve sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyorum.

¥ Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Yâr deyince, kalem elden düşüyor. Gözlerim görmüyor, aklım şaşıyor. Lâmbada titreyen alev üşüyor. Aşk, kağıda yazılmıyor Mihriban... Çok değerli bir şairdi; yaşam felsefesi şiirinde hayat buldu. Çileli ve aşkla geçen bir hayat; koca bir çınar devrildi gitti. Başımız sağolsun.

¥ AB Bakanı Egemen Bağış: Yaz da geçer, kış da geçer, aldırma boş ver/Sen sana saldıranlara saldırma boş ver diyen Abdurrahim Karakoç’a Allah’tan rahmet diliyorum.

¥ AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu: Ülkemizin gerçek sanat değerlerinden Abdurrahim Karakoç’un vefatı nedeniyle çok üzgünüz. Merhuma rahmet, milletimize baş sağlığı diliyorum.

¥ MHP Milletvekili Koray Aydın: Yaşamını yitiren şair, yazar Abdurrahim Karakoç’a Allah’tan rahmet yakınlarına baş sağlığı diliyorum.

¥ Şair Bedirhan Gökçe: Edebiyat dünyamız büyük şairini, Mihriban da sevdiğini kaybetti.

¥ Sanatçı Uğur Işılak: Gönül insanı, halk şiirinin büyük üstadı Abdurrahim Karakoç Allah’ın rahmetine kavuşmuştur. Ailesine sabır, milletimize başsağlığı diliyorum.

¥ Sanatçı Ahmet Yenilmez: Mihriban’ın aşığı Abdurrahim Karakoç ağabeyimiz Rahmet-i Rahman’a kavuşmuştur. Başımız sağolsun. Allah rahmet eylesin.

¥ Yapımcı Erol Köse: ‘Lambada titreyen alev üşüyor/aşk kâğıda yazılmıyor Mihriban’ diyen şair Abdurrahim Karakoç vefat etmiştir. Er kişi niyetine rahmet dileriz.

¥ Memur Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu: Yazıları ve eserlerinde millet iradesini ön plana çıkaran, darbeler başta olmak üzere her türlü karanlık süreçlere karşı dik duran Merhum Abdurrahim Karakoç, bu hasletleriyle her zaman hayırla yad edilecek ve unutulmayacaktır. Anadolu’nun sesi olan Karakoç, insanımızın dertlerini, mutluluklarını yine kendi dilleriyle anlatmış, hislerine tercüman olmuştur. Milletimiz, Merhum Karakoç’un eserlerini okuyarak düşüncelerinden istifade etmeye ve onları yaşatmaya devam edecektir. Kendisine Allah’tan rahmet; ailesine, sevenlerine ve milletimize başsağlığı diliyorum.

¥ Fatih Medreseleri Genel Başkanı Masum Bayraktar: Yeni Akit yazarı Abdurrahim Karakoç’un vefatını teessürle öğrenmiş bulunmaktayız. Cenab-ı Hakk’a yürüyen Abdurrahim Karakoç’a Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı diler, acılarını yürekten paylaşırız. Allah rahmet eylesin.

¥ Sanatçı Hasan Sağındık: Abdurrahim Karakoç abi bu dünyada iyi sınav verenlerdendir. Komşum ve aynı zamanda yakın arkadaşımdı. Son yüzyılın en önemli halk şairidir. Hakkın tarafında yer alması onu bu topluma daha da sevdirmiştir. Ömründe hep hakkın tarafında yer aldı. İnşallah ağabeyimin yeri cennet olacaktır. Binim ve benim gibi insanların yetişmesinde büyük katkısı oldu.

¥ Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) Başkanı Mehmet Nuri Yardım: Abdurrahim Karakoç, Türkiye’de millî ve İslâmî şiirin seçkin simâlarından biriydi. Çocukluğumuzda onun “Hak Yol İslâm Yazacağız” isimli şiirini ezberlemiştik. Köküne, geleneklerine, değerlerine ve milletine bağlı, ufku açık, yerli zeminde sanat yapan çok değerli bir şairdi. Halk edebiyatımızın gerçek temsilcilerindendi. Sadece meşhur olan “Mihriban” gibi şiirleriyle değil, duygu yüklü ve fikir yoğunluklu şiirleriyle de edebiyat tarihimizin unutulmayanları arasında yer alacaktır. Özü sözü bir ve dobra olan bir kalem ve kelâm ustasıydı. Bugün şiir yazan genç şairlerin önünde kale gibi duruyor. Erdemlerle yüklü eserleriyle her zaman hatırlanacak bir söz kahramanıdır. Çorak bir vadide has şiirler, öz eserler vermiş ve fani dünyaya veda etmiştir. Allah’tan kendisine rahmet diliyorum.

¥ TYB İstanbul Şube Başkanı Muzaffer Doğan: Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. Maraşlı Ümmet Hoca’nın şair oğullarından ikincisi, sonsuzluk alemine göç etti. Birinci oğlu Bahaettin Karakoç, 82 yaşında... Büyük ustanın ve diğer şair kardeşlerinin, ailesinin, şiirin başkenti Kahramanmaraş’ın ve milletimizin başı sağolsun. Milletimiz şair bir millettir. İçinden daha çok şair çıkaracaktır. Yunus’la başlayan büyük şiir ırmağı kıyamete kadar akmaya devam edecektir.

¥ Edebiyatçı Doç. Dr. Abdülkadir Emeksiz: Lambada alevler şiirsiz titrer gayri ve artık Mihribanlar hatıralarında yaşatsınlar şairi. Sadece şiir formu olarak değil, mana ve ruh iklimi bakımından da güçlü bir sesimizdi. Halk şiiri geleneğimizin muhafazakârını Allah cennetinde mahfuz eylesin. Kendisine Allah’tan rahmet, milletimize başsağlığı diliyorum.

¥ Şair Sadık Yalsızuçanlar: Abdurrahim Karakoç, irfani şiirimizin, aşk şiirimizin en önemli temsilcisiydi. Evvela özgün olması sevdirdi kendisini. Yunus Emre gibi oldu, zaten o gelenekten geliyordu. Anadolu’nun ruhunu taşıyordu. Merhumun “Aşk kağıda yazılmıyor” mısraı edebiyatımıza ölümsüzce yazılmıştır. Onu, hicivlerinden tanıyanlar belki de onun bir ‘aşk adamı’ olduğunu bilmezler!

¥ Şair Adem Turan: Geçtiğimiz hafta şairler olarak Kahramanmaraş’taydık. Geçen hafta kendisini dualarla andık. Abdurrahim Karakoç da Maraş’tan çıkmış, bir güzel insan, bir şair... Onu yaşatacak olan şiirleridir, güzelliğidir. Onu, türkülere dökülmüş Mihriban’la anacağız. Yakınlarına başsağlığı diliyorum...Vefat haberini duyan Abdurrahim Karakoç’un sevenleri ve dostları hastaneye akın etti. Üstadın şiirlerinin duygularına tercüman olduğunu belirten birçok siyasetçi, sivil toplum kuruluşu temsilcisi, yazar ve şair, Karakoç’un ailesine başsağlığı dileklerini iletti. AK Parti Grup Başkanvekilleri Mahir Ünal, Nurettin Canikli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, BBP’nin eski lideri Yalçın Topçu, BBP YİK Üyesi Hakkı Öznur, eski BBP Milletvekili Ökkeş Şendiller, Şair-Yazar Bayram Bilge Tokel ve Şair Efendi Barutçu hastaneye gelen isimler arasındaydı. ERDOĞAN: ADINI DAİMA HATIRLAYACAĞIZ Başbakan Tayyip Erdoğan da yayımladığı mesajda “Edebiyatımızın en güçlü şairlerinden, kalemlerinden biri olan Abdurrahim Karakoç’un vefat haberini almış olmaktan derin bir üzüntü duydum. Unutulmaz şiirleriyle halkımızın gönlünde müstesna bir yer edinen Abdurrahim Karakoç’un adının daima hatırlanacağına, eserlerinin gelecek nesillerimizin üzerinde de tesirli olacağına yürekten inanıyorum. Merhum Abdurrahim Karakoç’a Allah’tan rahmet diliyor, ailesine, yakınlarına ve tüm edebiyat camiamıza başsağlığı niyaz ediyorum” dedi.

ÇANAKKALE’DEKİ KONUŞMASINDA ŞİİRİNİ OKUDU

Başbakan Erdoğan ayrıca, Karakoç’un ailesini arayarak başsağlığı diledi. Başbakan Erdoğan, Karakoç’un vefat haberini alır almaz, oğlu Türk İslam Karakoç’u telefonla arayarak, başsağlığı diledi. Erdoğan, Karakoç’un büyük bir dava adamı olduğunu vurguladı. Başbakan, Çanakkale’deki konuşmasında da, Karakoç’un vefatına değinerek “Şiirleriyle ufkumuzu genişleten, değerli dost, değerli büyüğümüz Abdurrahim Karakoç’u kaybettik. Allah rahmet eylesin” dedi ve Üstadın bir şiirini okudu. MİHRİBAN ÖKSÜZ KALDI!1932 yılında Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesine bağlı Ekinözü köyünde doğan Abdurrahim Karakoç, çocukluk çağından itibaren şiire ilgi duymaya başladı. Elbistan Belediyesi’nde 1958-1985 yılları arasında muhasebeci olarak çalışan ve günümüz aşık tarzı şiirinin büyük ustalarından olan Karakoç’un ilk şiirleri Elbistan’da çıkan Engizek gazetesinde yayınlandı.
Temiz Türkçe ve hece vezniyle aşk, gurbet ve sosyal temalı şiirler kaleme alan Karakoç, ironik yazılarıyla geniş kitlelere hitap etti. Yazdığı şiirlerden bazıları bestelenerek birçok sanatçı tarafından seslendirilen Karakoç’un bestelenen eserlerinden “Mihriban” unutulmaz türküler arasında yerini aldı. “Yasaklı Rüyalar”, “Gerdanlık-I-II-III”, “Parmak İzi” adlı kitapları bulunan ünlü şairin “Çobandan Mektuplar” adlı denemesi de basıldı. Hasan’a Mektuplar (1965), Hasan’a Mektuplar ve Haberler Bülteni (1967), El Kulakta (1969), Bütün Şiirleri (1973), Vur Emri (1975), Kan Yazısı (1978), Şiirler (1981), Suları Islatamadım (1988), Dosta Doğru (1988) ve Gökçekimi (1991) gibi şiir kitapları bulunan Karakoç’un, Düşünce Yazıları (1990) ve Beşinci Mevsim (1990) adlı kitapları da bulunuyordu.SAĞLAM

BİR FİKİR YAPISINA SAHİPTİ

Son dönemin en büyük şairlerinden olan abdurrahim Karakoç’un vefatından duyduğu derin üzüntüyü dile getiren Devlet eski Bakanı Hasan Aksay, “Karakoç ile çok eskiye dayanan bir arkadaşlığımız var. Kahramanmaraş’ta yaşadığı yıllarda da kendisini ziyaret etmiştim. Daha sonra Milli Gazete’de birlikte çalıştık. Çok sağlam bir fikir yapısına sahipti. İnandığı yolda sonuna kadar devam eden ve İslam inancı davası olan bir yapısı vardı. Güzel insanlar yetiştirdi. Onun hitap ettiği neslin de onun gibi sağlam karakterli ve davasına kararlılıkla sahip çıkması gerekir. Allah rahmet eylesin” açıklamasında bulundu.KARAKOÇ, HALK ŞİİRİNE HAYAT VERDİ

Karakoç’un vefatı üzerine bir açıklama yapan Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı Yazar Mehmet Doğan ise, “ abdurrahim Karakoç, 20. yüzyılda halk şiirimize yeni bir üslupla yeniden hayat verdi. Onun şiirlerini yeni şiirler olarak okuyabiliriz. Geleneksel şiir tarzında yazdığı için ayrıca geleneksel tarzın da güçlü bir temsilcisiydi. Karakoç öyle şiirler yazdı ki bütün toplum onun şiirlerini dillerinden düşürmedi. Mihriban gibi şiirleri çok yaygın bir dinleyici grubuna ulaştı. Sevda şiirlerinin yanı sıra fikir şiirlerinde de güçlüydü. O tarz şiirleri de dinlenebildi ve yüksek sesle okundu. Sadece şiir değil yazıda da çok güçlüydü. Çok derin ifadeler yakalamıştı. Büyük bir kayıp... Bütün yazarlar camiasının ve Türk milletinin başı sağ olsun. Kendisine de Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.


YENİ AKİT / ANKARA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.